Aalbæk til Robert-prisfest: Jeg er den eneste, der kan være her med god samvittighed

Søndag aften er cremen af dansk film og tv samlet til Robert-prisfest. Også den kontroversielle producent Peter Aalbæk Jensen mødte op.

Den røde løber var på det nærmeste gået i sort, da den danske filmbranche ankom til Tivoli Hotel til søndagens Robert-prisfest.

For mens aftenens egentlige fokus var at belønne de ypperste præstationer indenfor dansk film og tv, så stjal #MeToo og #TimesUp-kampagnerne hurtigt det meste fokus, da skuespiller efter skuespiller defilerede op ad den røde løber klædt i sort for at sætte fokus på de mange seksuelle overgreb i filmbranchen.

Også den kontroversielle filmproducent Peter Aalbæk Jensen mødte op til prisfesten:

- Det er simpelthen kedeligt ikke at lave film, så den gamle cirkushest har jo stået og vrinsket noget i båsen, og har glædet sig til at komme ud og løbe igen, fortalte Aalbæk til TV Avisens kulturkorrespondent, Mette Hybel, inden prisuddelingen gik i gang.

Tilbage i direktørstolen

Aalbæk har på det seneste været igennem en regulær shitstorm, efter ni kvinder i november stod frem i Politiken, og berettede om seksuelle krænkelser og mobning centreret omkring filmproducenten.

Efter Arbejdstilsynet har undersøgt forholdene på Zentropa, er Peter Aalbæk dog nu tilbage i direktørstolen:

- Jeg er jo den eneste, der er undersøgt, scannet, vejet, kontrolleret og evalueret, så jeg er jo faktisk den eneste, der kan være her med rigtig god samvittighed, uddybede instruktøren, der glædede sig over at være tilbage og med prisfest:

- Jeg har gået rundt to måneder derhjemme i skammekrogen, og jeg kan godt sige, at det er kedeligt.

Trine Dyrholm: Der er en masse, vi skal reflektere over

Trine Dyrholm på den røde løber. (Foto: © Jonas Olufson, Scanpix)

Mens Aalbæk var klædt i klassisk smoking, havde langt de fleste skuespillerinder altså klædt sig i sort.

Én af dem var Trine Dyrholm, som var nomineret for årets kvindelige hovedrolle i filmen 'Du forsvinder':

- Jeg synes ikke kun, #MeToo og #TimesUp handler om overgreb. Det handler også om, at vi begynder at se, hvordan vores magtstrukturer er skruet sammen. Hvorfor forekommer det? Hvorfor tør vi ikke sige noget om det? Hvorfor har der været stilhed i så lang tid? Det er fedt, at det nu bliver italesat.

- Nogle vil sige, det har taget lang tid, men det synes jeg faktisk ikke. Der er en masse ting, vi skal reflektere over, som handler om ligestilling og magtstrukturer. Det synes jeg er startet nu. Og lad det bare fortsætte.

En fjerde bølge af feminisme?

Anne-Grethe Bjarup Riis ankom også klædt i sort til aftenens prisfest. (Foto: © Jonas Olufson, Scanpix)

Også filminstruktør Anne-Grethe Bjarup Riis støttede op om #MeToo go #TimesUp, og havde klædt sig helt i sort:

- Jeg tror, vi er kommet ind i en fjerde bølge af feminisme. Jeg synes det er dejligt, at kvinder endelig bliver hørt.