Afrodanskere, feminister og hende fra 'Skam': 3 podcasts med stærke kvinder bag mikrofonen

Værterne bag den populære podcast 'Fries Before Guys' anbefaler deres tre favoritter.

(Fotos: Jonathan Vivaas Kise © NRK, Maria Hald & PR)

Der findes podcasts om alt fra kongerækker, til krimimysterier og kærestesorger, og her i Danmark lytter 15 procent af os til dem hver uge. Blandt de 20-40-årige er tallet 25 procent, og populariteten er stadig stigende.

Lige nu findes der 2.200 danske podcasts på markedet.

Bag mikrofonen på den ugentlige podcast 'Fries Before Guys' sidder 24-årige Josephine Kuhn og 26-årige Nanna Hovgaard, som begge har sat deres studier på pause for at hellige sig deres program.

De har optaget hver uge i to år, og emnerne har været store livskriser, små hverdagsproblemer og alt derimellem. Gennem de to år er podcasten blevet hendet 1,7 millioner gange.

- Podcast er et sindssygt demokratisk medie. Hvis du har en telefon, en internetforbindelse og en idé, kan du lave en podcast. Og hvis du skal lytte aktivt, forsvinder du ind i det som et pusterum. Du er nødt til at tage dig tid til fordybelsen, siger Nanna Hovgaard.

- Det er meget nichepræget. Der er for eksempel nogle, som laver en hel sæson om et spil, som de elskede, da de var børn, og bare nørder helt igennem, fortæller Josephine Kuhn.

Josephine Kuhn og Nanna Hovgaard er selv storforbrugere af podcasts, og lige nu er det især nogle stærke kvinder, som de lytter til.

'A Seat at the Table'

Tre kvinder er værter på podcasten 'A Seat at the Table', som handler om livet som afrodanskere. Det har været en øjenåbner for Josephine Kuhn og Nanna Hovgaard at få et indblik i deres verden.

- Vi har for eksempel lært, at den måde vi taler om andre mennesker på har konsekvenser. Det kan man godt glemme en gang i mellem, når man aldrig selv er blevet sat i bås på den den måde, som de her tre kvinder har oplevet, siger de.

- Når man aldrig er blevet gjort til en stereotyp og ikke har oplevet racisme. At lære, hvad man selv er med til at reproducere, har været en rigtig vigtig lektie.

(Foto: © Jonathan Vivaas Kise, NRK)

'Ulrikkes Univers'

Den norske skuespillerinde Ulrikke Falch har netop haft premiere på sin podcast 'Ulrikkes Univers'. Hun er især kendt fra tv-serien 'Skam' men har også fået en markant, feministisk stemme på Instagram, hvor blandt andet helt ublufærdigt viser sin krop frem i undertøj.

- Hun er helt generelt inspirerende og er bare skøn og nem at spejle sig i. En helt almindelig norsk kvinde, som på mange måder minder om rigtig mange danske kvinder, siger Josephine Kuhn og Nanna Hovgaard.

De to danske podcastere skulle for nylig fotograferes til en undertøjsreklame. Her havde Josephine Kuhn et klart billede af Ulrikke Falch i baghovedet, da hun skulle overtale sig selv til at gøre det.

- Når hun kan gøre det, føler jeg, at jeg kan også kan gøre det, siger hun.

(Foto: © Lars Daniel Terkelsen)

'Fabelagtige Feminister'

Maria Brus Pedersen og Hedi Wedelberg Bjørnum står bag podcasten 'Fabelagtige Feminister'.

- Det er en meget uddannende podcast, hvor de gør rigtig meget ud af at forklare begreber og dissekere forskellige ting, siger de.

Josephine Kuhn og Nanna Hovgaard er selv feminister, men nogle gange kan det godt være svært at finde rundt i begreberne. Her kommer podcasten til undsætning.

- Når vi vil lære noget om et specifikt emne indenfor feminisme, hvilket vi virkelig synes er vildt spændende, så er den lidt et slags leksikon.