25-årige Alba spiller Astrid Lindgren i kontroversiel film: 'Jeg har enorm respekt for hende'

Skuespiller Alba August vil vise den svenske forfatters mod i filmen 'Unge Astrid'. Men Lindgrens datter raser.

- Det har været meget rørende for mig at vide, at hun faktisk ægte har oplevet de ting, jeg 'blot' har skullet spille, fortæller Alba August om rollen som Astrid Lindgren. (Foto: Stina Stjernkvist/TT © Scanpix)

- Det kræver eddermame meget mod og styrke at kunne overleve alt det, hun overlever, i så ung en alder. Og så komme stærkere ud på den anden side.

- Hun er helt sikkert en feminist og en rebel.

Beundringen for det svenske forfatterikon lyser ud af den 25-årige skuespiller Alba August, der i øjeblikket kan ses portrættere Astrid Lindgren i den biografaktuelle 'Unge Astrid'.

I filmen følger man forfatterens unge år indtil slutningen af 1920'erne – længe før hun blev verdensberømt for sine elskede bøger om Pippi Langstrømpe, Karlsson på taget og Emil fra Lønneberg.

De år skulle på mange måder vise sig at blive skelsættende for den unge Astrid Lindgren.

Gravid som 18-årig med 30 år ældre chef

Som 18-årig bliver hun nemlig gravid med sin redaktørchef og tager først til Stockholm og siden til Danmark for at føde sin søn, Lars, anonymt og aflevere ham i pleje.

Chefen, Reinhold Blomberg, var i øvrigt gift og 30 år ældre end Astrid Lindgren.

Henrik Rafaelsen i rollen som Reinhold Blomberg. Astrid Lindgren tog til Rigshospitalet for at føde deres fælles barn, da man her tog imod fødende kvinder uden at orientere myndighederne. På den måde undgik hun at oplyse, hvem der var far til barnet. Blomberg var nemlig gift i forvejen. (© Nordisk Film)

- Det har været meget rørende for mig at vide, at hun faktisk ægte har oplevet de ting, jeg 'blot' har skullet spille, fortæller Alba August.

- Jeg kendte ikke så meget til hendes baggrund, eller de vilkår kvinder fra den tid levede under. Det har jeg fået kæmpe respekt for.

Alba August, der er datter af den danske Oscar-vinder Bille August og den svenske skuespiller Pernilla August, kalder Astrid Lindgren, der levede fra 1907 til 2002, for både 'stærk', 'en inspiration' og 'én af de største kunstnere, der findes i Skandinavien'.

August har fået stor ros for sit portræt af Lindgren og blev på den baggrund sidste år udvalgt som én af ti europæiske 'Shooting Stars' på Filmfestivalen i Berlin.

- Jeg tror, at mange kvinder dengang, der havde været udsat for det samme som hende, ville være blevet gift med Blomberg og slå sig til tåls med at være kone og mor. Og det gik hun lodret imod, fordi hun både ville arbejde og forsørge sig selv.

- Hun har fulgt sin intuition og en følelse af, at hun ikke havde lyst til kun at være kone og mor.

- Jeg følte det som et stort ansvar at spille hende, har Alba August fortalt om rollen som Astrid Lindgren. Rollen krævede blandt andet, at August lærte at skrive på skrivemaskine og stenografere. Stenografi er en slags kondenseret skriftsystem, som kontorassistenter brugte til at nedskrive mundtlig tale. (© Nordisk Film)

Datter: Filmen er 'absurd'

Men selv om 'Unge Astrid' er skabt i dybeste respekt for sin hovedkarakter, så er filmen ikke blevet modtaget positivt af Astrid Lindgrens 84-årige datter, Karin Nyman.

Tværtimod.

- Den her film havde man ikke kunnet lave, mens mor levede, sagde Karin Nyman ifølge Expressen til det svenske magasin Vi sidste år.

Hun mente ligefrem, at filmen 'føles absurd'.

Alba August kan godt forstå Karin Nymans vrede, men understreger samtidig behovet for at fortælle Astrid Lindgrens historie.

- Hun er én af mange kvinder, der har oplevet det her. Vi låner hendes historie for at fortælle manges historie, forklarer skuespilleren.

- Jeg tænker, at det er noget, Astrid ikke har talt så meget om, og at det derfor føles grænseoverskridende og flovt for datteren, at vi går ind i det. Men i virkeligheden har hun jo bare været den sejeste, og det er et tegn på hvor stærk, hun har været.

- Filmen er vores forsøg på at vise Astrid Lindgrens mod og ikke, hvad hun har gjort forkert.

'Unge Astrid' er allerede blevet set af over 200.000 svenskere og er i skrivende stund solgt til mere end 50 lande. (© Nordisk Film)

Filmen solgt til 50 lande

Og selv om Astrid Lindgren har været død i snart 20 år, så er hun stadig et hit. Også i biografform.

Filmen, der er instrueret af Pernille Fischer Christensen, er allerede blevet set af over 200.000 svenskerne og er i skrivende stund solgt til mere end 50 lande.

- Selv om jeg har været mega fucking nervøs, så er det bare en drøm at få lov til at kaste sig ud i sådan en rolle, fortæller Alba August, der kalder Lindgren for 'et idol'.

- Hun er en inspiration for mange kvinder. I den scene, hvor hun får klippet håret, bliver det meget tydeligt. Hun er den første i Vimmerby (Astrid Lindgrens fødeby, red.), der fik klippet kort hår dengang. Folk gik simpelthen hen og mærkede på det.

Astrid 'har måttet leve med en kæmpe skam'

Tre år efter at have afleveret Lars hos en dansk plejemor – i filmen spillet af Trine Dyrholm – vender Astrid Lindgren tilbage for at hente ham hjem. Plejemoren er blevet syg.

Hermed begynder hun et liv som enlig – og ugift mor – i slut-1920'ernes Stockholm. Hun bliver siden gift med sin næste chef, Sture Lindgren.

- Hun har måttet leve med en kæmpe skam fra både samfundet og familien. Jeg har læst om mange kvinder, der enten tog livet af sig selv eller af deres barn, når de stod i en situation som hendes, fortæller Alba August.

- Og det har vi ofte ikke snakket om, fordi der stadig er så meget skam forbundet det. Netop derfor er det vigtigt at tale om det og få det løftet frem.

- Jeg tror også, Astrid ville have syntes, at det var en god idé.

'Unge Astrid' kan ses i biograferne nu.

(© Nordisk Film)