5 ting du bør vide om filmfestivalen i Venedig

Den 73. udgave af en verdens største filmfestivaler er netop åbnet i Venedig.

1. Verdens ældste

Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica, som festivalen i Venedig faktisk hedder, er verdens ældste filmfestival.

Den første udgave i 1932 havde ingen konkurrencer, men to år senere satte den daværende italienske diktator Benito Mussolini sine store fedtede fingre på filmfesten.

Festivalen blev brugt som et PR-apparat for hans styre og en af priserne fik navnet ’Mussolini-prisen’. En anden blev kaldt ’Den nationale fascistorganisations store guldmedalje for underholdning’.

I 1939 oprettede franskmændene en festival i fiskerbyen Cannes som modsvar til den fascistiske filmfejring.

2. Op- og nedture

Som alle andre store filmfestivaler har Mostraen en dramatisk historie.

De fascistiske år er kun ét af kapitlerne. Festivalen blomstrede i 1950’erne og 60’erne, da italiensk film var en international drivkraft med instruktører som Federico Fellini, Roberto Rosselini og Luchino Visconti og store filmstjerner som Sophia Loren og Marcello Mastroianni.

Men i de urolige politiske tider i slutningen af 60’erne og 70’erne døde festivalen næsten ud.

Der blev ingen priser uddelt i årene 1969-79. Der var endda slet ikke nogen festival i 1973, ’77 og ’78. Først i 1979 blev festivalen til en stor filmbegivenhed igen med den prestigefyldte Guldløve som hovedpræmie.

3. Nye kriser

Om to år kan filmfestivalen i Venedig fejre 75 års jubilæum. Men det er igen med indtrykket af en hensygnende festival.

’Den gamle dame’ i Venedig er en skrøbelig størrelse, der er afhængig af økonomisk større fra skiftende italienske regeringer.

Og i de seneste mange år har festivalen været under stort pres fra den fremadstormende konkurrent i Toronto, der har lagt sig midt i Venedigs festivalprogram. Derudover holder de opskruede hotelpriser i Venedig mange filmfolk væk.

Emma Stone og Ryan Gosling i festiavlens åbningsfilm, musicalen 'La La Land'

4. Stadig en filmfest!

Men vær ikke i tvivl om at festivalen i Venedig stadig er en af verdens vigtigste. Hvert år sammensætter festivalen et program, som kun storebror i Cannes kan tillade sig at se ned på.

Der er verdenspremierer på flere store instruktørers film. I år er bl.a. tyske Wim Wenders, chilenske Pablo Larraín, fransk Francois Ozon, amerikanske Terrence Malick, serbiske Emir Kusturica og canadiske Denis Villeneuve med i konkurrencen om Guldløven.

5. Dansk film i lagunen

Den forrige festivalleder, Marco Muller, gav ikke mange flade filmruller for dansk film. Men den nuværende filmboss, Alberto Barbera, er mere alsidig. Siden han overtog festivalen i 2011 er den danske deltagelse blevet forøget.

I 2012 blev Susanne Biers ’Den skaldede frisør’ fx vist uden for konkurrence, og sidste år var Tobias Lindholms ’Krigen’ med i sidekonkurrencen Orrizonti.

I år kan dansk film glæde sig over at være med i seks co-produktioner, deriblandt Andreas Dalsgaards 'The War Show', der åbnede konkurrencen Venice Days. Den er instrueret sammen med syriske Obaidah Zytoon.

Hjemmevideooptagelser af borgerkrigen i Syrien i 'The War Show'

Katrin Pors og Katja Adomeit er medproducere på mexicanske Amat Escalantes konkurrencefilm ’The Untamed’.

Olivia Neergaard-Holm og den dansk-boende amerikaner Jon Nguyen har sammen instrueret dokumentaren ’David Lynch: The Art Life’.

Derudover har Sigrid Dyekjærs Danish Documentary ved medproducent på østrigske Urich Seidls dokumentar ’Safari’.

Årets festival slutter den 11. september hvor priserne uddeles

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter