3 kendte danskere: Her er vores favoritscener fra 'Matador'

På lørdag vender Mads, Ingeborg og Maude tilbage på DR1. Men hvilke scener fra den legendariske serie er bedst? Tre kendte giver her deres bud.

Kulturminister Mette Bock, sangeren Birthe Kjær og tv-vært og forfatter Abdel Aziz Mahmoud har alle hver sin favoritscene fra 'Matador'. (© Scanpix)

Når klokken slår 20 på lørdag, er der endnu engang mulighed for at komme med til Korsbæk, når DR1 sender ’Matador’.

En af danmarkshistorien mest kendte tv-serier har fået en makeover, hvor snavs, støv og ridser er blevet fjernet fra de gamle ruller og gjort digitalt.

Selvom billedet er blevet bedre, så er scenerne helt de samme. Men hvilke af disse er det mest ikoniske?

Det har vi spurgt tre kendte danskere om, og her får du deres svar.

Birthe Kjær: Ghita Nørby er fantastisk og medrivende

Hvilken er din yndlingsscene?

- Jeg synes, at Ghita Nørby gør det helt fantastisk i opgøret med Mads Skjern, hvor hun siger: ’Det er dig, der er syg i hovedet!’ Hun gør det så rørende, at jeg må fælde en tåre, hver gang jeg ser det.

- Scenen foregår, efter Mads Skjern har skubbet deres søn, Daniel, fra sig, fordi han er homoseksuel. Og da Ingeborg Skjern tager opgøret med Mads og forlader deres hjem, er scene så stærk og nærmest ibsensk, fordi man ikke ved, hvor hun tager hen.

- Man forstår hende, fordi hun så længe har været Mads’ anker og tro støtte, mens han er blevet en værre forretningsmand med årene.

Synes du stadig, at ’Matador’ er relevant?

- Jeg havde besøg af noget familie med en søn på 11 år, og han var lige blevet vældigt interesseret i ’Matador’. Når en 11-årig i dag kan blive optaget af det, så er det jo stadig relevant. Og så er det jo danmarkshistorie.

- Der er forskellige figurer, som stadig er relevante. Maude forvandler sig til en handlekraftig, stærk kvinde, og Elisabeth Friis løsriver sig også og vælger kærligheden og sin frihed.

- Mads Skjern er også en figur, man kan lære af. Han har jo hjertet med et langt stykke ad vejen, men han bliver magtbegærlig, og for meget magt gør ham ensom.

Birthe Kjærs yndlingsklip stammer fra 24. afsnit.

Mette Bock: Jeg elsker verdens Katrine'r

Hvad er din yndlingsscene?

- Det er den scene, hvor Mads Skjern giver Ellen en hest som belønning for, at hun er så flittig og dygtig. Umiddelbart efter trækker grisehandlerens kone, Katrine, en hest frem til Daniel, som belønning for, at han er så sød.

- Selvom Daniel hellere ville have haft hesten af sin far, siger den scene alt om, hvor idiotisk mennesker – herunder forældre – kan optræde. Og hvor generøse mennesker også kan være. En kort scene, der viser så meget. Jeg elsker verdens Katrine’r.

- Matador er relevant som god underholdning og et blik ind i en særlig tidsperiode. Men også som en serie, der tager fat på en række menneskelige dilemmaer og udfordringer, der er relevante til hver en tid.

Mette Bocks yndlingsklip stammer fra 11. afsnit.

Abdel Aziz Mahmoud: Viser forholdet til religion

Hvilken scene er din favoritscene?

- Det er i slutningen af en episode, hvor faster Anna, Mads Skjerns søster, virkelig har skabt ravage med sin religion. Alt bliver set med de briller. Mads bliver fanget mellem de to verdener og vælger i denne scene tydeligt side, når han siger: ’Ingen skal komme med deres religion og bringe ufred i mit hus.’

- Det er fantastisk og essensen af danskernes forhold til religion.

Er serien stadig relevant?

- Lige præcis den scene viser, at vi i 30’erne, hvor ’Matador’ foregår, i 70’erne, hvor den blev optaget, og selv den dag i dag taler på samme måde om religion. At vi ikke skal proppe hinandens livssyn over på hinanden.

- Selvom ’Matador’ i dag virker langsom, klipningen er træg, og historien kunne have været fortalt på halvdelen af afsnittet, så er der jo noget hyggeligt og rart ved den. Karaktererne udvikler sig langsomt, som er begyndt at blive moderne igen i andre serie som f.eks. ’House of Cards’ og ’Game of Thrones’, og den er en del af dansk kulturpensum.

Facebook
Twitter