Adnan sidder fængslet på 20. år for mordet på sin ekskæreste: Nu tager ny dokumentar sagen op igen

Podcasten 'Serial' fik ikke Adnan Syed løsladt fra fængslet. Nu tager en dokumentarserie sagen op igen.

- Vi er allerede blevet skuffet over manglende udvikling i sagen, da vi lyttede til 'Serial', så jeg håber ikke, at mit hjerte endnu engang skal splintres itu med endnu en død and af en sag, skriver DR's serieekspert Frederik Dirks Gottlieb. Adnan Syed (billede) sidder i fængsel på 20. år. (© HBO Nordic)

Da 'Serial' tilbage i 2014 blev verdens første mainstream-podcast med over 170 millioner downloads til dato, var det nok de færreste, som forestillede sig den syndflod af true crime-fortællinger, der skulle følge i kølvandet.

Tv-serier som 'Making a Murderer' og 'The Jinx' red videre på bølgen, og den dag i dag er true crime en af de mest succesfulde genrer på streamingtjenesterne.

Kvinden bag 'Serial', Sarah Koenig, blev en vaskeægte podcast-stjerne, men hun valgte efter første sæson ikke at koge mere suppe på sagen om Adnan Syed, der i 1999 blev dømt for mordet på sin ekskæreste, den kun 18-årige Hae Min Lee.

Siden da har de mest nysgerrige kunnet følge Adnan Syed-sagen i de amerikanske nyhedsmedier, men det er først med HBO's nye dokumentar 'The Case Against Adnan Syed', at vi får den fulde gennemgang af, hvad der er sket siden 'Serial'.

Så hvad lærer vi i første afsnit af 'The Case Against Adnan Syed'?

Og hvordan adskiller denne dokumentar sig fra podcasten 'Serial', der allerede har beskæftiget sig indgående med sagen?

Hvis du er i tvivl, om du skal se dokumentaren, så har jeg forsøgt at skabe et kritisk overblik over de nye vinkler på sagen, opsigtsvækkende øjeblikke og visuelle virkemidler, der alle er med til at adskille 'The Case Against Adnan Syed' fra hit-podcasten 'Serial'.

1

Et ansigt på stemmerne

Adnan Syed og hans mor. (© HBO Nordic)

Da man lyttede til 'Serial' og Sarah Koenigs fantastiske stemningsfulde beretning om sagen mod Adnan Syed, følte man ikke det store behov for at få sat billeder på historien.

Men da jeg satte første afsnit af 'The Case Against Adnan Syed' på, gik det hurtigt op for mig, at ud over hovedpersonen Adnan – som jeg googlede uhørt mange gange, da jeg lyttede til 'Serial' - så aner jeg ikke, hvordan de andre nøglepersoner ser ud.

Det gør kun historien mere hjerteskærende, når man bliver præsenteret for billedmontager og endda et enkelt interview med Hae Min Lee, der på mange måder kun figurerede som en biperson i 'Serial'.

Ydermere gør det ondt helt ned i maven, når vi ser smerten i Adnans mors øjne, hvor vi for alvor forstår, hvor store konsekvenser sagen har haft på hele Syed-familien.

Desuden gør det førstehåndsberetningerne mere spændende, når man ser Hae Min Lees smukke veninde, Aisha Pittman, tale indlevende om Hae og Adnans dramatiske forhold og Adnans mistænksomme ven Jay, der med næsering og et karismatisk udseende fremstår mere som et helt menneske, end han gjorde i 'Serial'.

2

Brug af animationer

Instruktøren Amy Berg har valgt at krydre serien med animationer fra blandt andet Hae Min Lees dagbog. (© HBO Nordic)

Man har tydeligvis fundet det nødvendigt at give denne dokumentar en ekstra visuel dimension for at retfærdiggøre genfortællingen af Adnan Syed-sagen, som allerede var gjort til perfektion i 'Serial'.

Vi får blandt andet en animeret version af den afdøde Hae Min Lee og en fanfare af animerede duer, kruseduller og hjerter, mens en skuespiller læser op af Lees personlige dagbog.

Det føles for intimt og en anelse manipulerende, især når hendes stormfulde kæresteforhold til Adnan bliver bragt til live ud fra dagbogscitater skrevet i en rus af teenageforelskelse.

For har vi lyst til at se en romantiseret version af deres forhold, når han stadig sidder i fængsel for at have slået hende ihjel?

Animationerne føles som et unødvendigt virkemiddel, som for nogen sikkert vil give dokumentaren nyt liv.

Men det efterlader også en dårlig smag i munden, hvis man tænker for længe over, hvor grænseoverskridende det er at vække afdøde Hae Min Lees personlige dagbog til live.

3

Sagen er blevet appelleret igen

Podcastserien 'Serial' var overbevisende nok til, at Adnans sag blev appelleret med muligheden for, at Adnan kunne tale sin sag for en dommer. Nu håber dokumentarserien at kunne gøre det samme. (© HBO Nordic)

Vores indgangsvinkel til historien er advokaten Rabia Chaudry, en god ven af Syed-familien og den primære motor i missionen om at få Adnan frikendt.

Hun kontaktede i sin tid Sarah Koenig i håb om, at historien om hans 'uretfærdige' rettergang kunne blive fortalt til den brede offentlighed.

Det lykkedes i den grad, men sagens tvetydighed og 'Serial's manglende beviser på Adnans uskyld gør, at hun stadig kæmper dagligt for at finde nye beviser.

'Serial' var dog overbevisende nok til, at Adnans sag er blevet appelleret med muligheden for, at Adnan kan tale sin sag for en dommer.

Efter kun ét afsnit af serien er jeg enormt spændt på, om det vil lykkes dem at få en ny retssag.

Dog er det et problem med de her opfølgende true crime-dokumentarer, der dækker allerede højtprofilerede sager, at vi via en simpel Google-søgning kan finde ud af, hvorvidt dokumentaren får os nogle vegne eller ej.

Det samme gjaldt for anden sæson af 'Making a Murderer', som blev så intenst dækket af medierne, at anden sæson på mange måder føltes overflødig.

Men hvis man ligesom mig kan holde sig fra at søge efter eventuelle opdateringer i sagen, så er det naturligvis et spændende element til historien om Adnan Syed, at han potentielt kan få en ny retssag.

4

Jagten på den 'rigtige' morder

I første afsnit kigges der nærmere på Hae Min Lees daværende kæreste, Don, som af uransagelige årsager aldrig rigtig blev kigget efter i sømmene, da Lee forsvandt. (© HBO Nordic)

I slutningen af afsnit 1 begynder det for alvor at blive interessant, da vi bevæger os væk fra den fortælling, vi allerede fik i 'Serial', og begynder at følge et hold af privatdetektiver.

De er ansat til at finde frem til den 'rigtige' morder. Og de forsøger at dække nogle af de huller, som frustrerede alle os lyttere af 'Serial'.

Det mest skuffende element ved 'Serial' var nemlig den utilfredsstillende slutning, hvor det stod klart, at selvom Koenig mestrede at fortælle en interessant historie, så var det begrænset, hvor mange nye beviser hun kunne grave frem.

Podcastserien sluttede derfor uden et seriøst bud på en alternativ forklaring på, hvem der slog Hae Min Lee ihjel.

Det forsøger man at ændre på her.

I første afsnit kigges der nærmere på Hae Min Lees daværende kæreste, Don, som af uransagelige årsager aldrig rigtig blev kigget efter i sømmene, da Lee forsvandt.

Det ville ikke være første gang, at en HBO-dokumentar fandt afgørende beviser i en gammel sag – og her refererer jeg selvfølgelig til den fremragende miniserie 'The Jinx' – så jeg har forhåbninger om, at man har fundet noget, som præsenteres senere i serien.

Vi er allerede blevet skuffet over manglende udvikling i sagen, da vi lyttede til 'Serial', så jeg håber ikke, at mit hjerte endnu engang skal splintres itu med endnu en død and af en sag.

Første afsnit af 'The Case Against Adnan Syed' kan streames på HBO Nordic. Der udkommer i alt fire afsnit, et hver mandag i marts måned.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk