29-årige Asta insisterer på, at sex kan være akavet og grimt: 'Jeg vil vise alle sider af mennesket'

Asta Kamma August kan i dag vinde en Robert for TV2-serien 'SEX'.

(Foto: Camila Bejarano Wahlgren © Asta Kamma August)

Der er intet krukket eller arrogant over det, når Asta August siger, hun altid har følt, at skuespillet var noget, hun kunne falde tilbage på, hvis alt andet ikke blev til noget.

Det trygge, sikre og måske lidt lette valg.

Men Asta August er bevidst om, at det kan lyde lidt mærkeligt, når de fleste formentlig godt ved, hvor svært det er at komme ind på skuespillerskolen, og hvor eftertragtet det er at komme til at lave teater og film.

Så ordene bliver sagt lidt tøvende og med en god portion ydmyghed.

- Jeg ved godt, at det er helt bagvendt, men man spejler sig jo meget i sine forældre og deres venner, og mange af dem, der var i mit liv, da jeg var barn, var jo skuespillere, siger Asta August.

- Jeg har altid været en del af den verden, og det har givet mig en tillid til, at det også var en mulighed for mig, så jeg har altid tænkt, at jeg kunne blive skuespiller, hvis der ikke dukkede andet op.

Det gjorde der egentlig også, inden Asta August drejede tilbage på det spor, hun havde været på i hele sin barndom.

- Men det var langt mere grænseoverskridende for mig at læse på universitetet. Det var der ingen i min familie, der havde prøvet, fortæller hun.

Asta August kom ikke ind på skuespillerskolen i Stockholm, men forsøgte i stedet i Aarhus, hvor hun havde hørt, at optagelsesprøverne skulle være noget sjovere, og hun kom ind i første forsøg. (Foto: Camila Bejarano Wahlgren © Asta Kamma August)

Som du måske allerede ved eller har luret ud fra Astas efternavn, så udspringer hun af en af de største filmfamilier i Skandinavien. Asta August er datter af filminstruktør Bille August og skuespiller og instruktør Pernilla August. Og så er hun storesøster til Alba August fra Netflix-serien 'The Rain'.

Efter flere teaterforestillinger og en række mindre roller i film og serier trådte Asta August i 2020 selv frem på den store scene med sin hovedrolle i TV2-serien 'SEX', der har givet hende en nominering til Robert Prisen.

Dr.dk har fanget Asta August for at spørge, hvordan det var at vokse op i filmbranchen med en Oscar-vindende far og en mor, der har spillet med i flere 'Star Wars'-film, og hvordan det er at konkurrere med sin søster.

Og så kan du også læse, hvad den 29-årige dansk-svenske skuespiller håber at opnå med en karriere, der i den grad har ligget i kortene.

Asta August fik engang imellem lov til at være statist i sin far, Bille Augusts, film. Her til indspilningerne af 'En sang for Martin'. (© Asta Kamma August)

En magisk barndom

Vi bliver i familien lidt endnu.

For det er her, vi finder hovedårsagen til, at Asta er skuespiller.

Men vi bliver nødt til at spole filmen cirka 25 år tilbage. Til Marokko, som Asta August husker det, hvor far Bille og mor Pernilla indspillede 'Jerusalem'. Og hvor Asta og Alba August var med. Ligesom de var så mange andre gange. Til optagelser i Los Angeles, Sydafrika, Italien eller et helt fjerde sted.

Dog mest på hoteller med barnepiger.

- Dem har jeg haft rigtig mange af, og de har alle sammen været rigtig søde, fortæller Asta August.

For mor og far var på arbejde, og børn var som regel ikke velkomne, når der skulle optages film. Medmindre børnene altså kunne bruges i filmen, som det var tilfældet med 'Jerusalem'.

- Jeg fik lov til at være statist, og det husker jeg som en meget magisk oplevelse. Jeg skulle have noget gammeldags tøj på og løftes over i en træbåd. For mig var det jo bare en leg, hvor de voksne var med og tog legen alvorligt. Det er jo en drøm for ethvert barn, siger Asta August.

Var det allerede der, du fandt ud af, at du skulle være skuespiller?

- Det ville jeg ønske, at jeg kunne sige ja til. Det ville være en god historie, griner hun og fornemmer åbenbart en smule skuffelse over svaret i den anden ende af telefonforbindelsen.

- Men det har da helt sikkert plantet noget i mig, for jeg husker det meget tydeligt. Det gjorde et stort indtryk. Og det gjorde det også, når jeg var med min mor på arbejde på Dramaten (det kongelige teater i Stockholm, red.). Det var også helt magisk at være med i hendes garderobe.

Og lillesøster Alba var også med foran kameraet. (© Asta Kamma August)

Hvem får rollen?

Alba og Asta har spillet sammen siden, nemlig i en kortfilm fra 2018, hvor deres mor også var med, og Asta melder sig klar til at lave mere skuespil med sin halvandet år yngre søster.

De to søstre sparrer med hinanden og støtter hinanden i en branche, hvor der ofte er mange om buddet, hvilket til tider kan være problematisk.

- Vi er samme køn, samme størrelse og samme type, så vi kan godt konkurrere om de samme roller, og det er ikke altid så fedt, siger Asta August.

Hvordan håndterer I det?

- Vi prøver at fokusere på at være hinandens kollegaer og bakke hinanden op.

- Og så prøver vi at insistere på, at rollerne ikke nødvendigvis bliver givet til den, der er bedst, men til den, der passer bedst til rollen. De leder jo ofte efter en bestemt type, og når man lærer det, så er det lettere at acceptere, at man ikke får rollen. For det er ikke sikkert, at jeg ville passe til de roller, Alba får. Og omvendt.

Kan der opstå jalousi mellem jer?

- Ja, 100 procent. Det er noget, vi begge to kæmper med og formentlig kommer til at kæmpe med hele livet. Den omstændighed forsvinder ikke.

- Vi prøver at være åbne omkring det. Og der følger jo også en følelse af skam med, når man bliver jaloux på sin søster. Den skam kan være svær at gå rundt med alene, så vi prøver at tale om, at vi gerne må være lidt sure, vrede og kede af det. Så er det lidt lettere at komme videre.

Nogle gange skal det "ventes ud", som Asta Kamma August formulerer det, hvor søstrene lige skal have lidt tid hver for sig.

Men ikke ret lang tid.

- Vi er så tætte. Vi er næsten pseudotvillinger, og vi kan ikke have store konflikter i længere tid. Det kan jeg ikke klare, for det elsker jeg hende for højt til. Det er for lille en ting til, at det kan fylde for meget, og vi er blevet bedre til at tale sammen. I starten var det sværere.

- Jeg kan da godt sidde og tænke, at det kunne have været rart, hvis jeg havde haft lidt mere tid sammen med mine forældre, men jeg kommer måske selv til at gøre det samme, hvis jeg får børn engang. Det kan jeg ikke afvise. (Foto: Camila Bejarano Wahlgren © Asta Kamma August)

Alt det grimme, mærkelige og sårbare skal frem

Om Alba August har været inde i billedet til en rolle i TV 2-serien 'SEX' vides ikke.

Men vi ved, at Asta August fik hovedrollen som Cathrine, og at hun måske får en af Danmarks fineste priser inden for skuespil for sin præstation i serien, hvor der, som titlen antyder, er både nøgne mennesker og sexscener.

Men det er både kikset og usexet.

- Jeg fik meget stor kunstnerisk frihed i 'SEX'. De havde stor tillid til mig, og vi var meget enige om, at min rolle også skulle være utiltalende, og at sex også kunne være både akavet og grimt.

- Vi blev for eksempel enige om, at nøgenheden ikke kun skulle være koblet til noget seksuelt, og at der også skulle være nøgenscener, som ikke havde noget med sex at gøre. Vi prøvede hele tiden at undgå den stereotype seksualisering af kvindekroppen.

Når den 29-årige skuespiller bliver spurgt, hvad hun drømmer om at opnå med sin karriere, handler svarene ikke om anerkendelse i form af priser eller store internationale roller.

For Asta August handler det om personlig udvikling.

- Jeg vil gerne komme til et sted, hvor jeg er helt fri i mine impulser, og hvor jeg som skuespiller ikke dømmer og udsletter mig selv, når jeg arbejder, siger hun.

- Hvis jeg når dertil, så tror jeg, at al skævhed, queerness og alt det underlige, grimme, mærkelige og sårbare kommer ud. Og så håber jeg, det kan medvirke til, at andre mennesker ikke føler sig så alene, for de sider er jo i ethvert menneske.

Asta August spiller hovedrollen Cathrine i tv-serien 'SEX', hvor forholdet til Simon (spillet af Jonathan Bergholdt Jørgensen) ikke kører på skinner. Serien kan stadig ses på TV 2 Play. (Foto: Nicolai Lok)

I frivillig isolation

Og hun arbejder hårdt for at nå dertil. Arbejdet fylder meget for Asta August.

Sådan må det være, når man kommer fra en filmfamilie, og når stort set alle de venner, hun har i Danmark, er fundet på skuespillerskolen i Aarhus.

Og når man som løst ansat skuespiller hele tiden bliver nødt til at tænke forud samtidig med, at man skal toppræstere i de job, man har gang i, hvis man altså har en ambition om, at der skal komme flere og bedre jobtilbud.

Hvordan tackler du det?

- Det ved jeg ikke, om jeg er så god til. Det er virkelig svært, så jeg kunne godt tænke mig, at nogen fortalte mig, hvordan man klarer det, griner Asta August.

Men skuespilleren forsøger – understreger hun – ikke at lægge alt for mange planer for, hvad der gerne må ske i løbet af karrieren.

- Jeg prøver at fokusere på de enkelte projekter og være i dem, og jeg er faktisk ret god til at gå ind i mine opgaver og nørde med dem. Jeg kan godt forsvinde lidt fra mine venner, når jeg arbejder. Jeg går lidt i isolation. Men jeg prøver virkelig at holde fast i mine barndomsvenner, der ikke har noget med skuespil at gøre, så faget ikke kommer til at fylde hele mit liv.

- For det kan det meget let komme til, både tids- og følelsesmæssigt. Jeg kan da godt sidde og tænke, at det kunne have været rart, hvis jeg havde haft lidt mere tid sammen med mine forældre, men jeg kommer måske selv til at gøre det samme, hvis jeg får børn engang. Det kan jeg ikke afvise.

Lykkelig uden Hollywood

Selv om Asta August ikke har sat sig ned med en coach for at lave en detaljeret karriereplan, så har hun klare ambitioner for, hvad hun vil opnå.

Og det handler ikke om en hovedrolle i en stor Hollywood-produktion, selv om svaret kommer prompte, da dr.dks journalist spørger, om det var noget, hun kunne tænke sig.

- Ja! Det kunne da være sjovt. Jeg har lyst til at prøve det meste, men det er ikke noget, jeg sigter efter, og jeg kan sagtens være et lykkeligt menneske uden at have været med i en Hollywood-film.

- Nogle gange er det, som om at man først rigtig har succes, når man har fået international anerkendelse. Det giver jeg ikke så meget for, siger Asta August.

Faktisk håber hun med sit skuespil at trække i en lidt anden retning end det polerede billede, Hollywood og filmbranchen generelt giver af verden.

- Jeg vil vise alle sider af, hvad det er at være menneske, og jeg vil arbejde imod det perfekte. Som skuespillere prøver vi at spejle mennesker, og vi prøver at spejle virkeligheden, men jeg oplever, at virkeligheden er meget mere skæv end det, der bliver vist i teater og film lige nu.

- Man skal turde gå derind, hvor det er grimt, svært og underligt at være menneske, og hvor man ikke går efter det perfekte.

Det er ikke alle instruktører, der tør det, understreger Asta August. Og så føler hun sig ikke rigtig tilpas.

- Det er meget vigtigt for mig, at man søger efter skævhederne. Det er der nogle instruktører, der gerne vil, og det er vildt fedt. For mig er det sværere at udfylde rollen, hvis jeg skal levere noget, der ligner et perfekt udtryk.

Den 6. februar finder Asta August ud af, om hendes rolle som Cathrine i 'SEX' giver en Robert-pris for 'årets kvindelige hovedrolle i en tv-serie'.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk