For 50 år siden lå gaderne øde på grund af serien: Nu genoplives den med to af Hollywoods hotteste stjerner

'Scener fra et ægteskab' udkom første gang i 1973. Nu har hit-instruktøren Hagai Levi lavet en nyfortolkning.

Det var Ingmar Bergmans søn, Daniel Bergman, der efter flere år fik overtalt instruktør Hagai Levi til at genskrive 'Scener fra et ægteskab'. Her ses skuespiller Oscar Isaac i rollen som Jonathan. (© HBO Nordic)

I 1973 lå gaderne øde hen i Danmark. Årsagen var en tv-serie.

Og det var ikke en ny krimi eller endnu en realityserie.

Det var noget så småt som et svensk kammerspil mellem to personer om kærlighed, foragt, utroskab og kønsroller. Serien var Sveriges største filmauteur – Ingmar Bergmans – 'Scener fra et ægteskab'.

Serien hensatte danskerne i en tilstand af væmmelsesfryd over dyneløfteriet. Og lige dele frygt og begejstring over dens brutale livtag med idéen om kernefamilien.

Nu er serien blevet genopfundet og opdateret til 2021 med de fornemmeste ressourcer, du overhovedet kan forestille dig: To af Hollywoods største skuespillere, Jessica Chastain og Oscar Isaac, udspiller et maraton af følelser over fem timer.

Idéen kommer fra Bergmans egen søn Daniel, og den kreative hovedkraft bag serien er det israelske serievidunder Hagai Levi, der står bag et par af vores tids mest banebrydende værker, nemlig 'In Treatment' og 'The Affair'.

Serien kommer nok ikke til at lægge gaderne øde hen denne gang.

Ikke, fordi der er noget i vejen med den. Den er på mange måder et perfekt reboot lavet med både absolut overskud og respekt.

Men den falder helt anderledes i tråd med allerede eksisterende film som 'Blue Valentine' og 'A Marriage Story' samt serier som 'Before Sunrise'-trilogien og tredje sæson af 'Master of None'.

Film og serier, der alle med stor patos følger parforhold om på den anden side af sammenbruddet. Og allesammen er tydeligt inspireret af 'Scener fra et ægteskab'.

Men hvis du kan lide bare nogle af dem, er du i rigtig, rigtig gode hænder her.

Der er sågar kommet en hel bølge af dokumentarer om parterapi, så dyneløfteriet er meget mere populært og meget mindre kontroversielt i dag, end det var, da originalen rullede over skærmen for knap 50 år siden.

Her er nogle af de vigtigste forskelle på den originale og den nye version af 'Scener fra et ægteskab':

1

Fra Bergman til Levi

Instruktøren Hagai Levi står blandt andet bag HBO-serien 'In Treatment', der har vundet flere Emmy- og Golden Globe-priser. (Foto: Pablo Cuadra © Getty Images)

Ingmar Bergman har lavet nogle af de største klassikere i filmhistorien.

Mange af dem er skarptskårne og ekstremt optaget af form, som eksempelvis 'Persona' og 'Det syvende segl'.

Derfor kan man nogle gange glemme, at Bergman var én af de allerførste auteur-instruktører, der faktisk ikke var bange for at kaste sig over tv-serierne.

Og husk lige, at det her var dengang, hvor serier signalerede karrieredød for en filminstruktør.

Storværkerne 'Fanny og Alexander' og 'Scener fra et ægteskab' hører til i hans mest folkelige, men også mest psykologiske og naturalistiske ende af samlingsværket.

Han brugte den episodiske struktur til at lave store spring i tid mellem intense nedslag i henholdsvis børnenes liv og ægteskabets sammenbrud.

Bergman døde i 2007, men hans søn Daniel Bergman har efter sigende i årevis plaget Hagai Levi om at genskrive 'Scener fra et ægteskab'.

Han er oprindeligt en israelsk serieskaber, men arbejder mere og mere i Hollywood, efter hans psykologserie 'BeTipul' er blevet oversat til mange sprog. Du kan se den amerikanske version 'In Treatment' herhjemme.

Men også 'The Affair', som han skabte med Sarah Treem, er voldsomt optaget af psykologi – og denne gang specifikt i kærlighedsrelationer mellem mænd og kvinder.

De havde sågar parterapeut-legenden Esther Perel dybt involveret i starten for at øge den psykologiske troværdighed.

Så 'Scener fra et ægteskab' kunne næsten heller ikke være et mere oplagt næste skridt for Levi.

2

To af Hollywoods mest karismatiske skuespillere

Jessica Chastain og Oscar Isaac gik i samme klasse på Julliard School, der udbyder undervisning i dans, drama og musik. (Foto: JoJo Whilden © HBO Nordic)

I 'Scener fra et ægteskab'-originalen bliver parret spillet af Liv Ullmann og Erland Josephson.

De var begge Bergman-darlings, havde været med i mange af hans film og var institutioner i svensk kulturliv.

Josephson var blandt andet chef for Dramaten – Sveriges Nationalscene for teater.

Ullmann var en kæmpestjerne og kendt for sit forhold til Ingmar Bergman. Det gjorde selvfølgelig ikke det fiktive dyneløfteri mindre interessant.

I den nye version bliver parret spillet af Jessica Chastain og Oscar Isaac.

De er ikke bare to af de allerstørste amerikanske skuespillere – de har også begge to en helt særlig luft af seriøsitet og ekstrem integritet over sig. De spiller ikke med i hvad som helst.

Jessica Chastain bragede igennem i 2011 med stærke roller i en stor håndfuld ekstremt forskellige film. Både paranoiathrilleren 'Take Shelter', i storværket 'The Tree of Life' og Shakespeare-filmatiseringen 'Coriolanus'.

Året efter blev hun nomineret til en Oscar for hovedrollen i krigsfilmen 'Zero Dark Thirty'. Siden har hun været én af de mest respekterede skuespillere i Hollywood.

Oscar Isaac kender du måske fra de nye 'Star Wars'-film, hvor han spiller piloten Poe Dameron. Eller fra hovedrollen i Coen-brødrenes vidunderlige komedie 'Inside Llewyn Davis' og David Simons miniserie 'Show Me a Hero'.

3

Omsorgsmanden og karrierekvinden

Det Kongelige Teater satte en version af 'Scener fra et ægteskab' op i 2017, der var meget tættere på originalteksten end HBO-nyfortolkningen, men hvor kønnene bare var byttet om. (Foto: JoJo Whilden © HBO Nordic)

I den første scene i den gamle svenske original bliver Marianne og Johan interviewet til et magasin om deres tilsyneladende perfekte ægteskab.

I den første scene af den nye version bliver Jonathan og Mira interviewet af en psykolog til et forskningsprojekt om utraditionelle kønsdynamikker i et ægteskab.

Han er den primære omsorgsperson for deres datter. Hun tjener pengene og fantaserer om frihed.

I originalen var Marianne totalt afhængig af Johan, men det går nu ikke specielt meget bedre for Jonathan og Mira, bare fordi kønsdynamikkerne fordeler sig anderledes.

- Hvad har gjort jeres ægteskab til en succes?, spørger psykologen.

- Hvordan definerer du succes?, spørger Jonathan.

- I er jo stadig sammen, siger psykologen.

- Wow, det er en lav barre, svarer Mira.

Der er egentlig mange temaer og dramatiske punkter, der er løftet direkte fra originalversionen, men den føles absolut ikke som en gentagelse.

Den nye version føles som sit eget værk.

Faktisk ville jeg ikke have tænkt, at den lignede 'Scener fra et ægteskab' specielt meget mere end tredje sæson af 'Master of None' eller 'Sunrise'-trilogien, hvis ikke de havde genbrugt navnet. Omvendingen af kønsrollerne er foretaget før.

I Hagai Levis nye version er pointen mindre skarpt skåret og mere naturalistisk serveret.

Det gør den mindre provokerende, men ikke mindre alvorlig eller relevant.

Alle fem afsnit af 'Scener fra et ægteskab' får premiere på HBO Nordic den 12. september.

FacebookTwitter