5 anmeldere om ’Der kommer en dag’: ”Fascinerende og benhård”

’Der kommer en dag’ er hård, men god kost, mener danske anmeldere.

Lars Mikkelsen spiller en af hovedrollerne i filmen 'Der kommer en dag', som tager udgangspunkt i den vold, der fandt sted på børnehjemmet Godhavn i 1960'erne. (© Nordisk Film (pressefoto))

Da de to brødre Erik og Elmers mor bliver syg, bliver de anbragt på drengehjemmet Gudhjem. Året er 1967, men der er ikke meget ungdomsoprør, der ulmer på drengehjemmet. I stedet er børnene på hjemmet underlagt den perfide forstander og de andre læreres svigt og mishandling.

Sådan er historien i Jesper W. Nielsens film ’Der kommer en dag’, som er baseret på virkelige hændelser.

Filmen har premiere i dag og begejstrer flertallet af de danske anmeldere med sin barske fortælling.

1. Blændende skuespil

Ifølge Informations anmelder Ralf Christensen er det ”den gode personinstruktion, det af og til blændende skuespil og den gribende historie, der driver ’Der kommer en dag’ ind i hjertekulen på tilskueren”.

- Lars Mikkelsen er formidabel som den despotiske forstander, der – og givet af spytslikkere – vistnok tror på sin brutale disciplinering af børnene (…) Ja, i det hele taget klæder det filmen, at der er nuancer i svigtene. At det ikke kun er psykopatlærerne, men også skytsengle, slægtninge og myndigheder, der svigter, skriver han.

2. Fascinerende og benhårdt

Ekstra Bladets anmelder Jacob Ørsted deler Informations begejstring og giver filmen fem ud af seks stjerner.

”Et dragende fascinerende og benhårdt (film)værk for nu at sige det ligeud," kalder anmelderen ’Der kommer en dag'.

Trods sin inspiration fra virkelighedens drengehjem Godthavn, kan filmens fortælling sagtens stå på egne ben.

- Historien folder sig ud som et stykke fiktion, der låner fra virkelighedens ubehagelige begivenheder, men ’Der kommer en dag’ er sandelig også helt sin egen, der til fulde udnytter mediets potentiale, skriver han.

3. Lars Mikkelsen er perfekt

Lars Mikkelsens præstation som den perfide forstander bliver også fremhævet i B.T.s anmeldelse af filmen.

- Lars Mikkelsen er perfekt og ekstrem ond i rollen som forstanderen med det forkvaklede og misforståede ’hensyn’ til børnene, skriver anmelder Michael Lind, der tildeler filmen fem stjerner og kalder den for ”årets bedste film” indtil videre.

4. Mast gennem en skabelon

Helt så begejstret er Filmlands Per Juul Carlsen ikke. Han giver filmen tre jævne stjerner til trods for, at han mener, at skuespillet er ”fremragende”, og at filmen ”understreger dansk filmhåndværks høje niveau 2016”.

Problemet med filmen er imidlertid, ifølge Per Juul Carlsen, at filmens behandling af en virkelig hændelse gør udtrykket i filmen til ”for arrangeret”.

- Et stykke brutalt Danmarkshistorie er blevet mast gennem en skabelon og har dermed mistet sit særkende og muligheden for at se vigtige emner som opdragelse og respekt for individet fra en ny vinkel, skriver han.

5. Kontrasten er tegnet op med sprittusch

Politikens anmelder er på linje med Filmlands Per Juul Carlsen. Avisens anmelder, Katrine Hornstrup Yde, mener ikke, at den gode, virkelige historie gør en rigtig god film.

- Man fornemmer, at instruktør Nielsen og Søren Sveistrup, der har fået ideen og skrevet manuskript, finder det så vigtigt at lamslå og røre publikum, at de ikke har villet sky nogen som helst (virke)midler, skriver hun og giver filmen tre hjerter.

Katrien Hornstrup Yde skriver blandt andet, at "kontrasten mellem et frit - og nytænkende - København og mørkemændene på landet er tegnet op med sprittusch".