25-årige Albert debuterer i film om terrorangrebet i København: 'Hvis folk hader mig, har jeg gjort det godt'

- Det var ikke lige en del af planen, siger filmdebutanten om sin rolle som Omar el-Hussein.

(Foto: Christian Geisnæs © SF Studios)

Albert rejser sig fra stolen i mødelokalet hos filmselskabet SF Studios på Christianshavn. Han smiler lidt drenget og usikkert og stikker hånden frem for hilse.

Albert er ubarberet, bærer en mørk t-shirt, der fremhæver de massive håndværkerarme og afslører en fuldt tusset venstre arm. Han virker spændt, men frem for alt imødekommende.

Jeg ved, det er fjollet, men det sidste overrasker mig faktisk lidt, for jeg har kun set Albert i rollen som Omar el-Hussein. Den alvorlige, radikaliserede 22-årige mand, der en februardag for fem år siden angreb deltagerne til et debatmøde på kulturhuset Krudttønden og den jødiske synagoge i København og dræbte to mennesker.

Og jeg har ikke andre ansigter på den 25-årige skuespiller end den rolle, han spiller i filmen 'Krudttønden'. Det er Alberts filmdebut efter et meget kort teatertilløb, og hverken Google eller diverse filmfora har hjulpet mig med info om eller billeder af "Albert Arthur Amiryan" inden interviewaftalen.

- Det var heller ikke lige en del af planen, at jeg skulle være med i den film, siger han som noget af det første, efter vi har sat os over for hinanden til hans første interview med et landsdækkende medie.

Albert Arthur Amiryan som Omar el-Hussein i 'Krudttønden'. Da dr.dk møder ham på filmens premieredag, er skægget og håret blevet længere, og Albert har ikke lyst til at lade sig fotografere, inden det er blevet trimmet. Det bliver det, inden han møder op på den røde løber ved Imperial, hvorfra du kan se et billede af ham længere nede i artiklen. (Foto: Christian Geisnæs © SF Studios)

Albert er – indtil nu – et ubeskrevet blad i den danske filmbranche.

Han er egentlig slet ikke skuespiller, men uddannet tømrer og arbejder med sit håndværk i København, hvor Alberts armenske forældre flyttede familien til fra Slagelse, da han var helt lille.

Først til Amager. Senere til Østerbro, hvor Albert stadig bor - cirka 700 meter fra Krudttønden.

For at forstå, hvorfor den unge tømrer får rollen som Omar el-Hussein, skal vi godt to år tilbage i tiden.

- Min kæreste syntes, jeg skulle få en hobby

I december 2017 tager Albert turen fra Østerbro til Frederiksberg, hvor Edison-teatret ligger.

- Jeg havde en kammerat, der gik til noget teater, og jeg syntes, at det lød spændende. Og så syntes min kæreste også, at jeg skulle få mig en hobby, fortæller Albert smågrinende.

- Så jeg tog med min kammerat ind til teatret en dag for at tage en snak med dem, og de kunne godt lide mig og min energi, så jeg fik lov til at være med.

Og Albert kunne lide at stå på scenen.

- Jeg havde jo ikke prøvet at stå foran et publikum før, men det var virkelig fedt, og det var fedt at se, at jeg kunne røre publikum med det, jeg gjorde og sagde, siger han godt to år efter.

- Men det var jo bare det ene teaterstykke, og jeg vidste ikke, om det var muligt at komme til at lave mere, selv om jeg virkelig gerne ville.

Albert forlader Edison-teatret uden en af aftale om at lave mere, men med en besked fra instruktøren om, at hun har givet hans navn videre til en af hendes bekendte, der caster til danske film.

- Det tænkte jeg ikke mere over, men nogle uger efter kom der pludselig en besked på min telefon, fortæller Albert.

Beskeden er fra Rie Hedegaard, der har arbejdet med at finde de rette skuespillere til danske film siden 1984. Blandt andet til 'Idioterne', 'Festen', 'Flammen & Citronen', 'Submarino' og 'Superclásico'.

- Hun spørger, om jeg har lyst til at komme til en casting. Det siger jeg selvfølgelig ja til, fortæller Albert.

På dette tidspunkt ved han ikke, hvilken film Rie Hedegaard søger skuespillere til.

Ole Christian Madsen (med hatten) instruerer Nikolaj Coster-Waldau (th.), der spiller rollen som den fiktive betjent 'Rico' i 'Krudttønden'. (© SF Studios)

'Overvej det lige en ekstra gang'

Casteren kan lide, hvad hun ser og kalder Albert ind til anden runde.

- Det er her, jeg møder OC (filminstruktør Ole Christian Madsen), og han fortæller lidt om, hvad det er for en film. At det drejer sig om Krudttønden og synagogen, siger Albert.

- Og så fortæller han, at jeg skal spille Omar el-Hussein, hvis jeg får rollen. Og at jeg lige skal overveje det en ekstra gang.

Hvad tænker du så?

- Jeg tænker, at det er en tung rolle. Og så tænker jeg, at det bliver en svær rolle, men at det er en stor mulighed, og at jeg skal gøre et godt stykke arbejde.

Det er kun fem år siden, at Finn Nørgaard og Dan Uzan blev dræbt, og det vil formentlig være hårdt for de pårørende og overlevende fra terrorangrebet at få rippet op i det sår. Hvad tænker du, da du får at vide, at du skal spille ham, der dræbte dem? Ovenikøbet i din første filmrolle?

- Alle har den samme mening om Omar el-Hussein. Det, han har gjort, er utilgiveligt, men jeg tror også godt, at folk kan skelne mellem virkelighed og skuespil. Så jeg havde faktisk ikke de store bekymringer om den del, siger Albert.

Ham fra 'Game of Thrones' og Martin Brygmanns bror

Det er ikke mere end et par måneder siden, at Albert spillede sit første skuespil, og han er smigret over, at to så erfarne filmfolk som Rie Hedegaard og Ole Christian Madsen ser et potentiale i ham.

Muligheden for at få en rolle i en stor biograffilm fylder mere end overvejelserne om den rolle, han skal spille.

- Det er jo en kæmpe chance, siger Albert og uddyber:

- De kommer og spørger mig, om jeg vil have en rolle i en film, hvor jeg skal spille sammen med Nikolaj Coster-Waldau og Lars Brygmann. Selvfølgelig vil jeg det. Hvem vil ikke det det? Jeg kom fra ingenting og får sådan et tilbud.

Hvad kendte du til dem?

- Jeg vidste ikke, hvem OC var, før jeg mødte ham, men jeg har set 'Game of Thrones', så jeg vidste godt, hvem Nikolaj var, siger Albert.

- Og så vidste jeg, at Lars Brygmann er bror til Martin Brygmann, og jeg har altid syntes, at Martin Brygmann var ret sjov, griner skuespilleren.

Albert Arthur Amiryan med sin kæreste, Malin, og Lars Brygmann på den røde løber til gallapremiere på 'Krudttønden' i Imperial-biografen i København i onsdags. (Foto: Philip Davali © Philip Davali)

Så det var altså ikke en benovet eller starstruck ung mand, der mødte sit nye sjak på den første optagedag.

- Jeg havde selvfølgelig lidt kriller i maven, da jeg stod op den første dag og skulle af sted, men der kom en ro over det, da vi startede med optagelserne, for jeg havde forberedt mig og vidste præcist, hvad jeg skulle gøre, siger Albert.

- Da vi gik i gang, fik jeg en følelse af, at jeg ikke skulle være tømrer mere. Jeg skal være skuespiller.

Hvorfor er det så fedt?

- Det er fedt at kunne leve sig ind i så mange roller og så gå tilbage til at være sig selv bagefter, siger Albert.

For Albert betyder det helt konkret, at hammeren skal i brug igen.

- Det er ikke sådan, at der står en lang række roller og venter på mig, så jeg skal tilbage til tømrerarbejdet, så chefen kan råbe ad mig, griner Albert.

Og så kollegaerne kan tage pis på ham og hans nye karriere.

- De siger, at jeg er blevet for fimset og spørger, om jeg nu skal til at have alt serveret. Hvis jeg beder en af dem om at tage en sodavand til mig, så får jeg at vide, at jeg selv kan hente den, og at de ikke er mine runners, siger Albert og slår op i et stort grin.

- Nej, de synes, det er fedt for mig, at jeg nu er skuespiller. Vi er gode venner, og jeg var jo også sammen med dem, inden jeg startede på skuespillet.

Men Albert virker stålsat. Karrieren som skuespiller skal fortsætte og på længere sigt gøre det muligt for ham at lægge hammeren på hylden.

Derfor er han spændt på, hvad folk synes om ham i rollen som Omar el-Hussein.

- Jeg håber først og fremmest, at folk synes, jeg gør et godt stykke arbejde. Jeg er debutant, og jeg vil gerne anerkendes og bekræftes i, at jeg gør det godt. Det er vigtigt, hvis jeg vil fortsætte med at være skuespiller, siger Albert og vender tilbage til, at det ikke er en helt let rolle, han debuterer i.

- Hvis jeg formår at få folk til at hade mig i biografen, så er det vel et tegn på, at jeg har gjort et godt stykke arbejde.

- Man kommer nok ikke så meget tættere på mennesket bag Omar el-Hussein med den rolle, jeg spiller. Men jeg håber, at man kommer tættere på en forståelse af, hvordan det kan gå så galt, som det gør, siger Albert Arthur Amiryan. (© SF Studios)

Den modigste mand i Danmark?

For det kræver alligevel sin mand at lægge navn, ansigt og krop til rollen som en af de mest forhadte mennesker i nyere danmarkshistorie.

- Han er ubetinget et af de modigste mennesker i Danmark, og han går ind i rollen med en stor styrke, siger Ole Christian Madsen, der er manuskriptforfatter og instruktør på 'Krudttønden'.

- Albert spiller meget med sin krop og er meget fysisk i sit skuespil, men samtidig meget intelligent. Han forstår tingene meget hurtigt og har et meget kraftigt instinkt. Albert er et naturtalent, og jeg er sikker på, at han nok skal få flere roller. Jeg vil i hvert fald meget gerne arbejde sammen med ham igen.

Albert virker mere end klar til at sige ja, hvis Ole Christian Madsen ringer. For samarbejdet med den rutinerede instruktør har været godt, trygt og lærerigt, understreger han. Og de personlige ambitioner er umiddelbart store.

- Hvad vil man opnå som skuespiller? Man vil vel gerne vinde en Oscar, griner Albert, inden han husker sig selv på, at han stadig er ny i branchen. Og at der formentlig forventes en god portion ydmyghed.

- Lad os se, hvad der sker efter den her film. Jeg er debutant og ved ikke, hvad jeg skal forvente. Jeg kender intet til filmbranchen, og det kan også være, at det bliver sådan en engangsting. Det kommer jo an på, om folk synes, at jeg er god.

'Krudttønden' kan ses i biografen nu.

Facebook
Twitter