Adam flygtede ind i et 'forbudt' forhold. Men indså, hun ikke kunne redde ham - det skulle han selv

Adam August er aktuel med tv-serien 'LOVER', der bygger på hans egen fortid på et misbrugscenter.

(Foto: David Bauer © dr)

Du kender ham måske ikke af navn, men du kender højst sandsynligt hans arbejde.

I hvert fald hvis du har set den tredje, anmelderroste sæson af 'Bedrag', 'Ulven kommer' eller filmene 'Valhalla' og 'Underverden'.

Her har 37-årige Adam August nemlig været med til at skrive manuskriptet.

Nu er han aktuel med DR3-serien 'LOVER', der handler om Mikka, der er psykologistuderende og arbejder som lærervikar ved siden af, og overklassefyren Noah.

De er vidt forskellige, men har det tilfælles, at de har et stofmisbrug, de ikke kan styre. Derfor ender de på døgnbehandling, hvor de møder hinanden og bliver forelskede – hvilket ikke overraskende udvikler sig temmelig kaotisk.

Som noget nyt har Adam August ikke kun skrevet, men også instrueret tv-serien.

Det er egentlig ikke, fordi han endelig udlever en stor instruktørdrøm. Han følte bare ikke, der var andre muligheder med 'LOVER'.

- Det er en personlig historie. Jeg overvejede i lang tid, hvem jeg skulle spørge af instruktører, men blev mere og mere tryg ved at gøre det selv. Når det handler om misbrug, kan det meget hurtigt blive en unuanceret kliché, hvis det ikke er nogen, der selv har erfaringer med emnet. Det ville være for smertefuldt at se, forklarer han.

Men hov, vent. Handler 'LOVER' ikke om stofmisbrug og døgnbehandling?

Jo. Og her har Adam August selv været. Fire gange faktisk.

- 'LOVER' er et så personligt projekt for mig, at jeg godt kunne se mig selv instruere den. Så er det også mig, der står på mål for serien, og hvis den bliver kritiseret, siger manuskriptforfatter, og nu også instruktør, Adam August. (Foto: David Bauer © Dr)

Rave-fester i København

Vi skal 15 år tilbage, da han var 21 og holdt eksklusive rave-fester i København. Den slags, du skal inviteres til, og som de fleste ikke ved eksisterer.

Adam August har hele sit liv været drevet af, at der skulle ske noget, og det gjorde der i det københavnske technomiljø.

Men selvom det var sjovt til at starte med, tog festen overhånd med stoffer og alkohol.

- Der var jo mange misbrugere over det hele i miljøet. Man kunne ikke se det på os, vi lignede bare sådan nogle typiske københavnerbørn, husker han.

- Jeg tror, det var rimelig tydeligt for min familie og venner, men også for mig selv til sidst, at der skulle ske noget andet.

Hovedrollerne som Mikka og Noah i 'LOVER' bliver spillet af 26-årige Clara Dessau og hendes kæreste i virkeligheden, Simon Bennebjerg. Clara Dessau er Adam Augusts lillesøster. - Clara blev valgt, fordi hun lavede den bedste casting. Først var jeg lidt imod det, fordi det er min søster, men casteren blev ved med at sige, at hun kunne noget. Det har jeg også altid vidst. Og så har hun selv oplevet, hvad det handler om indefra på grund af mig, og det var et kæmpe plus. (Foto: David Bauer © dr)

Og så tog Adam August på døgnbehandling for sit misbrug. Opholdet varede i to måneder, og selvom alle var der frivilligt, betød det ikke, det var nemt, og han endte med at vende tilbage fire gange på et år.

Men på det sidste ophold mødte han en kvinde, som også var i døgnbehandling. Hun var en amerikansk stripper, som var taget til Danmark, og de to blev helt forgabte i hinanden.

- Jeg troede, jeg forelskede mig. I virkeligheden handlede det om, at jeg havde brug for en substitut for stofferne. Vi flygtede ind i hinanden og fandt sammen, og det endte i noget rigtig lort.

Forholdet til kvinden sluttede kort efter, at Adam August kom tilbage til hverdagen igen. Men han har aldrig glemt det kapitel i sit liv.

Og efter at have gået med ideen i flere år, er det nu blevet til DR3-serien 'LOVER', som ikke er en 1:1-historie, men bygget på hans egne og andres oplevelser blandet med fiktion.

