7-årige Maise har muskelsvind: Jeg vil ikke have, folk synes, det er synd for mig

Tvillingeparret Pelle og Maise på syv år er hovedpersonerne i den nye dokuserie ’Vi er Pelle og Maise’ på Ramasjang. Vi har talt med familien.

(© Plus Pictures)

Solen varmer fra den skyfri himmel.

Hele familien er taget på loppemarked, hvor tvillingeparret Maise og Pelle håber på at få solgt deres gamle legetøj, så de kan købe noget nyt for pengene.

Pelle og Maise på syv år nyder solen – og en iskold slushice.

- Kan du ikke fortælle, hvad din slushice smager af, Maise?

- Men den smager af det samme som Pelles…?

- Jamen, kan du ikke forklare smagen, mens vi filmer?

Pelle og Maise var ikke kun på loppemarkedet med deres familie. Der var også et helt kamerahold med, som fulgte familien. Ikke bare den dag, men mange dage i perioden fra april til august i år.

Hvorfor?

Fordi Maise og hendes familie har en vigtig historie at fortælle.

Maise er født med muskelsvind og har, siden hun var to år gammel, siddet i kørestol.

(© Plus Pictures)

Det betyder, at familien har nogle udfordringer, som andre familier ikke skal bekymre sig om. Udfordringer, som de hver dag kæmper med, men som de også forsøger at håndtere, så deres familieliv handler om meget andet end de svære ting, der er ved at leve med muskelsvind i familien.

Derfor sagde familien ja til, at et kamerahold fulgte deres hverdag og siden hen producerede dokumentarserien ’Vi er Pelle og Maise’, som netop har haft premiere på DRs børnekanal Ramasjang.

STREAM også

Vi er Pelle og Maise | TV | DR

Det er ikke synd for mig!

At være fokuspunkt for et kamerahold i flere måneder i streg er ikke nogen nem opgave.

Slet ikke hvis man er bare syv år gammel. Og det er heller ikke altid lige let at få en i forvejen presset hverdag til at hænge sammen. Men familien Brostrøm-Nolan deltog alligevel i dokumentarserien.

Hvorfor tog I som familie beslutningen om at være med?

- Jeg synes, det er vigtigt, at folk oplever, hvordan en familie også kan se ud, siger Jane Brostrøm-Nolan, der er mor til tvillingeparret Maise og Pelle og storebroren Lucas.

- Vi møder tit omverdenen, hvor de har hovedet på skrå, fordi de synes, det er synd for os. Og det er da også skide hårdt, at Maise har muskelsvind, når Jane Brostrøm-Nolan at sige, før Maise afbryder med en central pointe for familiens bevæggrund for at deltage i programserien:

- Men jeg vil ikke have, at folk synes, det er synd for mig!

Dokumentarserien om Pelle og Maise er opdelt i korte afsnit, hvor hvert afsnit viser en dag fra enten Pelle eller Maises perspektiv. (© Plus Pictures)

Og dét er netop en af drivkrafterne bag Ramasjang-serien om familien.

Den handler nemlig ikke om, hvordan familien Brostrøm-Nolan er anderledes end de familier, hvor der ikke er et handicappet barn.

Eller hvor synd det er for Maise, at hun har muskelsvind og sidder i kørestol.

Serien handler derimod om alle de helt normale familieting, der også fylder i deres hverdag – og den viljestyrke, der skal til for at få alle ender til at mødes, så der også er plads til sjov og overskud.

- Det er vores liv, Maises liv, og vores hverdag på godt og ondt, og det viser serien rigtig godt, konstaterer Jane Brostrøm-Nolan efter selv at have set alle seriens 20 afsnit.

- Vi synes, det er vigtig at vise, at vi har et godt liv og en god hverdag. Vi har selvfølgelig op- og nedture som alle andre. Men vi gider ikke at få en masse medlidenhed – vi vil meget hellere have, at folk siger ’Hvor er I seje!’, forklarer Jane Brostrøm-Nolan.

Med et kamerahold i nakken

Derfor fylder hverdagen meget i dokumentarserien.

Både søskendeforholdet mellem de to tvillinger, hele familiens indbyrdes dynamik - og også en helt almindelig skoledag.

Eller så almindelig en skoledag nu kan være, når man har et helt kamerahold i nakken:

- Alle kom hen og sagde ’Du er sød, Maise’, da kameraholdet var der, fortæller Maise om den dag, der skulle optages på hendes skole.

