Årets mest ventede film rammer biograferne i dag: Intet bliver nogensinde det samme igen

'Avengers: Endgame' ligner på ingen måder superheltefilm, som vi kender dem, mener anmelder.

Sidste nat med kliken. 'Avengers: Endgame' er kulminationen på Marvel Cinematic Univers, der består af i alt 22 film. (© Marvel Studios)

Spoiler alert: I denne anmeldelse beskrives dele af handlingen i 'Avengers: Endgame', der sker indtil ca. 15-20 minutter inde i den 3 timer lange film. Vil du ikke vide noget om handlingen, så vent med at læse anmeldelsen, til efter du har set filmen.

Kan man glæde sig helt vildt og samtidig være dybt skuffet på forhånd?

Måske, måske ikke, men det var i hvert fald sådan cirka den følelse, der rullede rundt i blodet hos den her anmelder inden 'Avengers: Endgame'.

For de fleste er den nok bare endnu et af afsindigt mange amerikanske superheltedramaer, men faktisk er 'Endgame' lige præcis det modsatte - ikke endnu en superhelteamok-smadrefilm.

Forgængeren 'Avengers: Infinity War' sluttede så mørkt og grumt, som knap nok nogle amerikanske underholdningsfilm er sluttet med udslettelsen af halvdelen af Jordklodens, ja endda universets, befolkning.

Tænk at se sine bedste venner og familiemedlemmer blive til støv og forsvinde for øjnene af én! Tænk at se alle USA's sejeste superhelte tabe!

Nu havde vi lige vænnet os til, at Iron Man eller Thor eller Captain America altid redder verden til sidst. Og så taber de! Og halvdelen af os – og heltene – dør!

Scarlett Johansson og Jeremy Renner er tilbage i rollerne som henholdsvis Black Widow og Hawkeye. (© Marvel Studios)

Går i nye, uventede retninger

Selvfølgelig er det kun film, men alligevel. At se Nick Fury, i skikkelse af Samuel L. Jackson, manden der holder sammen på superhelte-supergruppen The Avengers, blive til støv, gjorde naller. Det overtrådte de gængse regler for superheltefilm og føltes – på en eller anden surrealistisk måde – virkeligt.

Derfor havde jeg glædet mig til at se Marvel Studios, skaberne af Avengers, samle op på det scenarie. Hvordan kan de genoplive halvdelen af klodens befolkning, herunder en god håndfuld superhelte?

For de kan vel ikke runde den historie af uden at bringe alle til live igen? Og hvordan kan de gøre det uden at smadre den vidunderligt triste og næsten virkelige følelse fra 'Infinity War'? Og uden at ende i en omgang fryd og gammen-jubelfis?

Derfor var jeg dybt skuffet på forhånd. For det er jo håbløst. Selvfølgelig skal superhelte redde verden og tiljubles af de dødelige masser. Ellers er de jo ikke superhelte. Vel?

Men sørme om ikke 'Avengers: Endgames'' to instruktører, Anthony og Joe Russo, smutter af sted i en ny, uventet retning. 'Endgame' ligner ikke superheltefilm, som vi kender dem. Der er ingen store kampscener, ingen skurke, ingen klassisk heltemod, men en håndfuld sørgmodige superhelte i gang med en seriøs omgang sorgarbejde, der bringer dem forbi den store fortællekliche, når alt ser sortest ud i eventyrfilm; Tidsrejsen.

Chris Evans i rollen som Captain America. (© Marvel Studios)

Lægger ikke op til en fortsættelse

'Åhnejforfuckinghelvede' når man lige at tænke, men heldigvis fylder tidsrejseriet ikke meget. Det er kun springbræt for en ambitiøs og kompleks fortælleform, der sender heltene på kryds og tværs af Marvels univers.

Referencerne til gamle film vælter oven i hinanden, også mere end godt er, men historien er overraskende, finurlig og subtil.

Det vil være virkelig dårlig stil at afsløre bare en tiendedel af 'Endgames'' overraskelser. Men lad os bare slå fast, at Marvel er i gang med at gøre forårsrent.

Da guden Thanos fra Det ydre Rum besluttede sig for at rydde ud i alverdens befolkninger for at genskabe balancen i universet i 'Infinity War', handlede han ikke på egen hånd. Han havde Marvels chefer i ryggen.

Der er ingen lille appetizer på kommende film i slutningen af 'Endgame'. Nye koncepter venter forude – selvom vi alle sammen udmærket ved, at det bare kræver et fingerknips med Thanos' uendelighedshandske at reboote enhver superhelt.

Intet i Superhelteland bliver det samme efter 'Endgame'. Intet er det samme i 'Endgame'. Det er ikke lige så vildt og chokerende som 'Infinity War', men det er eddersmadreme godt fulgt op.

null (© Disney)