1819 eller 2019? Ny serie om verdensberømt digter er fyldt med stoffer, sex og vilde fester

Serierne fra Apple TV+ har fået hård kritik. Ungdomserien om Emily Dickinson er undtagelsen.

Serieversionen af digteren Emily Dickinsons liv tager sig alle de friheder den vil: tøjet og scenografierne er vildt smukke og temmelig nøjagtige, men samtidig støder man som seer konstant på elementer, der skriger 2019. (© Apple TV+)

- Hvis Emily Dickinson levede i dag, ville hun helt sikkert høre Billie Eilish. Ligesom jeg er sikker på, at Billie Eilish sidder og læser Dickinsons digte lige nu. De laver begge to gloom-pop.

Sådan siger Alena Smith, kvinden bag Apples nye komedieserie 'Dickinson'.

Og det er faktisk en overraskende rammende beskrivelse af både serien og en digter, som jeg altid har haft svært ved at forstå. Indtil nu!

Programchefen for Apple TV+, Kim Rosenfeld, stoppede i denne uge oven på de første fire seriers lunkne modtagelse.

Mest af alt fordi det hele lignede noget, man havde set før. Men 'Dickinson' er faktisk undtagelsen og original nok til, at man bør give tjenesten en chance.

Serieversionen af digterens liv tager sig alle de friheder, den vil fra 1800-tallets virkelighed. Tøjet og scenografierne er vildt smukke og temmelig nøjagtige.

Men til festerne twerker de til dj'en Carnage, og når Dickinson hallucinerer om Døden i sin hestevogn, så bliver han spillet af rapperen Wiz Khalifa.

Dickinson er et eksempel på, at en historie kan være utrolig faktuel ukorrekt og samtidig utrolig sand.

Her er tre eksempler på, hvordan serien lykkes med at sætte Emily Dickinson og hendes digte i et vidunderligt vedkommende og moderne lys.

1

Emily som ekstrovert, rebelsk og biseksuel

Hvis du har set 'Pitch Perfect 2', så kender du sikkert Hailee Steinfeld. Men det kan også være, at du er mere bekendt med hendes popvokal. Skuespilleren og popsangeren hittede nemlig stort med sangen 'Starving' i 2016. (© Apple TV+)

Emily Dickinson skrev næsten 2.000 digte, men kun syv af dem blev udgivet i hendes levetid fra 1830-1886.

Og den klassiske opfattelse af hende er sådan en indelukket særling, der sidder og skriver til skuffen.

Mange af hendes digte passer også meget godt til det billede på overfladen: små filosofiske overvejelser på rim om fænomener som tiden, rigdom, smerte, tro og døden - rigtig meget om døden.

Men i serien får vi et radikalt anderledes billede af hende. Seriens Emily bliver spillet med resolut overskud af stjerneskuddet Hailee Steinfeld.

Hun holder vilde fester, klæder sig ud som mand og gør oprør mod jernbanen. Og så er hun biseksuel.

En detalje, der kan virke påtaget og FOR moderne, men det er faktisk en idé, der er blevet mere og mere populær blandt Dickinson-forskere den senere tid.

Emily er dybt forelsket og besidderisk over for barndomsveninden Susan, der gifter sig med Emilys bror Austin.

Og sat i den ramme får hendes digt 'Wild Nights' en helt anden lyd end gammel vissen vildskab hos en ensom særling, der digter på værelset. Det våde og penetrerende billedsprog bliver pludselig helt vildt og grænseoverskridende direkte:

Wild nights! Wild nights!

Were I with thee

Wild nights should be

Our luxury!

(…)

Rowing in Eden!

Ah! the sea!

Might I but moor

Tonight in thee!

2

'Sex and the City' i 1800-tallet

'Dickinson' bliver produceret til Apple TV+. Den første sæson udkom i starten af november, og serien er allerede bliver forlænget til en anden sæson. (© Apple TV+)

Hvert afsnit af serien er navngivet efter et digt, og i løbet af afsnittet ser vi så Emily opleve noget, der giver anledning til den endelige formulering.

Fuldstændig som når Carrie skriver en klumme i 'Sex and the City' om jalousi, fordi hun opdager Mr. Big på date med en anden kvinde.

Det er en ekstremt underholdende og effektiv ramme for en komedieserie, men det er også et greb, der lykkes med at gøre en meget intern proces synlig.

Rigtig mange af Dickinsons mest berømte digte handler om døden, og i allerførste afsnit bliver hendes besættelse præsenteret som en konkret hallucination.

Når 1800-tallets patriarkalske uretfærdigheder bliver for meget, fantaserer hun om at køre rundt i en hestevogn med Døden (spillet karismatisk af rapperen Wiz Khalifa), og spørger om han ikke bare kan tage hende nu.

Tænkning og skrivning er notorisk svært at vise elegant på en skærm, men pludselig bliver det lige så naturligt som at se personerne i 'Skam' skrive og slette deres sms'er. Bare med gylden skråskrift i stedet for iMessage, når hun går hjem og skriver:

Because I could not stop for Death,

He kindly stopped for me.

3

Opium og hiphop, korsetter og feminisme

Selvom Apple TV +s fire første serier har modtaget lunkne anmeldelser, så mener serieekspert, at 'Dickinson' falder udenfor de andre fire serier, og dermed er værd at give en chance. (© Apple TV+)

Den allerførste scene er en perfekt koncentration af seriens elementer: Emily vågner klokken fire om morgenen for at få fred til at skrive på sit nyeste digt om Døden.

Men søsteren banker på døren og siger, at det er hendes tur til at hente vand ved brønden. Hvorfor kan broderen ikke gøre det? spørger Emily, der får svaret, at han jo er en dreng.

- Det her er noget bullshit, siger Emily og tager spanden.

Alt i seriens scenografi, de landlige omgivelser, de små træhuse, de høje hatte og silkekjolernes fald fremstår velresearchet og korrekt, men seeren støder konstant på små og store valg i skuespillere, sprog og ikke mindst musik, der skriger 2019 til himlen.

Som Emilys tur til brønden med den tunge, gamle træspand i hånden, hvor vi ser byens kedelige landliv, og Emily bagfra i slow motion med et tungt, industrielt beat fra Noga Erez' 'Off the Radar'.

I stedet for et kedeligt, gammelt, fremmed liv, ser man pludselig en scene fyldt med kontraster, latterligheder og potentielle konflikter.

Nogle gange kan historisk nøjagtighed måske stå i vejen for en universel følelse af sandhed.

Dickinson selv vil nok kalde sandheden for poesi og et af hendes berømte citat lyder:

- Hvis jeg læser en bog, og den gør min krop så kold, at ingen ild kan varme mig, så ved jeg, at det er poesi. Hvis det føles fysisk som om, toppen af mit hovede ryger af, så ved jeg, at det er poesi.

Det passer faktisk meget bedre på serien, end man skulle tro var muligt.

Sæson 1 af Dickinson kan ses på Apple TV+ (10 afsnit á 30 minutter)

FacebookTwitter