5 mesterværker fra serie-geniet du bør kende

I anledning af premieren på HBO-serien 'The Deuce', præsenterer vi den legendariske bagmand, der må siges at have brudt koden for kvalitets-underholdning.

David Simon har er bagmand på prisvindende seriestof i den absolutte sværvægterklasse. Her er det fra 'The Wire' (tv.), 'The Deuce' og 'Show Me a Hero'. (Foto: HBO Nordic)

Når der kommer en ny serie af David Simon, så spidser alle serie-connaisseurs ører.

Det er, fordi han står bag 'The Wire', der stadig her ti år senere står tilbage som et nærmest uangribeligt visionært storværk, et mesterligt og kritisk tværsnit af den amerikanske civilisation og kapitalismens konsekvenser i alle samfundets lag.

Elsker du også serier og film?

I DRs nye podcast 'Binge - med Frederik og Kasper' følger serieeksperterne fra P3, Frederik Dirks Gottlieb og Kasper Lundberg, tidens vigtigste og mest populære serier fra pilot til sæsonafslutning.

Hver tirsdag udkommer et nyt afsnit på iTunes og dr.dk/binge.

Løbende bidrager de også til dr.dk med nyt fra seriernes og filmenes forunderlige verden.

Nu er han aktuel med HBO-serien 'The Deuce' med James Franco og Maggie Gyllenhall, der handler om prostitution og pornografi i 70’ernes New York.

Her får du en tur gennem hans tidligere serier, der af meget forskellige grunde stadig er dødaktuelle.

Homicide: Life on the Street

Svendestykket før 'The Wire' var politiserien om en fiktiv station i Baltimore baseret på Simons egen journalistiske bog af samme navn, som han skrev efter at have fulgt en gruppe betjente i drabsafdelingen i Baltimore.

Serien vandt et utal af priser op gennem 90’erne for sin dramatiske realisme og gjorde Andre Braugher til en kæmpe stjerne, han er i dag nok bedst kendt som politichef Holt i komedien 'Brooklyn Nine-Nine'.

Drabsafdalingen (da.). 1993-1999. Syv sæsoner. Er tilgængelig på dvd.

The Wire

'The Wire' er bredt betragtet som den bedste tv-serie verden endnu har set, og det på trods af, at den ikke havde særlig mange seere eller vandt en eneste Emmy, da den kørte over de amerikanske skærme i 00’erne.

Måske var serien for stor en mundfuld for den gennemsnitlige seer, der på det tidspunkt måske hellere ville have dåselatter end et uhyggeligt realistisk blik ind i al den råddenskab som det amerikanske samfund gennemsyres af.

Måden David Simon i hver sæson skifter blikket - fra gangstere til havnearbejdere og videre op til politikere og journalister fletter de forskellige samfundslag sammen på så sublim en måde, at 'The Wire' burde være obligatorisk på et hvilket som helst skoleskema i USA.

2002-2008. Fem sæsoner. Er tilgængelig på HBO Nordic.

Generation Kill

Alene titlen på miniserien er lidt af en provokation i et land, der næsten ikke engang bryder sig om udtrykket soldater, men hellere bare vil tale om 'helte' eller 'patrioter'.

Serien kom kun fem år efter USA invaderede Irak i jagt på Saddam Hussein og sprængte alle rammer for dækning af krigen med et yderst kritisk og realistisk blik på ultravoldens psykologi.

Den var baseret på Rolling Stone-Journalisten Evan Wrights oplevelser som følgejournalist med det amerikanske militærs frontstyrker under invasionen i 2003.

2008. Syv afsnit. Er tilgængelig på HBO Nordic.

Treme

Serien omhandler eftervirkningerne af orkanen Katrinas ødelæggelser i New Orleans i 2005 og arbejdet med at bygge en politisk svigtet by op fra bunden.

David Simons store bedrift, er at lave værker, der er ekstremt politiske og samtidig ekstremt realistiske og psykologisk nuancerede. Ingen steder afspejles det mere æstetisk rammende end i 'Treme's geniale introsekvens.

Her blandes arkivbilleder af New Orleans’ rige musikalske arv konstant med billeder af oversvømmelsen i 2005 og gigantiske fugtskader, der er underligt smukke i deres lighed med abstrakte akvareller.

2010-2013. Fire sæsoner. Er tilgængelig på HBO Nordic.

Show me a Hero

Simon har tacklet strukturel racisme i både 'The Wire' og 'Treme', men her bliver sagen mesterligt kogt ned til kampen om et enkelt boligprojekt i Yonkers, nord for Manhattan.

Historien om den yngste borgmester i byens historie, Nick Wasicsko er baseret på virkeligheden.

Den ufrivillige helt, der pludselig kæmper en antiracistisk kamp for sin egen karrieres skyld, er vidunderligt ambivalent spillet af Oscar Isaac.

2015. Seks afsnit. Er tilgængelig på HBO Nordic.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve