Aalbæk vender tilbage til Zentropa: Direktør håber, han vil være "99 procent sig selv"

Anders Kjærhauge glæder sig til, at filmselskabets producer Peter Aalbæk vender tilbage.

(Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Efter at Arbejdstilsynet har undersøgt Zentropas arbejdsmiljø, kan filmselskabets bramfrie frontfigur og producer Peter Aalbæk atter vende tilbage fra sin orlov.

Og det glæder Zentropas direktør Anders Kjærhauge sig til.

Han håber at få den samme ’Ålen’ tilbage – dog med nogle få justeringer.

For Zentropa-skaberen, der nu er producer samme sted, skal ligesom alle andre ansatte følge de nye retningslinjer, som filmselskabet har udarbejdet for at forebygge mobning og seksuel chikane.

- Jeg håber da, at det er den Peter Aalbæk, vi kender for 99 procent af vedkommende. Og så er der noget, han måske kalder pædagogiske værktøjer, som han har haft, som han ikke kan benytte sig af mere, siger Anders Kjærhauge og tilføjer:

- Men Peter har jo været producer herude de sidste par år og udviklet nogle rigtig gode projekter, og det er jo det, vi skal bruge Peter til, og vi er rigtig glade for, at han vender tilbage, siger han til P1 Eftermiddag.

Håber på tilgivelse fra svenske filmvenner

Aalbæk blev sendt hjem, efter at ni kvinder - alle tidligere ansatte hos Zentropa - til Politiken fortalte om, hvordan de var blevet mobbet og udsat for seksuelle krænkelser af den kendte filmmand.

Anklagerne resulterede blandt andet i, at Zentropas svenske samarbejdspartner, Film i Vest i Trollhättan, truede med at opsige samarbejdet, hvis de skulle have direkte med Peter Aalbæk at gøre.

Anders Kjærhauge ser dog lyst på fremtiden.

- Vi har jo allerede generelt et godt forhold til vores samarbejdspartnere. Der har været nogle ridser i lakken en periode, men det er jo slet ikke blevet ødelagt af det her. Vi kommer til at samarbejde med Film i Vest fremadrettet, og Peter får jo som producer en opgave med at få klinket nogle skår.

Hvis Peter Aalbæk skal have et filmprojekt finansieret, er det nok bare ikke via de gamle venner i Trollhättan, forklarer Anders Kjærhauge.

- Men jeg håber da, at der også er plads til tilgivelse i Sverige, så det kan jo være, at der er muligheder for, at det kan ændres i fremtiden, siger han.

Mikael Fellenius, der er administrerende direktør Film i Vest, skriver i en sms til dr.dk, at han først vil udtale sig, når han har fået og læst rapporten fra Arbejdstilsynet.

Peter Aalbæk selv må ikke udtale sig om den konkrete sag på nuværende tidspunkt.