Årets bedste film! Anmelderne kan ikke få armene ned over ’Blade Runner 2’

Fans verden over har i mere end 30 år ventet på en efterfølger til scifi-klassikeren 'Blade Runner'. I dag får den endelig biografpremiere.

Harrison Ford og Ryan Gosling spiller hovedrollerne i 'Blade Runner 2049'. (Foto: Mary Turner © sCANPIX)

I dag får opfølgeren til science fiction-klassikeren ’Blade Runner’ premiere i de danske biografer.

Og hvis man skal tro landets mange filmanmeldere, så kan du godt glæde dig.

Originalen af instruktøren Ridley Scott havde premiere i 1982, og selvom der efterfølgende er udkommet et utal af versioneringer af originalen (eksempelvis et 'director’s cut', et 'final cut’, en version til amerikansk tv osv.), så er ’Blade Runner 2049’ - eller blot ’Blade Runner 2’ - den første egentlige opfølger til den legendariske film.

Bag den nye film står instruktøren Denis Villeneuve, hvis cv prydes af titler som 'Sicario', 'Prisoners' og senest den Oscar-vindende 'Arrival'.

Stringent og stilren

Det futuristiske univers, der danner rammerne for fortællingen, rammer en stil, der er smuk - men som også adskiller sig fra originalens vildere visuelle æstetik:

- Der lånes temaer i præcist afmålte doser fra store klassiske fortællinger – fra Pinocchio til Bibelen – som her fremstår som en ny, helstøbt enhed. Villeneuves verden er mere stilren og stringent end Scotts vilde og syrede vision, skriver filmanmelder Frederik Asschenfeldt Vandrup i Jyllands-Posten og kvitterer med fem ud af seks stjerner.

Årets bedste film!

Endnu mere begejstret er Ekstra Bladets Henrik Queitsch, der ikke lægger fingre imellem, når han med seks ud af seks stjerner konkluderer:

- Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at jeg har overværet en kommende klassiker.

- Årets indtil videre største åbenbaring i biografen.

Filmanmeldernes dom

Ekstra Bladet: 6 ud af 6

Soundvenue: 6 ud af 6

Metroxpress: 6 ud af 6

BT: 5 ud af 6

Filmmagasinet Ekko: 5 ud af 6

Jyllands-Posten: 5 ud af 6

Berlingske: 5 ud af 6

Politiken: 4 ud af 6

Soundvenues anmelder Christian Jess Mark deler samme opfattelse og også giver 'Blade Runner 2049' fuld plade - seks ud af seks stjerner - og roser filmen for 'på alle måde at være en triumf.'

Han fortsætter rosen af filmen, som fans i så mange år har længtes efter:

- ’Blade Runner 2049’ er på alle måder den film, fansene har fortjent, en fortælling, der på fornem vis løfter arven fra originalen og dykker dybere ned i de filosofiske spørgsmål.

Måske for smuk?

Selvom begejstringen er stor hos de fleste anmeldere, så er Kim Skotte, filmanmelder for Politiken, dog ikke helt ligeså begejstret:

- Det handler undervejs vældig meget om følelser og deres autenticitet, men det kniber gevaldigt for Villeneuves replikantfilm at vække mine, skriver han i Politiken. Resultatet er fire ud af seks hjerter.

'Blade Runner 2049' har premiere i de danske biografer i dag.

Medvirkende: Harrison Ford, Ryan Gosling, Robin Wright

Instruktør: Denis Villeneuve

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve