Årets Oscar-vært: Ingen er sjovere og mere frygtløs end Chris Rock

PORTRÆT: Ved at vælge Chris Rock som vært for årets Oscar-show er man garanteret kommentarer om race og manglen på sorte nominerede for andet år i træk.

- Jeg elsker at være berømt. Det er næsten som at være hvid, har Chris Rock sagt. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix)

Da årets Oscar-nomineringer blev offentliggjort, begyndte hashtagget #OscarsSoWhite at trende på de sociale medier.

For andet år i træk var der ingen sorte skuespillere nomineret, og det stod sløjt til med sorte instruktører også. Det fik flere sorte skuespillere, herunder Jada Pinkett Smith og hendes mand Will Smith til at boykotte showet.

Men den hidtil eneste sorte Oscar-vært, Chris Rock, valgte at blive på sin pind, og natten til mandag dansk tid er han for anden gang vært for The Oscars.

- Ingen komiker er sjovere eller mere frygtløs, når det kommer til racespørgsmål, end Chris Rock. Heldigt for os, men ikke for Akademiet, er han vært for det hvideste Oscar-show indtil nu, skrev journalist Jonathan Bernstein i en kommentar på den engelske avis The Telegraph.

Men det er med fuldt overlæg, at man har hentet Chris Rock ind som vært.

Loading preview...

Bevidst valg af Rock som vært

Loading preview...

For ifølge Hollywood Reporter var Akademiet helt klar over, at man havde valgt en vært, der er mere frygtløs end de fleste – og man er forberedt på, at #OscarsSoWhite vil blive et tema, når Chris Rock indtager scenen i Dolby Teatre i Los Angeles.

- Vi har altid vidst, at han vil gå i den retning (og snakke race, red.). Det her er Chris. Vi ved, hvem han er. Han er en fantastisk, fantastisk observant komiker og performer, og han er en fantastisk vært. Og ja, vi ønsker, at han skal gå i den retning. Lang tid før det her kom frem, var meningen med Chris, at han skal tilføre showet noget kant og noget humor - og noget intelligent humor, har præsidenten for Oscar Akademiet Cheryl Boone Isaacs sagt.

Rygter vil ifølge The Guardian vide, at Chris Rock kasserede sit manuskript for aftenen, da #OscarsSoWhite begyndte at trende. Og med ham som vært får verden da også en vært, der nærmest har gjort det til en del af sit image at gå direkte ind i racedebatterne.

Loading preview...

De skrappeste jokes:

For at komme med et par eksempler på hans jokes:

- Glædelig hvid uafhænginghedsdag. Slaverne blev ikke frie, men jeg er sikker på, at de nød fyrværkeriet, tweetede han 4. juli 2012.

Loading preview...

- Der er borgerkrig i gang mellem sorte. Der er to sider: Der er de sorte, og så er der niggerne – og niggerne skal bare ud! Hver gang vi sorte vil have en hyggelig stund, så kommer niggerne og ødelægger det. Jeg elsker sorte folk, men jeg hader niggere. Jeg ville ønske at jeg kunne blive medlem af Ku Klux Klan, har han sagt i et af sine comedy-shows.

- Jeg elsker animationsfilm, for i animationens verden kan du være lige, hvem du vil. Hvis du er en tyk kvinde, kan du spille en tynd prinsesse. Hvis du er en lille skvattet fyr, kan du spille en stor gladiator. Hvis du er en hvid mand, kan du spille en arabisk prins. Og hvis du er en sort mand, kan du spille et æsel eller en zebra, lød det i 2012, da han til Oscar-showet skulle præsentere kategorien 'bedste animationsfilm'.

Loading preview...

Svinet til som vært

Han er den første sorte Oscar-vært til at styre showet alene, og i år er anden gang, at Chris Rock skal være vært for verdens mest berømte prisuddeling.

Første gang var i 2005, hvor han ikke kun fik svinet daværende præsident George W. Bush til – han fik også knyttet ind i sin åbningsmonolog, at der dengang kun var fire sorte nominerede. Han blev svinet til for sin første Oscar-værtsrolle (af den hovedsageligt hvide presse).

- Højtråbende og spydig. Han var ikke bare en skuffelse – han rangerer til at være en af de værste værter nogensinde, skrev USA Today-kritiker Robert Bianco i 2005.

Men siden er der kun én vært, der har kunnet opnå de samme seertal til et Oscar-show, nemlig Ellen DeGeneres i 2014. Det var showet, hvor den berømte selfie blev taget.

Loading preview...

Balancegangens mester

For Chris Rock er der ingen grænse for, hvad man kan tale om. Og han går over grænsen, både når det handler om race, politik, religion og sågar også terrorangrebene, der har fundet sted på amerikansk jord.

Men Chris Rock gør det, så det bliver sjovt og ikke pinligt, mener Scott Rudin ifølge New York Times. Rudin er producer på Chris Rocks film 'Tom Five', hvor der blandt andet indgår en filmskaber, som laver en film om en slaveoprører, der dræber 50.000 hvide mennesker.

- Når man taler om, hvem der kan gå en balancegang, får han Philippe Petit til at ligne en amatør, har Scott Rudin sagt om Chris Rock med henvisning til manden, der gik på en wire mellem det hedengangne World Trade Centers tårne.

Loading preview...

  • Chris Rock hedder i virkeligheden Christopher Julius Rock III.

  • Han er ikke kun skuespiller og stand-up-komiker, men også instruktør, musiker, manuskriptforfatter og producer.

  • Han er født 7. februar 1965 i South Carolina USA og opvokset i New York.

  • Fraskilt og far til to

  • Chris Rock fik sit gennembrud i begyndelsen af 1990'erne, da han via Eddie Murphy kom tæt på holdet i Saturday Night Live.

  • Han har medvirket i adskillige film, herunder 'Frækkere end politiet tillader', 'Dødbringende Våben 4', 'Madagascar' og 'Drengerøve'.

  • Han har vundet fire Emmy-priser for sine komdieserier og -show.

Facebook
Twitter