28-årige Kristine hårdt ramt af hovedrolle i DR-serie: 'Jeg fik dødsangst, når jeg sad derhjemme'

Det har været en voldsom oplevelse for Kristine Kujath Thorp at spille med i 'Noget om Emma'.

(Foto: Camilla Winther © Dr)

Kristine Kujath Thorp græd, første gang hun læste om Emma.

Emma er en ung pige, som har forelsket sig i en fyr – Vitus – der er mindst lige så forelsket i hende.

Hun har bare glemt at fortælle ham én ting. Hun har en tumor i hjernen og er uhelbredeligt syg med kræft.

Emma er den ene hovedrolle i den aktuelle DR3-serie 'Noget om Emma' og bliver spillet af den norske skuespiller Kristine Kujath Thorp.

- Jeg synes, det var vildt rørende og forfærdeligt at læse, fortæller hun.

Især fordi den 28-årige skuespiller kunne genkende sig selv i Emma, og den tilgang hun havde til livet.

- Emma har en virkelig stor lyst til livet. Hun vil så gerne opleve alt. Om det så er at rejse, feste eller smage på alverdens mad. Hun vil bare have det sjovt og leve livet fuldt ud.

- Sådan har jeg det også. Jeg er meget optaget af kun at lave ting, jeg synes er sjove, og ikke spilde tiden på noget, der ikke gør mig glad.

Her ses Kristine Kujath Thorp i rollen som Emma sammen med Vitus, der bliver spillet af Mads Reuther. (Foto: Camilla Winther)

Har tvivlet på skuespillerdrømmen

Kristine Kujath Thorp er født og opvokset i Norge, men flyttede til Danmark for ti år siden, efter det ikke lykkedes hende at komme ind på skuespillerskolen i hverken Oslo eller Malmø.

I stedet begyndte hun på Den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft, da hun tænkte, hun måske skulle droppe drømmen om at blive skuespiller og i stedet arbejde bag kameraet.

- Jeg har tvivlet på drømmen om at blive skuespiller og været tæt på at droppe det mange gange.

Men stædigheden gjorde, at hun holdt fast i følelsen af, at hun skulle klare det og lykkes som skuespiller.

Og det gjorde hun. Således har vi de seneste par år kunnet opleve hende i danske serier som 'Doggystyle', 'Vild sommer' og 'Mercur'.

Alligevel satte det ikke en stopper for tvivlen. Hvorfor havde hun ikke opnået mere, når nu hun havde kæmpet for det i så mange år?

- Hvorfor er det, at jeg ikke får nogle store roller? Og hvorfor kan jeg ikke – bare for én gangs skyld – få lov til at spille andet end små biroller og kortfilm?, tænkte hun.

Ud over at være skuespiller har Kristine Kujath Thorp også udgivet billedbogen 'Hjælp småkrypene', der er blevet en bestseller i Norge. (© Pullman)

Kroppen reagerede voldsomt

Men da tilbuddet om en hovedrolle så endelig dukkede op - i form af rollen som Emma i den aktuelle DR3-serie - var hun faktisk i tvivl om, hvorvidt hun skulle takke ja.

- Da jeg læste manuskriptet første gang, vidste jeg, at Emma var en tung rolle, og det ville blive en hård proces at gå igennem. Men det var en rigtig fin historie, som jeg synes var vigtig at fortælle, og så ville jeg gerne arbejde sammen med instruktøren Mads Mengel, hvilket gjorde, at jeg endte med at sige ja til rollen.

En dag under optagelserne, hvor Kristine Kujath Thorp havde fri, sad hun derhjemme og slappede af. Det havde været en uge, hvor mange af de tunge scener var blevet optaget. Pludselig begyndte hun at opleve smerter i hovedet og kroppen.

Hun var overbevist om, at hun enten havde fået brystkræft eller en tumor i hjernen.

- Jeg oplevede at få dødsangst, når jeg sad derhjemme og kunne mærke alle de ting, Emma havde været igennem.

- Der gik lang tid, før jeg forstod, at det ikke var mig selv, der fejlede noget, men at det bare var min krop, der reagerede på alt det, jeg havde slæbt den igennem i løbet af optagelserne.

Heldigvis var det et godt hold, der arbejdede på serien, og de hjalp hende med at slippe af med de følelser, der sad i kroppen efter optagelserne.

Og det er netop én af de erfaringer, hun håber at kunne tage med sig videre som skuespiller.

- Kroppen skal på en eller anden måde afreagere, når man tager den igennem så mange voldsomme og følelsesmæssige oplevelser. Men jeg er blevet opmærksom på, at det er vigtigt, at man efterlader det på settet og ikke tager det med hjem.

- Forhåbentlig kan jeg tage dét med mig videre til fremtidige, følelsestunge roller.

Ud over at være skuespiller er Kristine Kujath Thorp også uddannet setdesigner fra Royal Danish Academy of Fine Arts i København. (Foto: Camilla Winther © dr)

Vi skal få det maksimale ud af livet

Lige nu er Kristine Kujath Thorp på optagelse i Oslo, og den kommende tid skifter hun birollerne og kortfilmene ud med hovedroller i stortanlagte filmdramaer i Norge; 'Den største forbrytelsen' og 'Nordsjøen'.

- Jeg har i mange år håbet på at få det her gennembrud. Så det er sindssygt, at der lige pludselig sker så meget på én gang.

- Jeg tror ikke helt, jeg har forstået det endnu. Og nu glæder jeg mig faktisk til, at der kommer en lille pause, så jeg kan mærke den glæde, der er ved endelig at kunne leve af at arbejde som skuespiller, siger hun.

Imens håber hun, at 'Noget om Emma' kan hjælpe andre, og at de kan genkende sig selv i Emma og føle sig set.

- Emma holder sin sygdom tilbage, da hun er bange for, hvordan vi skal se på hende og behandle hende. Det giver hende måske et nemmere socialt liv, i hvert fald udadtil, men hendes personlige og indre liv bliver meget sværere at håndtere, når ikke hun taler om det.

- Jeg oplever, at mange har det på samme måde. At de er bange for at tale om døden. Så jeg håber, at serien kan gøre det lettere for folk og minde dem om at elske og nyde livet så meget som muligt.

'Noget om Emma' kan ses på DRTV.

Kristine Kujath Thorp regner med at blive boende i København, hvor hun lige har købt lejlighed med sin kæreste. - Jeg har boet i Danmark hele mit voksenliv, så det føles mere som hjem, end Norge gør. (© Pullman)
Facebook
Twitter