5 ting du bør vide om filmfestivalen i Venedig

Den 73. udgave af en verdens største filmfestivaler er netop åbnet i Venedig.

1. Verdens ældste

Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica, som festivalen i Venedig faktisk hedder, er verdens ældste filmfestival.

Den første udgave i 1932 havde ingen konkurrencer, men to år senere satte den daværende italienske diktator Benito Mussolini sine store fedtede fingre på filmfesten.

Festivalen blev brugt som et PR-apparat for hans styre og en af priserne fik navnet ’Mussolini-prisen’. En anden blev kaldt ’Den nationale fascistorganisations store guldmedalje for underholdning’.

I 1939 oprettede franskmændene en festival i fiskerbyen

Cannes
som modsvar til den fascistiske filmfejring.

2. Op- og nedture

Som alle andre store filmfestivaler har Mostraen en dramatisk historie.

De fascistiske år er kun ét af kapitlerne. Festivalen blomstrede i 1950’erne og 60’erne, da italiensk film var en international drivkraft med instruktører som Federico Fellini, Roberto Rosselini og Luchino Visconti og store filmstjerner som Sophia Loren og Marcello Mastroianni.

Men i de urolige politiske tider i slutningen af 60’erne og 70’erne døde festivalen næsten ud.

Der blev ingen priser uddelt i årene 1969-79. Der var endda slet ikke nogen festival i 1973, ’77 og ’78. Først i 1979 blev festivalen til en stor filmbegivenhed igen med den prestigefyldte Guldløve som hovedpræmie.

3. Nye kriser

Om to år kan filmfestivalen i Venedig fejre 75 års

jubilæum
. Men det er igen med indtrykket af en hensygnende festival.

’Den gamle dame’ i Venedig er en skrøbelig størrelse, der er afhængig af økonomisk større fra skiftende italienske regeringer.

Og i de seneste mange år har festivalen været under stort pres fra den fremadstormende konkurrent i Toronto, der har lagt sig midt i Venedigs festivalprogram. Derudover holder de opskruede hotelpriser i Venedig mange filmfolk væk.

Emma Stone og Ryan Gosling i festiavlens åbningsfilm, musicalen 'La La Land'

4. Stadig en filmfest!

Men vær ikke i tvivl om at festivalen i Venedig stadig er en af verdens vigtigste. Hvert år sammensætter festivalen et program, som kun storebror i

Cannes
kan tillade sig at se ned på.

Der er verdenspremierer på flere store instruktørers film. I år er bl.a. tyske Wim Wenders, chilenske Pablo Larraín, fransk Francois

Ozon
, amerikanske Terrence Malick, serbiske Emir Kusturica og canadiske Denis Villeneuve med i konkurrencen om Guldløven.

5. Dansk film i lagunen

Den forrige festivalleder, Marco Muller, gav ikke mange flade filmruller for dansk film. Men den nuværende filmboss, Alberto Barbera, er mere alsidig. Siden han overtog festivalen i 2011 er den danske deltagelse blevet forøget.

I 2012 blev Susanne Biers ’Den skaldede frisør’ fx vist uden for konkurrence, og sidste år var Tobias Lindholms ’Krigen’ med i sidekonkurrencen Orrizonti.

I år kan dansk film glæde sig over at være med i seks co-produktioner, deriblandt Andreas Dalsgaards 'The War Show', der åbnede konkurrencen Venice Days. Den er instrueret sammen med syriske Obaidah Zytoon.

Hjemmevideooptagelser af borgerkrigen i Syrien i 'The War Show'

Katrin Pors og Katja Adomeit er medproducere på mexicanske Amat Escalantes konkurrencefilm ’The Untamed’.

Olivia Neergaard-Holm og den dansk-boende amerikaner Jon Nguyen har sammen instrueret dokumentaren ’David Lynch: The Art Life’.

Derudover har Sigrid Dyekjærs Danish Documentary ved medproducent på østrigske Urich Seidls dokumentar ’Safari’.

Årets festival slutter den 11. september hvor priserne uddeles

Facebook
Twitter