5 stjerner til ny og anderledes dansk film! 'Effekten er forbavsende overbevisende'

'Flugt' handler om Amin, der flygter fra Afghanistan i 1990'erne.

Animationsfilm giver os mulighed for selv at arbejde videre med filmene i vores fantasi. Det gør 'Flugt' i den grad også, mener DR's anmelder. (© Reel Pictures)

Hvad er det, der er så effektivt ved at genskabe virkelige begivenheder ved hjælp af animationsfilm? Altså, tegninger ligner jo ikke virkelighed. De forestiller det bare.

Tegningerne i den israelske animationsfilm 'Waltz with Bashir' lignede jo kun krigen i Libanon i 1982, som mange israelere og palæstinensere vendte traumatiserede hjem fra.

'Waltz with Bashir' var heller ikke særlig flot tegnet eller lækkert animeret. Alligevel står filmen som en af historiens stærkeste fortællinger om soldaters kamp med krigstraumer.

Hvad er det, de animerede tegninger kan? De kan blandt andet sætte vores forestillingsevne i gang. Netop fordi de ikke er nøjagtige fotos af virkelige begivenheder, men fortolkninger, kan vi selv arbejde videre med dem i vores fantasi.

Vi kan bygge på og lægge følelser oveni.

Går en helt anden vej

Historien om Amin, der må flygte ud af Afghanistan sammen med sin familie, da Taliban-militsen overtager magten i begyndelsen af 1990'erne, kunne sagtens være blevet til en medrivende spillefilm fyldt med intense beskrivelser af den dag, hans far blev hentet af de kommunistiske myndigheder i Afghanistan og aldrig vendte hjem igen.

Eller dengang Amins to søstre blev fragtet over Østersøen, spærret inde i en container sammen med mange andre flygtninge. Eller da Amin og hans mor og bror gik gennem en vinterklædt skov i Estland for at blive sejlet over Østersøen i et hullet skibsvrag.

Eller da Amin og hans bror blev arresteret af det russiske politi, men sluppet løs, i modsætning til en ung afghansk kvinde, som et par politifolk låste sig inde sammen med.

Amin er homoseksuel, men kommer fra en kultur, hvor homoseksualitet officielt ikke eksisterer. (© Reel Pitctures)

Men spillefilm, der genskaber virkelige begivenheder, har det også med at blive så voldsomme, at vi ikke kan finde plads til os selv i dem. Vi bliver så bombarderet med hektisk action og voldsomme følelser, at vi hurtigt bliver mætte.

Danske Jonas Poher Rasmussen, der har instrueret 'Flugt' om afghanske Amins rejse til Danmark og hans vej til at blive dansk, har valgt en helt anden vej end den melodramatiske spillefilm.

Han har sat animationsfilm til Amins beretninger om flugten, om ankomsten til Danmark og om forsøget på at blive accepteret som homoseksuel i en kultur, hvor homoseksualitet officielt ikke eksisterer.

En sand historie

Alt i filmen er virkelighed – medmindre Amin har opdigtet sin livshistorie. Det er ikke særlig sandsynligt. Hans beretning adskiller sig ikke markant fra mange andre beretninger om en flugt til Vesten. Eller en kamp for at blive accepteret som homoseksuel.

Filmen består af interview og samtaler mellem Jonas Poher Rasmussen og hans gamle skolekammerat, der ikke hedder Amin i virkeligheden. Hans rigtige navn er beskyttet af hensyn til familiens sikkerhed.

Amin kan stadig ikke finde hvile, selvom han i dag bor med sin mand i Danmark. (© Reel Pitctures)

Den livshistorie, der opstår af samtalerne, har Rasmussen og hans filmhold derefter vakt til live med animationsfilm og enkelte arkivoptagelser af Afghanistan i 1980'erne eller virkelige optagelser af afghanske flygtninge, der ankommer til Sverige.

Effekten er forbavsende overbevisende. Nærværet og intimiteten er utrolig. Der er plads og rum til, at vi som publikum kan rejse med og forestille os dufte og stemninger. Der er plads til, at vi kan forestille os den angst, der har præget Amin så gennemgribende, at han stadig i dag, med en mand og et liv i Danmark, ikke kan finde hvile.

"Hvad er et hjem for dig?", spørger Jonas Poher Rasmussen sin ven i begyndelsen af filmen.

"Et sted, man ikke skal videre fra", svarer Amin.

Og når man har set 'Flugt', forstår man, hvorfor det har været så svært for Amin at finde det hjem. Det er sådan noget, en animeret dokumentarfilm kan.

(© Reel Pitctures)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk