29-årige Dulfi fra 'Bedrag': Jeg skal lære at sige nej til kliché-roller som kriminel og taxachauffør

Dulfi Al-Jabouri blev skuespiller ved et tilfælde. Nu står han midt i sit store gennembrud.

(Foto: Brian Curt Petersen © dr)

Det kører godt for skuespiller Dulfi Al-Jabouri.

Lige nu er han aktuel som fyren Lala i den roste tredje sæson af 'Bedrag', og senere i år har han sin største filmrolle på det store lærred, når han spiller Loke i 'Valhalla'.

Hans vennekreds tæller blandt andre skuespilleren Pilou Asbæk, rapperen Sivas og de prisvindende instruktører Fenar Ahmad og Tobias Lindholm.

Og i anledningen af, at vi skal mødes for at tale om hans liv som skuespiller, har han fået sin gode ven Johan til at åbne sin restaurant op allerede klokken 13, bare så vi kan sidde her i ro og mag og tale uforstyrret med en kop kaffe inden for rækkevidde.

- Restauranten her er nærmest mit andet hjem, forklarer 29-årige Dulfi Al-Jabouri, der bor i en lejlighed tæt på – lige i det pæne københavnerområde mellem det grønne Kastellet og dronningens Amalienborg.

Det lyder måske som noget af et luksusliv, men den autodidakte skuespiller har også knoklet for at nå dertil.

- De største momenter i mit liv er baseret på et tilfælde. Jeg føler mig heldig, men jeg har også arbejdet hårdt for det, så det er en god blanding. Man kan sige, at jeg har fået en mulighed, og så har jeg eksekveret den, siger Dulfi Al-Jabouri og knipser med fingrene.

Dulfi Al-Jabouri spiller blandt andet overfor Ali Sivandi (tv.) i 'Bedrag'. Det er i øvrigt ikke første gang - de spillede også sammen i 'Underverden'. (Foto: Brian Curt Petersen © dr)

Troede han skulle være historielærer

Det vigtigste tilfælde af dem alle vender vi tilbage til om lidt.

Det lå nemlig slet ikke i kortene, at Dulfi Al-Jabouri skulle være skuespiller.

Som barn kom han i 1996 til København fra Irak, og indtil han flyttede hjemmefra, boede han på Amager – tæt på typer, der gik og solgte lidt stoffer. Men det var ikke noget for Dulfi Al-Jabouri.

- Jeg drømte om at blive historielærer på et tidspunkt, fordi jeg elsker historie. Men så fandt jeg ud af, at det tager alt for langt tid at blive det, og at man også skal læse om alt det, der ikke er spændende, siger han og griner bredt.

Ingen i hans familie arbejdede med film, og Dulfi Al-Jabouri vidste slet ikke, at man kunne komme til at arbejde med sådan noget. Han havde aldrig tænkt, at skuespil var en levevej for ham.

Alligevel var der noget, der rumsterede i hans underbevidsthed, erkender han.

- Jeg har altid set mange film og serier sammen med min mor – vi så koreanske serier, japanske serier, mexicanske, spanske, danske og arabiske serier, remser Dulfi Al-Jabouri op.

Fik sin første rolle og sagde: 'Ikke godt nok'

Så når han i dag kan sidde her i en pæn restaurant i det indre København og blive interviewet om sin blomstrende karriere som skuespiller, skyldes det netop et tilfælde.

Og timingen af netop dét tilfælde, der ender med at skubbe ham over i filmens verden, kunne ikke have været bedre.

- Jeg gik rundt på det tidspunkt og vidste ikke, hvad jeg skulle. Jeg gik på handelsgymnasium og var lidt sur på verden, lægger Dulfi Al-Jabouri ud.

- Og så var der pludselig en af mine kammerater, der skulle til casting på noget ligegyldigt, og så kom jeg med ud til Artcast. Det må være ti år siden nu. Min ven blev castet, og så kiggede casteren på mig og sagde: 'Jeg vil jeg gerne have dig i min portfolio'.

Dulfi Al-Jabouri - her i det blå jakkesæt - er efterhånden vant til den røde løber. Her ses han sammen med sine 'Underverden'-kolleger, hovedrolleindehaver Dar Salim, instruktør Fenar Ahmad og skuespiller Ali Sivandi. (Foto: Michael Stub © Scanpix)

Men det krævede overtalelse.

Dulfi Al-Jabouri skulle altså ikke have en rolle i noget, sagde han til den ihærdige caster.

Alligevel endte det med, at han tre måneder senere blev hyret til rollen som Rashid i fængselsfilmen 'R' med en ung Pilou Asbæk i hovedrollen og den debuterende Roland Møller på rollelisten.

De fleste ville måske nok have jublet og kastet sig blindt ud i filmen, men sådan arbejder Dulfi Al-Jabouri ikke. Den store teenager var nemlig ikke tilfreds med skildringen af de indsatte.

