Ægte uhygge: 4 seriegys der stjæler din nattesøvn i efterårsferien

Netflix har gjort det umulige og sat en yderst vellykket gyserserie i verden. Men der står endnu mere gys og gru i kø på streamingtjenesterne.

Er du glad for gysere, kan du bl.a. kaste dig over Netflix' The Haunting of Hill House (t.v.) og Castle Rock (t.h.) på HBO Nordic i efterårsferien. (© Netflix/HBO Nordic)

En af fordelene ved efterårets mørke aftener er, at man kan leve sig langt bedre ind i uhyggelige serier.

Det er og bliver ikke optimalt at kigge ud på en blå himmel og fugle, der fløjter, når man gerne vil skræmmes fra vid og sans.

Dog er der langt mellem de gode gyserserier, fordi det langstrakte format i sin essens taler imod uhyggens grundlæggende principper. Selv en spillefilm på halvanden time har svært ved at holde momentum, og uhyggen ebber ofte ud i tredje akt.

Derfor er gyserserien i årevis blevet henvist til plat og kitschet underholdning fyldt med B-liste-skuespillere.

Heldigvis er der de seneste år kommet en række af gyserserier til de danske streamingtjnester, som rent faktisk formår at finde løsninger på gyserseriens problemer.

Så hæld slikket op i skålen og hiv slumretæppet frem, for her kommer fire bud på de gyserserier, der kan få dig igennem de lange mørke aftener. Men husk at sove med lyset tændt bagefter, for selv den mest hærdede gyser-masochist har brug for en god nats søvn.

1

The Haunting of Hill House

(Foto: Steve Dietl © Netflix)

Netflix’ nyeste bud på den næste serie, du bare MÅ se for at kunne snakke med i frokostpausen, er denne yderst effektive gyserserie om en familie, der flytter ind i et hus for at renovere og sælge det med profit.

Nervøse bolighajer skal gå en lang bue uden om denne serie, for huset, som familien Crain flytter ind i, er selvfølgelig hjemsøgt og alt andet end et hyggeligt sted at tilbringe de lange nætter.

Det er en yderst velskabt serie, der, uden at miste fokus på den sammenhængende historie, formår at give enkelte karakterer deres egne afsnit, således at uhyggen hele tiden er intakt, såvel som persongalleriet er rigt.

Desuden er det tydeligt, at 'The Haunting of Hill House' med sin raffinerede æstetik har kostet knaster og derfor løfter sig niveauer over den gængse standard for tv-seriegysere.

1 sæson af 'The Haunting of Hill House' på Netflix.

2

Castle Rock

(Foto: Patrick Harbron © Hulu/HBO Nordic)

Til alle fans af Stephen King er der endelig gode nyheder.

Efter en lang række af filmiske missere – blandt andet Netflix’ 'The Mist' og spillefilmen 'The Dark Tower' – har vi nu endelig fået en god, solid gyserserie i form af 'Castle Rock'.

Der er ikke tale om en filmatisering af en enkelt Stephen King-historie, men derimod et potpourri af forskellige historier og figurer fra den populære forfatters kæmpe bagkatalog.

Serien emmer af fortælleglæde, og selvom der ikke er tale om et decideret mesterværk, så formår 'Castle Rock' at underholde, skræmme og overraske seeren.

Med andre ord er 'Castle Rock' god nok til, at vi må formode, at Stephen King ikke selv bryder sig om den, da det plejer at være tilfældet med de mere succesfulde filmatiseringer af hans værker – heriblandt Stanley Kubricks 'The Shining', som forfatteren notorisk kaldte for en 'motorløs Cadillac'.

1 sæson af 'Castle Rock' kan ses på HBO Nordic.

3

Ash vs Evil Dead

(Foto: Matt Klitscher © C More)

Hvis der er én ting, de glade 80’ere lærte os, så er det, at gysere ikke altid behøver at tage sig selv alt for alvorligt.

Specielt var Sam Raimis 'Ash vs Evil Dead'-film en øjenåbner for mange, da hans hyperstiliserede gyserkomedier fremkaldte både latter såvel som gåsehud og ikoniske øjeblikke, som da hovedpersonen Ash var nødsaget til at skære sin egen dæmonbesatte hånd af, da den forsøgte at slå ham ihjel.

Sam Raimi vendte i 2015 tilbage med en serieversion af 'Ash vs Evil Dead', og selvom han kun instruerede pilotafsnittet, så er serien en perfekt fortsættelse af de originale film.

Bruce Campbell har aldrig været sjovere som Ash, og kreativiten er helt i top, når han med sin ikoniske motorsavshånd skærer sig igennem den ene gakkede dæmon efter den anden.

Tredje sæson er for nyligt kommet på C More, men jeg vil anbefale, at man starter fra starten.

3 sæsoner af 'Ash vs Evil Dead' kan ses på C More.

4

American Horror Story

(© Netflix)

Som tidligere nævnt er serieformatet ikke altid så optimalt, når det kommer til gysergenren, og indtil for nylig skulle man helt tilbage til 'The Twilight Zone' fra slutningen af 50'erne for at finde en virkelig succesfuld en af slagsen.

En af grundene til, at 'The Twilight Zone' fungerede så godt, var den episodiske opbygning, hvor hvert afsnit var en separat og afrundet fortælling.

'American Horror Story' er ligeledes en antologi-serie, hvor hver sæson er sin helt egen historie, og med undtagelse af enkelte skuespillere, så vaskes tavlen ren i hver sæson, så man på ny kan dykke ind i et uforudseeligt og uhyggeligt univers.

Det er serie-mogulen Ryan Murphy, der står bag denne gyserperle, og som det er tilfældet med alle hans serier, så er armbevægelserne store, og visualiteten er i højsædet.

I denne serie ser vi både skuespilleren Sarah Paulson med to hoveder og en dræberklovn, der langt overgår 'It'-filmens Pennywise.

8 sæsoner af 'American Horror Story' kan ses på Netflix.