Årets klammeste eller årets bedste? Vild uenighed om ny seriemorderfilm

'Den gyldne handske' høster alt fra én til fem stjerner hos de danske anmeldere.

Filmens titel - 'Den gyldne handske' - er en henvisning til det værtshus, Honka frekventerede i 1970'erne. (© Another World Entertainment)

Én kalder den 'årets mest frastødende og ulækre film'.

En anden hylder den for at give et 'ubarmhjertigt indblik i en af Tysklands mest berømte seriemordere og en kommentar til det pæne borgerskabs behandling af samfundets udstødte sjæle'.

Jo, de danske filmanmeldere er i sjælden grad splittet i deres syn på den tyske instruktør Fatih Akis nyeste film 'Den gyldne handske, der netop har fået premiere i de danske biografer.

Anmelderne giver således alt fra én til fem stjerner til filmen, der har originaltitlen 'Der Goldene Handshuh' og handler om den tyske seriemorder Fritz Honka. Han dræbte i 1970'erne mindst fire prostituerede, som han efterfølgende parterede og gemte i sin lejlighed i Hamborg-kvarteret Ottensen.

Hos BT kvitterer Thomas Brunstrøm blot med én enkelt stjerne til filmen, hvis instruktør ellers har modtaget masser af både ros og priser for film som 'Mod muren' og 'Ud af intet'.

- Året er ikke omme endnu, men man kan roligt allerede nu udråbe den tyske 'Den gyldne handske' til årets mest frastødende og ulækre film, skriver han.

Jyllands-Postens anmelder Katrine Sommer Boysen kritiserer også filmen i stærke vendinger og giver, ligesom BT, blot én enkelt stjerne - og kalder den en af de klammeste film, hun nogensinde har set.

- I løbet af 14 år som filmanmelder har jeg set mange unødvendigt klamme film, men det er lige før, at Akins seriemorderfilm tager prisen. Dens uforsonlige nihilisme og misogyne afstumpethed placerer den i dén grad i en genre for sig, lyder skudsmålet.

Filmsiden Cinemadsen advarer ligefrem folk mod at gå i biografen for at se 'Den gyldne handske':

- Det er ikke tit, at jeg anmelder en film med det konkrete formål ikke at få folk til at se den. Det sker faktisk yderst sjældent, men det er sådan, jeg har det med den tyske instruktør Fatih Atkins nye film, lyder det fra Cinemadsen, der også kun giver en enkelt stjerne til den omkring to timer lange film.

Jonas Dassler spiller hovedrollen som seriemorderen Fritz Honka i 'Den gyldne handske'. (© Another World Entertainment)

En af årets bedste film

Anmeldernes voldsomme uenighed om filmen bliver for alvor tydelig, når man kaster et blik på for eksempel Politikens femhjertede bedømmelse af filmen.

- Fatih Akins film er radikal. Der er ingen oversættelse af værtshusets kultur (...) ingen udefrakommende fortæller, der forsøger at finde menneskelighed på trods. Det her er fortalt lige så udsigtsløst som den berusende snak på bodegaen, skriver anmelder Joakim Grundahl.

Også Soundvenue er begejstret for filmen, der er blevet sammenlignet med Lars von Triers 'The House That Jack Built':

- Fatih Akins nye film er ualmindeligt hård kost, men bag tapetet gemmer sig et ubarmhjertigt indblik i en af Tysklands mest berømte seriemordere og en kommentar til det pæne borgerskabs behandling af samfundets udstødte sjæle, skriver Christian Povlsen og kvitterer med fem stjerner.

Filmsitet Filmskribenten.dk giver også fem stjerner, men går skridtet videre og kalder filmen for en af årets bedste:

- 'Den gyldne handske' er kort fortalt en af mine klart bedste, mest ubehagelige og morsomste filmoplevelser i filmåret 2019. Sådan!

'Den gyldne handske' er i biograferne nu. Se traileren til filmen her.

(© Another World Entertainment)
Facebook
Twitter