5 serier til din weekend: 'Hvis du tjekker om din hoveddør er låst, inden du skal sove, skal du springe denne over'

True crime-genren boomer som aldrig før - her er fem serier, der faktisk er værd at bruge tid på.

True crime-genren går ud på at opklare og belyse virkelige forbrydelser, og efterhånden dækker genren meget mere end bare mordmysterier. De kan for eksempel også omhandle en række danske kængurutyverier som i 'Kængurumysteriet'. (Foto: Ann-Sofie Grarup © Drive Studios/DR)

True crime er i sin essens en oldgammel genre, der sammen med vores til tider uforståelige appetit for historier om svindel, mord og kriminalitet, kan spores langt tilbage.

Utallige bøger er skrevet om emnet, og siden Errol Morris' mesterlige dokumentarfilm 'The Thin Blue Line' har genren også været populær i film- og serieform.

Især siden succes-podcasten 'Serial' fra 2014 er vi blevet ramt af en lavine af true crime. Og da dokumentarer som 'Making a Murderer' og 'The Jinx' kom i kølvandet på 'Serial', var true crime pludselig en af de dominerende genrer på de fleste streamingtjenester.

Dog må jeg erkende, at mængden af true crime-dokumentarer for et par år siden gjorde, at jeg ikke længere kunne følge med, og at jeg samtidig havde brug for en pause fra alle de deprimerende, skræmmende og til tider moralsk tvivlsomme krimihistorier.

Min appetit er dog blevet vækket igen.

Det skete, da jeg så 'Murder on Middle Beach', der ikke kun fokuserer på politiets minutiøse arbejde og de blodige detaljer, men i sin kerne fortæller historier om almindelige mennesker i ualmindelige situationer - et element, som jeg synes, skaber de bedste true crime-fortællinger.

Desuden er formlen for en god true crime-fortælling også begyndt at blive brugt i andre sammenhænge: Det kræver ikke længere et mord, et offer og en sporsniffende betjent at fortælle et spændende mysterie.

Jeg har samlet fem spændende, nye true crime-fortællinger herunder, og der burde være lidt til enhver smag. God fornøjelse.

1

Den personlige: 'Murder on Middle Beach'

'Murder on Middle Beach' er en serie i fire afsnit og er instrueret af Madison Hamburg, som efterforsker drabet på sin egen mor i 2010. (© HBO)

Jeg er uden tvivl mest tilhænger af de personlige, rørende true crime-historier fortalt af de pårørende til de implicerede. 'Making a Murderer' for eksempel et fascinerende blik ind i den laveste socialklasse og en del af USA, som sjældent bliver portrætteret i film og serier.

Denne fremragende fortælling i 'Murder on Middle Beach' handler om mordet på 49-årige Barbara Beach, der blev brutalt myrdet i sit eget hjem. Mordet er aldrig blevet opklaret, og sønnen Madison Beach går tre år efter mordet i gang med at dokumentere efterspillet med interviews af familiemedlemmer og jagten på nye spor.

Den familiære stemning og de personlige interviews er i kombination med billeder fra hjemmevideoer umulige ikke at blive rørt til tårer af.

Serien, der består af i alt fire dele, er hovedsageligt en undersøgelse af, hvad der skete den skæbnesvangre dag i 2010, men det er lige så meget en historie om en dysfunktionel familie, hvor kæden springer af, da faderen mister sit job og vender familien ryggen.

Mange spørgsmål dukker op i processen. Hvem var Barbara egentlig - kendte Madison sin mor? Hvorfor virkede hun forandret i sine sidste dage? Hvor sprang kæden af for Madisons far, og hvorfor virker han fjendtlig, hver gang Madison spørger ind til Barbaras forsvinden?

Det er gribende true crime, hvor alt er på spil for de medvirkende. Bedre bliver det ikke.

'Murder on Middle Beach' kan streames på HBO Nordic.

2

Den virkeligt mystiske: 'Crime Scene: The Vanishing at the Cecil Hotel'

Det er skaberen bag 'The Ted Bundy Tapes', der kigger nærmere på forsvindingsmysteriet på The Cecil Hotel i 2013. (Foto: Netflix © ©2021 Netflix)

På et stort hotel i Los Angeles, der har en historik med mystiske og kriminelle begivenheder, forsvinder en 21-årig canadisk kvinde ved navn Elisa Lam den 31. januar 2013 sporløst.

The Cecil Hotel, som udefra set er smukt og herskabeligt, er i virkeligheden et pilråddent sted med en nærmest magnetisk effekt, når det kommer til mordere, svindlere og stiknarkomaner.

Hotellet er placeret midt i et af de mest kriminelle områder i USA kaldet Skid Row, og beskrivelserne af området er groteske: fra hjemløse, der bider hovedet af duer, til folk, der skyder heroin i systemet ved højlys dag, og lig, der bliver fundet på hotellets mange værelser.

Mest mystisk af alt er dog stadig Elisa Lams forsvinden.

I 'Crime Scene: The Vanishing at The Cecil Hotel' får vi interviews med alt fra hotelpersonalet, andre beboere fra tiden, hvor Lam forsvandt, og selvfølgelig politiet, der starter på bar bund med kun en mystisk video at tage udgangspunkt i.

Indholdet i overvågningsvideoen er så besynderligt, at de begynder at overveje, om der er noget overnaturligt på spil. På videooptagelsen ser vi Elisa Lam gå ind og ud af en elevator, bevæge sig i mystiske mønstre og bevæge hænderne, som om hun hidkalder en ånd.

Politiet, der ikke vidste, hvad de skulle stille op, frigav videoen, og det skabte en storm af henvendelser og diverse teorier, som har holdt diverse debatfora brandvarme i adskillige år.

'Crime Scene: The Vanishing at the Cecil Hotel' kan streames på Netflix fra den 8. februar.

3

Den skæve: 'The Lady and the Dale'

Elizabeth Carmichael, der er hovedperson i 'The Lady and the Dale' blev født som mand, var tidligere bokser og blev hovedperson i en spektakulær sag om en bil. Her ses hun med sine børn. (© HBO)

True crime behøver ikke altid at handle om mord - mindre kan bestemt også gøre det!

I 'The Lady and the Dale' får vi historien om Elizabeth Carmichael, der i 1970'erne brager ind på bil-scenen. Hun køber det trehjulede køretøj 'The Dale' af opfinderen Dale Clift med henblik på at videreudvikle bilen til et billigt alternativ, der kører ekstralangt på literen.

Spørgsmål om forretningssvindel og angreb på Elizabeth Carmichaels personlighed spænder dog ben for forretningseventyret.

Men for at forstå, hvor fascinerende historien om Elizabeth Carmichael virkelig er, er vi nødt til at gå en del år tilbage. Elizabeth blev nemlig født som Jerry Dean Michael, en karismatisk ballademager, som igennem hele sit ungdomsliv var eftersøgt af politiet for svindel. Tænk Leonardo DiCaprios karakter i 'Catch Me If You Can', og læg dertil ni børn med tre forskellige kvinder og en mislykket boksekarriere oveni.

Jerry fortæller, da han er godt oppe i 40'erne, sin kone og fire børn fra det pågældende ægteskab, at han altid har følt sig som en kvinde, og at han fremover hedder Elizabeth. Sideløbende med transitionen fra mand til kvinde springer han ud i Dale-eventyret, og det bliver ikke bare en kamp mod gamle dæmoner i form af politiet og FBI, men også skeptikere, der forsøger at miskreditere Elizabeth, fordi hun er transperson.

Historien er produceret af de dygtige Duplass-brødre, kendt for 'Togetherness' og 'Room 104', og den fortæller en både spændende og dybt relevant historie om at turde skille sig ud og være sig selv i en tid, hvor den slags krævede store ofre.

'The Lady an the Dale' kan streames på HBO Nordic.

4

Den klassiske: 'Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer'

Richard Ramirez skabte i 1980'erne frygt og gru i Californien i USA, da han gentagne gange brød ind, mishandlede og dræbte tilfældige personer i deres hjem. Han gik under navnet The Night Stalker. (© 2021 Netflix)

Denne miniserie i fire dele vil uden tvivl tilfredsstille de fleste fans af de mere opklaringstunge true crime-fortællinger.

'Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer' er historien om en af de mest frygtindgydende seriemordere nogensinde i USA, og den er fortalt af efterforskeren Gil Carrillo, der som relativt ung betjent teamede op med den legendariske Frank Salerno i håbet om at finde den seriemorder, som terroriserede Los Angeles i midten af 1980'erne.

The Night Stalker, som han blev kaldt, var en seriemorder ulig andre, man havde set på det tidspunkt, da han slog alle former for mennesker ihjel. Normalt går seriemorderne efter en bestemt type, men ikke The Night Stalker, der kendetegnet ved rådne tænder slog både mænd, kvinder og børn ihjel.

'Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer' er bestemt ikke for de sarte typer.

Hvis du er en af dem, der tjekker, at hoveddøren er låst, inden du går i seng, så vil jeg anbefale, at du springer denne her over. Særligt interviewene med få af de kvinder, der undslap med livet i behold, er gruopvækkende.

Selvom denne dokumentarserie er smukt skruet sammen i al dens 80'er-herlighed, så er det et grimt billede af et fattigt Los Angeles og en dæmon af et individ, hvis lige vi (heldigvis) sjældent har set mage til.

'Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer' kan ses på Netflix.

5

Den danske - uden mord: 'Kængurumysteriet'

Journalisten Stefan Jørgensen efterforsker den mystiske sag om en række tyverier i det jyske og fynske kængurumiljø. (Foto: Terkel Thorsen © Drive Studios/DR)

Danske kænguruer har det åbenbart med at forsvinde.

18 kænguruer fra fire forskellige gårde er sporløst forsvundet på relativt kort tid, og journalist Stefan Jørgensen agter at finde ud af, hvad der er sket.

Via interviews med kænguruejere, der alle er knuste over deres forsvundne dyr, prøver han at blive klogere på, hvem der dog færdes i de her dyreentusiastiske kredse, og hvem der dog har interesse i at stjæle de stakkels dyr. Han får også aktindsigt i sagerne og forsøger at følge op på politiets arbejde, som endte i det rene ingenting.

'Kængurumysteriet' er et godt eksempel på, hvordan en true crime-fortælling ikke behøver at handle om et mord, og hvordan relativt "små" sager ikke behøver at være uinteressante.

Det er ligeledes et sjovt indblik i en ret eksotisk verden. Selvom 'Kængurumysteriet' langtfra er et udpenslet freakshow, som det var tilfældet med 'Tiger King', er det både sjovt og interessant at få indblik i de her menneskers liv, som lever og ånder for deres dyr.

'Kængurumysteriet' kan streames på DRTV.

FacebookTwitter