5 danske filmbidrag du skal holde øje med under Berlinalen

Thomas Vinterberg og Trine Dyrholm har de største chancer for at skaffe priser til dansk film, når filmfestivalen i Berlin begynder i dag.

Skuespilleren Trine Dyrholm og Thomas Vinterbergs film 'Kollektivet' har mulighed for at få bjørnepriser, når filmfestivalen Berlinalen begynder i dag. (© Scanpix/Berlinalen)

Dansk film har de største vinderchancer med Thomas Vinterbergs ’Kollektivet’ og Trine Dyrholms skuespilpræstationer i samme film, når filmfestivalen Berlinalen i dag åbner.

Det fortæller Berlingskes filmredaktør, Kristian Lindberg.

’Kollektivet’, der havde premiere i midten af januar, delte ellers vandene blandt det danske anmelderkorps, som gav mellem tre og fem stjerner.

Men den danske film om 70’ernes bofællesskab er med i Berlinalens hovedkonkurrence, hvilket er første gang siden 2012, at et dansk bidrag har mulighed for at få en guldbjørn.

Trine Dyrholm i spil til sølvbjørn

’Kollektivet’ har også mulighed for at få priser i andre konkurrencer – heriblandt en sølvbjørn for bedste kvindelige skuespiller.

Kollektivet – Trailer

- Der har Trine Dyrholm ret store chancer. Hun har siddet i juryen og er kendt dernede. Og den karakter, hun spiller, er en slags sjæludkrængende rolle, der gennemgår en kæmpe udvikling. Karakteren viser, hvad hun kan som skuespiller, siger Kristian Lindberg.

I festivalens mindre kategorier gemmer der sig også flere danske filmbidrag:

Dansk debutfilm på lavbudget

Gyserfilmen ’Shelley’ er med i konkurrencen om den bedste debutspillefilm og er støttet ved hjælp af den nye filmpulje for lavbudgetfilm.

Puljen har til formål at skabe eksperimenterende danske film, hvor budgettet er så begrænset, at filmskaberne ikke behøver at sikre en stor indtægt.

- Det er rigtig flot, at den er udtaget. Den er en kompetent træningsfilm, selvom man godt kan se, at den ikke er lavet for særlig mange penge, siger Kristian Lindberg.

Filmen er instrueret af Ali Abassis og handler om det barnløse par Louise og Kasper, der betaler en rugemor til at give dem et barn. Men drømmen forvandles til et levende mareridt.

Tegneserie om pigen Lili

Tegneserien om Lili er baseret på Kim Fupz Aakesons børnebøger af samme navn, og den er nomineret til Berlinalen under kategorien ’Kplus’.

Kplus er en kategori for film, der henvender sig til børn over fire år. Her er Siri Melchiors ’Lili’ nomineret til en krystalbjørn for bedste kortfilm.

Tegneserien handler om Lili, der er tre år gammel. Det meste af tiden er hun sød og opfører sig pænt, men når man er tre år gammel, er det svært at være sød hele tiden. Og så er det med at spise pænt eller at børste sine tænder altså ikke altid lige let.

Lili - Trailer (2015)

Dokumentar om stofmisbruger i flygtningelejr

Stofmisbrug i flygtningelejre er et overset problem. Det må den dansk-palæstinensiske instruktør Mahdi Fleifel sande, da han vender tilbage til den flygtningelejr i Libanon, hvor han selv tilbragte en del af sin barndom.

Fleifel møder sin barndomsven Reda, der begav sig til Athen i håbet om et bedre liv. Efter tre år som hjemløs i Grækenland er Reda nu vendt tilbage til flygtningelejren sammen med et stofmisbrug, og det er den historie, som Fleifel skildrer i den korte dokumentar ’A Man Returned’.

Den 30 minutter lange film er nomineret til en pris for den bedste korte dokumentar, og den er resultatet af et engelsk-hollandsk-dansk samarbejde.

Tvungen migration og flygtningesituation er et af fokusområderne for årets filmfestival i Berlin, og Fleifel er blot en af flere instruktører, der behandler det højaktuelle emne.

Berlinalen slutter søndag 21. februar.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve