5 ting du ikke vidste om 'Disneys Juleshow'

I dag samles mange foran tv’et for at se Disneys traditionelle juleshow. Men det har ikke altid været sendt juleaftensdag. Læs hvorfor og fire andre sjove fakta her.

Der er for langt de fleste tale om gensyn, når DR1 juleaftensdag sender 'Disneys Juleshow'. Sidste år så mere end en million seere med. (Foto: Disney © Type 2)

Der er mange måder at bruge sin juleaftensdag på.

Én ting er dog fast tradition for rigtig mange danskere. Nemlig at sidde klar foran fjernsynet klokken 16, når DR1 sender Disneys juleshow 'Fra alle os til alle jer' juleaftensdag.

Sidste år så intet mindre end godt en million danskere med, ifølge Gallup.

Dermed ser det ikke ud til, at interessen for de velkendte filmklip fra en række af Disneys mest kendte klassikere er faldet med årene.

Vi har derfor bedt Troldspejlets Jakob Stegelmann, der er ansvarlig for alt Disney på DR, om at dele de sjoveste og mest interessante fakta om det populære program med os.

1. Så blev juleaftensdag fast sendedag

- Disney fyldte ikke så meget i DR’s udbud i 1980’erne og frem til 1991. Nogle gange blev Disneys juleshow sendt første juledag eller anden juledag. I 70’erne blev det tilmed kun vist med engelsk lyd.

- Men så kom aftalen med 'Disney Sjov' i starten af 90’erne, og der fulgte Disneys juleshow med. Og så blev det altså et fortidslevn, der pludseligt viste sig at have utroligt mange seere i alle aldre.

- Det fandt man ud af ved at sende det på det samme tidspunkt hvert år, hvilket begyndte juleaftensdag i 1991.

Igen i år er der gensyn med Peter Pan og vennerne i denne klassiske scene. (Foto: Disney © Type 2)

2. Og nu til overraskelsen

- Da ’Aristocats’ udkom i 1970, lancerede man det ved at vise klip fra en ny Disney-film i juleshowet. ’Aristocats’ var altså den første overraskelse. Det nye klip har i øvrigt altid ligget lige inden, Jesper Fårekylling synger ’Når du ser et stjerneskud’ til sidst.

- Det nye er dog, at Disney næste altid lægger to overraskelser ind, så der både kommer et klip fra en film, man kender, og som har premiere nu, og noget fra en film, der kommer senere på året.

- Man skal til gengæld ikke forvente et ’Star Wars’-klip, for det er altid animationsfilm.

Da Disney-filmen 'Frost' var ny i de danske biografer, var et klip med denne fyr - snemanden Olaf - en del af årets juleshow. (Foto: Foto: Screendump fra YouTube © Walt Disney Animation Studios. Disney's Frozen Official Trailer)

3. Bambi skal ud på isen – og sådan er det!

- Disney foreslog nogle ændringer i slutningen af 90’erne og lavede faktisk en meget fin version af juleshowet, hvor alle klippene var nogle andre, end de oprindelige.

- Disney sagde: ”Jamen, vil I ikke hellere se et klip, hvor Peter Pan slås med Kaptajn Klo, og et hvor Snehvide synger til prinsen?”

- Det er jo et dyrt program, så det var en fin service og meget logisk med lidt variation. Men vi måtte forklare dem, at det var så meget en juletradition, at det ikke kunne laves om. Det samme oplevede Disney i Norge og særligt i Sverige.

- Det er mere en formsag, når de spørger nu, men dengang havde Disney svært ved at forstå, at vi ville have det samme gamle program igen og igen.

Bambi skal ud på isen sammen med kaninen Stampe hver jul, og det skal der ikke ændres på. DR takkede i hvert fald pænt nej, da Disney tilbød at bruge en anden scene. (Foto: Disney © Type 2)

4. Slut med voldelig julekrig

- En af de sjoveste historier om juleshowet er den om, at Disney tog Anders And-filmen ’Toy Tinkers’ ud af juleshowet i begyndelsen af 1980’erne.

- Det er et voldeligt klip, hvor Anders And skal pynte sit juletræ, og hvor Chip og Chap generer ham. De ender med at føre krig mod hinanden, ødelægge det hele, og Anders And bliver bombet i stykker til sidst.

- Jeg elsker det klip, fordi det er sådan en kontrast til julen, men den erstattede Disney med to klip, nemlig det med Pluto og Mickey Mouse og det med Anders And og nevøerne, hvor de slås med sne. Vi plejer dog at vise den som en del af 'Disney Sjov' op til jul nu.

Sådan ser det ud i 'Toy Tinkers', inden de to jordegern Chip og Chap kaster sig ud i en voldsom julekrig med den koleriske Anders And. (Foto: Disney © DR - type 2)

5. Tv-premiere på klassikere

- Vi startede en ny tradition første juledag sidste år, hvor vi viste en Disney-klassiker komplet. Sidste år viste vi ’Junglebogen’, og i år viser vi ’Lady og Vagabonden’ anden juledag. Næste år bliver det ’Askepot’.

- ’Lady og Vagabonden’ har aldrig været vist komplet på tv før i Danmark, så det er faktisk en tv-premiere. Disney har ikke solgt nogen af deres klassiske film til tv før nu. De har været vist enkelte gange på deres egne kanaler, men det er sjældent.

- Jeg tror ikke, det har handlet om penge, men mere et forsøg på at bevare filmenes unikhed. Disney er meget omhyggelige med, hvordan man viser dem, så de bliver ved med at være en form for perler. Man kan med andre ord ikke købe dem til en almindelig eftermiddagsvisning.

Walt Disney selv med plyssede udgaver af hundene Lady og Vagabonden foreviget i 1949. Først i 1955 fik en film med de to premiere. (Foto: KEYSTONE © Gettyimages)
Facebook
Twitter