Pelle oplevede også, at skolekammeraterne opførte sig anderledes den dag:

- Da vi havde gymnastik, stod alle (klassekammeraterne, red.) i en cirkel rundt om mig. Og når man gik, så gav de plads til én, som om man var en konge. Det var mega mærkeligt, fortæller Pelle, mens han gør klar på bordet til at spille Stratego med Maise.

  • De er syv år, tvillinger - og omdrejningspunktet i dokumentarserien 'Vi er Pelle og Maise'. (© Plus Pictures)
  • Pelle og Maise er også ret gode til at lege sammen. Især når Pelle indvilliger i at blive sminket, når Maise har veninder på besøg. (© Plus Pictures)
  • Maise går til spejder sammen med sine klassekammerater. Og så går hun også til elhockey, sammen med andre børn med muskelsvind. (© Plus Pictures)
  • Maise er, som de fleste andre 7-årige piger, ret vild med at lege 'fin dame' sammen med sine veninder. (© Plus Pictures)
  • (© Plus Pictures)
  • (© Plus Pictures)
1 / 6

Med mindre ens efternavn er Kardashian, så bliver det nok aldrig naturligt at have et hold af videofotografer omkring sig, der dokumenterer ens hverdag.

Men den store omvæltning til trods har serien formået at give et godt billede af, hvordan familiens liv ser ud.

- Serien viser meget godt, at Pelle og Maise er søskende som alle andre, siger Jane Brostrøm-Nolan, mens far Paul Nolan nikker fra sofaen, hvor han aer en utålmodig Pelle på ryggen, der synes, at interviewet godt snart må slutte, så han kan spille Stratego med Maise.

- Vi har brug for, at folk kan se, at vi er en familie, hvor der er masser af sjov og god stemning på trods af, at der er muskelsvind i familien, fortæller Jane Brostrøm-Nolan.

- Og at Maise stadig kaster sig ud i ting, selvom hun har muskelsvind, uddyber Jane Brostrøm-Nolan i sin forklaringen af, hvorfor de som familie synes, det var vigtigt at bruge tid og energi på at deltage i Ramasjang-serien.

- Ja, jeg går til FDF, siger Maise begejstret.

- Og var også med på lejren, og der kunne jeg også lave alt muligt, tilføjer hun lige dele stolt og konstaterende om den weekendlange spejderlejr hun deltog i.

Fuck muskelsvind

Men selvom der er god stemning i familien, og hverdagen går på bedste beskub, så er det ikke uden store bekymringer og frustrationer at leve med muskelsvind tæt inde på livet:

- Vi siger også højt til Maise ’fuck, hvor er muskelsvind noget lort’, fortæller Jane Brostrøm-Nolan og bliver bakket op af Paul Nolan.

- Vi forholder os til, at det (muskelsvind, red.) er noget lort. Og kan også gøre grin med det. Humor og det politisk ukorrekte er noget, vi lever højt på herhjemme, uddyber han.

Familien håber også kunne give andre familier med muskelsvind nogen at spejle sig i - og samtidig også give alle andre (ja, selv Brostrøm-Nolan-familiens egen udvidede familie) et indblik i, hvordan livet med muskelsvind egentlig er.

Hvor er de andre i kørestol?

For på tv ser man ikke særligt mange folk med muskelsvind, som Maise kan spejle sig i. Altså lige bortset fra i 2016, hvor Sarah Glerup, der også har muskelsvind, indtog scenen og de danske stuer med sin kørestol som deltager i underholdningsprogrammet X Factor på DR1, minder Maise om.

Så selvom fokus er på særligt søskendeparret Pelle og Maise og deres hverdag, så er livet med Maises sygdom udgangspunktet for serien.

Ikke bare i produktionen af serien, men også for familien generelt, der lever med andre folks stirrende blikke på det, der gør familien anderledes end andre familier:

- Jeg ville gerne vise folk kørestolen, fordi der er nogle der glor, siger Maise, da hun forklarer, hvorfor det også har været vigtigt for hende at vise, hvordan livet med muskelsvind er.

- Og hvis der er andre i kørestol, der også synes, det er irriterende, når folk glor, så hjælper jeg også dem.

Om 'Vi er Pelle og Maise'

  • Serien består af i alt 20 afsnit, som alle er af fem minutters varighed.

  • Udgangspunktet for dokuemntarserien er, at man for hvert afsnit skifter perspektiv mellem Maise og Pelle. Derfor er der to udgaver af hvert afsnit.

  • Serien sendes ikke på tv, men kan derimod ses via Ramasjangs app og dr.dk/ramasjang.

  • Det er Plus Pictures, der har lavet serien for Ramasjang, med Sofie Fauerby som instruktør.