Det var ligesom på en efterskole

I serien følger vi, hvordan Mikka og Noah fra hver deres samfundslag mødes og bliver dybt fascinerede af hinanden.

Noah har en kæreste derhjemme, men de har kemi, og efter kort tid lister han sig ind på Mikkas værelse, hvor de bliver opslugt af hinanden, selvom det er imod reglerne. Når personalet banker på døren for at tjekke, gemmer han sig under sengen.

- I film og serier er det svært at gøre misbrugeren til menneske, så man er nødt til at gøre det omvendt - beskrive mennesket før misbrugeren. Det er også sådan, man undgår, at det bliver karikeret, forklarer Adam August. (Foto: David Bauer © Dr)

Var det sådan, det foregik i virkeligheden?

- Ja, det var ligesom på en efterskole, hvor man sniger sig ind på et andet værelse. Det er jo forbudt at have forhold, fordi det er meget vigtigt, at man skal lære at være alene og passe godt på sig selv. Men sex og følelser er jo også et stof, man kan flygte ind i, og derfor sker det ret tit alligevel. Man ser nogle konstellationer, man aldrig ville se andre steder. Som mig og hende.

Hvordan det går med Noah og Mikka skal ikke afsløres her. Men Adam August vil generelt ikke anbefale nogen at indlede et forhold på et behandlingshjem.

- Der er en grund til, at det går imod reglerne. Man skal ikke bruge en anden til at blive hel, det skal komme fra dig selv – og det gælder ikke kun misbrugere.

Rører ikke alkohol: 'Jeg har ikke noget valg'

Selvom det er 15 år siden, rører Adam August hverken stoffer eller alkohol den dag i dag. For tre år siden skulle han lige teste, om han kunne drikke en øl igen, men det kunne han ikke. De gamle, destruktive tanker lå lige under overfladen, så det droppede han straks.

- Jeg har ikke rigtigt noget valg, som han siger.

Efter Adam August var færdig i behandling for sit misbrug, kunne han mærke, at folk blev utilpasse, når han ikke drak: - De blev helt forvirrede og fik nærmest ondt af mig, som han siger. (Foto: David Bauer © Dr)

- Men de første år var det virkelig hårdt arbejde at være i byen, især da jeg var i 20'erne. Nogen kan slet ikke forstå, man kan have et fedt liv uden at drikke. I dag kan jeg slet ikke forestille mig et liv med alkohol.

Med 'LOVER' står Adam August nu frem med sin egen fortid. Men han vil ikke gøre det til en større historie, end det er.

- Jeg vil ikke brande mig på at være en eks-misbruger og få nogle billige point på det. Det var en kort periode af mit liv for 15 år siden, og 'LOVER' er heller ikke en misbrugsfortælling.

Hvad er det så?

- Det er en kærlighedshistorie med det overordnede tema om at være perfekt. Vi har en kultur i dag, hvor vi er meget optagede af, hvordan vi ser ud på sociale medier og i gadebilledet. Det rammer alle lag. Selv dét at se ud, som om man er ligeglad med, hvad man har på, er også gennemtænkt.

- Den her perfektionisme trænger ind alle steder og har et destruktivt drive i sig, som specielt misbrugere er meget optagede af.

Var du også optaget af det perfekte?

- Ja, meget. Folk i krise bliver enormt selvoptagede, og så er der nogle, der bruger stoffer til at præstere og få det perfekte liv.

Stoffer og alkohol er et overstået kapitel i Adam Augusts liv, men når man kigger udefra, ser hans liv nu også ret perfekt ud uden. Han kommer fra en anerkendt familie, lever af at skrive film og tv-serier, har en kæreste, to børn og villa og Volvo i Nordsjælland.

Men ifølge ham selv eksisterer det perfekte liv ikke.

- I mit arbejde bliver man nødt til at være perfektionist, men jeg forsøger at parkere den trang, når jeg kommer ind ad døren derhjemme, siger han.

- Jeg er ikke den perfekte far eller den perfekte kæreste, og det skal jeg heller ikke være. For det er en kamp, ingen kan vinde.

- Jeg har kæreste, børn, en karriere og er blevet et rigtigt velfungerende menneske. Det eneste, jeg ikke gør, er at drikke. I USA er det helt normalt ikke at drikke, de forstår det på en helt anden måde, mens vi herhjemme stadig er på stenalderniveau, når det gælder den problematik. (Foto: David Bauer © Dr)

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter