39 år efter 'Ondskabens Hotel': Opfølger til ikonisk gyserfilm skuffer stort

'Doctor Sleep' drukner i referencer til gyserklassikeren fra 1980, mener anmelder.

Omtrent to timer inde i den 150 minutter lange film skulle det dystre Hotel Overlook fra 'Ondskabens Hotel' på banen igen. Og så kom alle de indforståede referencer væltende. Og de var ikke alene, skriver anmelder Per Juul Carlsen. (© SF Film/Warner Bros. Pictures)

Det så ellers lovende ud. Rigtig lovende.

Det lignede ikke en af de der efterhånden typiske amerikanske film, der skal koge suppe på andres meritter.

Der var ikke bunkevis af referencer, der betød nul og niks for historien, men kun var til stede for at pege tilbage på Stanley Kubricks klassiske gys, 'Ondskabens Hotel', så fans kunne grine højt og indforstået i biografen og føle sig fede over, at de havde noget sammen.

Der var heller ikke en figur fra den oprindelige film, der pludselig havde fået nye og vilde evner, som ikke rigtig gav nogen mening i forhold til den oprindelige film, men kun havde til formål at holde liv i en mulig franchise og den slags lort, der er ved at æde amerikansk film op indefra.

'Ondskabens Hotel' fra 1980 var bare et fjernt minde, et lille springbræt, som opfølgeren, 'Doctor Sleep', kunne tage udgangspunkt i, uden at man behøvede overhovedet at have set 'Ondskabens Hotel'.

Fra gyserklassikeren 'The Shining' ('Ondskabens Hotel') fra 1980 ses Danny Lloyd i rollen som Danny Torrance sammen med Shelley Duvall, der spiller moren, Wendy Torrance. I den nye film er Danny blevet voksen. (© (C) SF Film/Warner Bros. Pictures)

Overraskende ideer i begyndelsen...

Det hele handlede bare om en mand ved navn Dan, der engang havde set nogle genfærd på et gammelt hotel, men så havde lært at spærre dem inde i sit sind.

Han havde godt nok fået et alkoholproblem, men det fik han også at få styr på med tiden.

Og så kunne instruktøren Mike Flanagan folde noget så fantastisk som en spritny historie ud med udgangspunkt i gysermesteren Stephen Kings roman 'Doctor Sleep'.

Og længe lignede det faktisk en historie, der slet ikke så ud som 'Ondskabens Hotel'.

Den gik sine egne veje og lignede snarere en thriller, der var omplantet i gyserfilmenes univers.

Hvis det havde været en thriller eller en krimi, havde den handlet om en bande af skurke, der slår børn ihjel, og den næste, de har udset sig som offer, pigen Abra, får hjælp af den tidligere politimand, Dan.

I rollen som Dan Torrance ses skotske Ewan McGregor, der fik sit store internationale gennembrud i filmen 'Trainspotting' fra 1996 og senere fik stor succes som den unge Obi-Wan Kenobi i de nye Star Wars-film. (© (C) SF Film/Warner Bros. Pictures)

Men eftersom 'Ondskabens Hotel' og 'Doctor Sleep' foregår i et gyserunivers, består banden af en flok sære væsner, en slags vampyrer, der suger psykiske kræfter ud af børnene.

Og Dan kunne hjælpe Abra, fordi han selv har psykiske kræfter.

Han kan 'shine', som det hedder - kommunikere telepatisk - endda overtage styringen af andres krop.

Så langt så godt lignede 'Doctor Sleep' en thriller i et gyserunivers.

Spøjs konstruktion, men overraskende tænkt og i hvert fald helt anderledes end tidens øvrige gyserfilm om et gespenst, der bor i et gammelt hus og skal skræmme livet af en stakkels familie ved at smække med dørene eller pludselig stå i modlys under en gadelampe midt om natten.

Og vildt nok, at filmen tillod skurkene at torturere en 10-11-årig dreng ihjel.

Og at Dan i sine fordrukne dage forlod et lille barn sammen med sin døddrukne mor, fordi han bare ikke magtede mere.

Jack Nicholson i sin ikoniske rolle som forfatteren Jack Torrance i 'The Shining' ('Ondskabens Hotel'). Filmen blev instrueret af Stanley Kubrick og var baseret på Stephen Kings berømte roman. (© (C) SF Film/Warner Bros. Pictures)

Og hvor er det vildt, at Ewan McGregor er i stand til at lægge noget, der ligner rigtige følelser ind i hver en rolle, han bliver sat til at spille.

Og hvor var det dog skønt, at der ikke hele tiden skulle refereres tilbage til 'Ondskabens Hotel'.

Men så...

Men så kom det. For fuld udblæsning.

Omtrent to timer inde i den 150 minutter lange film skulle det dystre Hotel Overlook fra 'Ondskabens Hotel'på banen igen.

Og så kom alle de indforståede referencer væltende. Og de var ikke alene.

De telepatiske evner blev brugt til en af de standardkampe om superkræfter, som plager alle tidens fantasyfilm.

En eller anden stakkel blev sat til at være stand-in for uforglemmelige Jack Nicholson fra den første film, hvilket er en håbløst dødfødt idé.

Og værst af alt: Hele den smukke usikkerhed om, hvorvidt Hotel Overlook faktisk er hjemsøgt, eller det hele foregik i den forskruede hjerne i Jack Nicholson alias Jack Torrance, Dans far, blev rykket op ved roden.

Men det begyndte lovende.

(© Warner Bros. Entertainment)