- Jeg fik manus stukket i hånden, læste det og leverede det tilbage igen. Jeg sagde til dem, at jeg ikke havde lyst til at være med på den måde, som de havde skrevet det.

- Og det syntes instruktørerne faktisk var ret fedt. Måske fordi vi lever i en tid, hvor alle bare gerne vil være kendte, men så kom jeg der og var ligeglad med det. Jeg ville bare gerne portrættere et miljø, som jeg kendte lidt til, bedst muligt, forklarer skuespilleren.

Det endte derfor med, at Tobias Lindholm og Michael Noer, der instruerede og skrev filmen sammen, justerede nogle ting, så Dulfi Al-Jabouri til sidst kunne se sig selv i rollen.

Dulfi Al-Jabouris rolle Lala bevæger sig længere og længere ind i den kriminelle verden i løbet af 'Bedrag III'. (Foto: Adam Wallensten © dr)

Sådan fik Dulfi hul igennem i filmbranchen

Filmen 'R' bliver afgørende for den unge debutant.

Den vinder ikke bare anerkendelse på alverdens festivaler og modtager fem stjerner af flere anmeldere – Dulfi Al-Jabouri selv vinder også en flok venner for livet, der har lært ham 'sygt meget' om branchen.

- Vi lavede en aftale, os der var med i 'R' – mig, Tobias, Michael, Roland, Pilou og René, der er producer – at hvis denne her film klarede sig godt, så ville vi holde sammen. Og det gjorde den jo, så 'the rest is history', siger Dulfi Al-Jabouri, der ofte mødes med vennerne.

En glad og meget ung Dulfi Al-Jabouri (i midten) til premiere på sin debutfilm 'R' i 2010. I dag arbejder de fem venner stadig sammen på kryds og tværs. Fra højre ses Roland Møller, Pilou Asbæk, Dulfi Al-Jabouri og instruktørerne Tobias Lindholm og Michael Noer. (Foto: GONZALES PHOTO KENNETH NGUYEN © Scanpix)

Siden er det bare gået derudad med roller for Dulfi Al-Jabouri, der har blandt andet har medvirket i de roste film 'Nordvest', 'Underverden' og den Oscar-nominerede 'Krigen'.

Og selvom han har et godt hold venner omkring sig, har han også måttet kæmpe for at gøre sig bemærket i en branche, han absolut intet kendte til for bare ti år siden.

- Da jeg begyndte at lave film, tænkte jeg bare, at det var lækkert, og at jeg gerne ville blive ved med det. Men hvad gør jeg for at bevare denne her udvikling, så jeg ikke bare bliver en fuser, spørger han.

Svaret for Dulfi Al-Jabouri har blandt andet været at gå til de rigtige fester for at netværke og at opsøge 'de dygtigste castere i København'.

Mærker frugten af sin tålmodighed

Og ved at dygtiggøre sig med privatundervisning hos to skuespillere kan han nu også glæde sig over roller, der ikke bare rimer på endimensionel 'kriminel med indvandrerbaggrund'.

- Det er den klassiske, at du bliver castet til at være kriminel, taxachauffør og alt det der. Det skal man ligesom bare igennem for at komme frem. Og når man så har gjort det, er kunsten at sige nej til den type roller.

- Nu kan jeg mærke frugten af den tålmodighed og de valg, jeg har taget, siger han tilfreds.

Men har hans rolle i 'Bedrag' netop ikke bevæget sig over i den kriminelle løbebane, tænker du måske.

Jo, men rollen har flere lag end det, siger Dulfi Al-Jabouri.

- Det vigtigste for mig var skiftet i rollen. Du ser en sød og sympatisk type, som har en familie, og som er glad og sjov, men så skifter han til at blive mørk og bevæge sig ind i den kriminelle verden. Det har været sygt spændende.

Dulfi Al-Jabouri har spillet med i både serier og film, men han har aldrig været med i noget så 'mainstream' som 'Bedrag'. - Det har betydet, at jeg har lært vildt meget, siger han. (Foto: Adam Wallensten © dr)

Tidligere på ugen blev der vist afsnit af 'Bedrag' under film- og tv-festivalen i Berlin, hvor den blev modtaget med store klapsalver.

Og det kunne jo være en vej til spændende roller i udlandet for Dulfi Al-Jabouri.

Men alt imens hans gode venner Roland Møller og Pilou Asbæk indspiller film i udlandet, er det slet ikke en prioritet for Dulfi Al-Jabouri endnu.

- Jeg sigter ikke efter det som sådan lige nu, for jeg har set, hvad det gør ved skuespillere. Når man først har været i udlandet, har branchen en tendens til at tro, at du pludselig er blevet for dyr og primadonnaagtig. Men jeg har det fint med at være i Danmark. Jeg synes, det er lækkert, og jeg er også booket det næste halvandet år.

Du kan se den aktuelle og tredje sæson af 'Bedrag' på DR TV.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter