Tema Oscar 2016

6 højdepunkter i årets Oscar-show

Hvad var årets højdepunkt, årets overraskelse og årets nedtur ved den 88. Oscar-uddeling? Vi har spurgt Informations filmredaktør, Christian Monggaard.

Der var masser af fine øjeblikke, men også flere øv-punkter ved årets Oscar-uddeling, mener filmeksperten Christian Monggaard. (© sCANPIX)

Årets Oscar-show er ovre. De gyldne statuetter er uddelt. Takketalerne er holdt. Klapsalverne er forstummet.

Stjernerne er taget videre til de store fester.

Tilbage er kun minderne - og seks punkter, som Informations filmredaktør Christian Monggaard fremhæver her, lige inden han smutter i seng efter en lang nat i filmens tegn:

(Foto: mark Ralston © sCANPIX)
Oscar 2016

Årets Oscar-uddeling fandt sted 28. februar 2016 i Dolby Theatre i Los Angeles. 'Spotlight' vandt hovedprisen som årets film. 'Mad Max: Fury Road' hev hele seks af de eftertragtede statuetter hjem, mens storfavoritten 'The Revenant' løb med tre - for bedste fotografering, bedste instruktør og bedste mandlige hovedrolle, der gik til Leonardo DiCaprio. Ingen af de to nominerede danske film vandt.

Gå til tema

1. Årets højdepunkt: Chris Rocks åbningsmonolog

- Chris Rock slap af sted med at revse hele Hollywood for det her komplekse tema, "OscarsSoWhite", der har hængt over showet.

- Det fungerede godt , og han var skarp og vittig.

Oscar Chris Rock Intro

- Det var især godt, da han var ude blandt en masse sorte og spurgte dem, om de kendte til nogle af de her hvide film, der var nominerede, men de kendte ikke nogle af dem. Det sagde alt om, at der stadig er store raceskel i filmbranchen.

(Foto: Robyn BECK © sCANPIX)

2. Årets overraskelse: The Spotlight vinder "bedste film"

- Det var en stor overraskelse, at den vandt. Alle havde jo regnet med med 'The Revenant' eller 'The Big Short'. At "The Spotlight" vinder var ikke ufortjent, for det er en vigtig og god film, men det var en stor overraskelse.

- Jeg mener i øvrigt, at man burde lægge "bedste instruktør" sammen med "bedste film", som man gør i Danmark, og så havde Alejandro González Iñárritu og 'The Revenant' taget den. Mange har sagt, at det var et halvdårligt filmår - det synes jeg nu ikke. Der har været virkelig mange gode film med noget på hjerte - og det har 'Spotlight'.

(Foto: VALERIE MACON © sCANPIX)

3. Årets nedtur: Dansk dokumentar forbigået

Christian Monggaards tweet siger næsten alt:

- 'Amy' er en mere spiselig film end 'The Look of Silence' - den fortæller rørende og underholdende om den her unge sangerinde, men den blegner lidt i forhold til den danske dokumentar, der er vigtigere.

- Tager man det, som den iranske instruktør, der vandt årets korte dokumentar, sagde, så kan film være med til at ændre verden. Det er 'The Look of Silence' et godt eksempel på. Efter Joshua Oppenheimers to film om det samme emne, taler man jo nu om folkemordet i Indonesien.

Han er måske ikke verdens største skuespiller, men han spiller virkelig godt i den her film

Monggaard om Sylvester Stallone

4. Årets øv: Sylvester Stallone forbigået

- Jeg så gerne, at Sylvester Stallone havde vundet for sin rolle som Rocky Balboa i 'Creed'.

- Han er måske ikke verdens største skuespiller, men han spiller virkelig godt i den her film. Med Mark Rylance i 'Bridge of Spies' var det den bedste præstation, der vandt. Han er dyb og afdæmpet og virkelig god. Men det var trods alt en lille overraskelse, at han løb med prisen frem for Sylvester Stallone.

(Foto: Mario Anzuoni © sCANPIX)

5: Årets fortjente priser: 'Mad Max: Fury Road' støvsugede de tekniske priser

- 'Mad Max: Fury Road' er en virkelig god film. Så det er fuldt fortjent, at den løber med de fleste tekniske priser. Den var også nomineret til bedste film, men det er svært at være en aktionfilm og vinde den pris.

- Mad Max er "ren film". Den er fortalt i billeder med masser af lyd, og der er ikke brugt mange digitale effekter i filmen, og det er noget af en bedrift. Den er rendyrket filmmagi. Og derfor skulle den vinde.

(Foto: Mike Blake © sCANPIX)

6. Årets forventlige: Endelig fik Leo den

- Det var jo ikke en overraskelse. Selv havde jeg gerne set, at han fik den for 'Wolf of Wall Street' og ikke for denne her, hvor folk synes, at det var hans tur. Leo spiller i 'The Revenant' med en gestik og mimik, der helt unik, og han er fantastisk, men det er ligeså meget i samspillet med Tom Hardy og de unge knægte, at han bliver så god.

Cut and Copy for dicap_Tale_Oscar1_00000000_00011105

- Hollywood kan lide de her forvandlingskugler, hvor en skuespiller undergår en vild forvandling, og han får prisen for sin forvandlingskugle-præstation. Leo er en superstjerne, der ikke bare tager en hvilken som helst film på sig. Han vælger dem, der udfordrer ham, og det skal han have stor ros for. Han fortjener sin Oscar, og nu fortsætter han forhåbentligt med at vælge de film og instruktører, der vil noget mere med ham.

(7. Årets godnat: Eksperten ramte ikke plet)

Vi slutter af med denne lille parentes - for Christian Monggaard havde selv en masse gode bud på nattens vindere, og hvor det gik godt med de 10 første priser, så ramte han ikke plet, da showet skulle gøres op.

Hvilket Oscar-øjeblik vil du huske?

Opslået af DR Nyheder på 29. februar 2016

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve