Aktuel som aldrig før: Her er de 4 film, der skabte Scarlett Johanssons karriere – og én, hun ikke skulle have lavet

Fra Oscar-nomineret til "rædsom og usjov". Scarlett Johanssons cv spænder vidt.

Scarlett Johansson er to gange i sin karriere blevet nomineret til en Oscar og har desuden vundet adskillige priser for sit skuespiltalent. Her ses hun på den røde løber til Bafta-uddelingen sidste år, hvor hun var nomineret i to kategorier. (Foto: HENRY NICHOLLS © Ritzau Scanpix)

Hun har været aktiv på det store lærred, siden hun var bare ti år gammel.

I dag er Scarlett Johansson aktuel i rollen som superhelten Natasha 'Black Widow' Romanoff i Marvel-filmen 'Black Widow', der udspringer af 'Avengers'-universet.

Herhjemme bliver det dog kun i begrænset omfang på det føromtalte store lærred, at du kan opleve hende i denne omgang. Hovedparten af landets biografer nægter nemlig at vise filmen på grund af en strid med Disney, der ejer Marvel. Den kan du læse mere om her.

For det er ikke en distributionskrig, vi er kommet for at tale om.

Karakteren Black Widow er en del af Marvels 'Avengers'-univers, der første gang blev præsenteret i 'Iron Man 2'. I monsterhittet 'End Game' var det Black Widow, der heroisk ofrede sit eget liv for at redde menneskeheden. 'Black Widow' er første gang, man får et indblik i den russiske eks-spions liv, før det fatale øjeblik. (© ©Marvel Studios 2021.)

Det er nemlig den 36-årige, Oscar-nominerede skuespiller Scarlett Johansson, der med en dansk far og amerikansk mor er opvokset i New York City.

Det var som bare 13-årig, at hun i 1998 for alvor fik opmærksomhed med sin rolle i den romantiske, Robert Redford-anførte biografbasker 'Hestehviskeren'.

Hendes lange cv indeholder i øvrigt ikke kun en imponerende liste over både mindre og større roller. Hun har de seneste år også produceret flere film.

Heriblandt 'Black Widow', hvor hun derfor også var med til at hyre den instruktør, der skulle styre slagets gang.

Valget faldt på australske Cate Shortland af en ganske særlig årsag:

- Hun var interesseret i de dele af Natasha, som jeg var interesseret i, udtalte Scarlett Johansen tidligere på året til mediet Variety.

- Hun elsker at udforske alle fejlene i en karakter, eller det, der opfattes som fejl i en karakter, deres usikkerheder. Og hun var også interesseret i at rive denne her kvinde fra hinanden, forklarede hun om valget.

Og det leder os elegant frem til filmekspert – og Scarlett Johansson-fan – Ida Rud Nielsens anbefalinger til Johanssons imponerende bagkatalog.

For netop Hollywood-stjernens evne til at spille karakterer med fejl og nuancer er én af hendes helt klare forcer, mener Ida Rud, der dog også til sidst kommer med en enkelt advarsel om, hvilken film med Scarlett Johansson du bør gå laaaangt udenom.

Men lad os starte med favoritterne:

1

'Ghost World'

En ung Scarlett Johansson og Thora Birch i en scene fra 'Ghost World', der er instrueret af Terry Zwigoff. Komediedramaet handler om veninderne Enid og Rebecca, der er selvvalgte outsidere i en lille amerikansk landsby. Filmen fra 2001 er baseret på Daniel Clowes roste tegneserie af samme navn. (Foto: Archive Photos © 2012 Getty Images)

- For det første er det en fantastisk film. Den blev lidt overset af publikum, da den udkom, men den er senere blevet en kultklassiker.

- Selvom det er skuespiller Thora Birch, der har den egentlige hovedrolle, så overstråler Johansson hende i de scener, de spiller sammen. Hvilket i øvrigt er lidt sjovt, da filmens konflikt mellem veninderne handler om, at Scarlett Johanssons karakter er mere populær blandt drengene.

- Kun tre år forinden lavede hun 'Hestehviskeren', hvor hun er ret lille. I 'Ghost World' er hun så teenager og et objekt for begær. Det må have været ret vildt for en ung Scarlett Johansson at opleve, siger Ida Rud, der peger på både Johanssons dybe stemme og fysiske fremtræden som årsager til, at den unge stjerne virker ældre, end hun er.

- 'Ghost World' er bare virkeligt sjov, og den gør ondt. Man kan godt lide hovedpersonerne, selvom de er lidt usympatiske. Og så er den i øvrigt baseret på en tegneserie, hvilket jeg synes er ret cool.

Er i øjeblikket ikke til gængelig på danske streamingtjenester.

2

'Lost in Translation'

Det er en bare 19-årig Scarlett Johansson, der i 2003 spiller over for den dengang 53-årige Hollywood-veteran Bill Murray i 'Lost in Translation', der er instrueret af Sofia Coppola. I filmen er begge ensomme gæster i den store millionby og finder et overraskende venskab i hinanden. (© Focus Features)

- Det er en virkelig sørgmodig, men smuk og hjertevarm film, der for alvor blev hendes gennembrudsfilm. Det er også her, jeg selv bliver fanforelsket i hende, afslører Ida Rud.

- Det er en æstetisk flot film, og hun passer så godt ind i det fremmede, eksotiske miljø i Tokyo.

- Det er desuden sindssygt imponerende, hvordan hun som 19-årig kan spille op mod en garvet Hollywood-skuespiller som Bill Murray. En type, der nemt kan overstråle sine medskuespillere.

'Lost in Translation' kan findes på iTunes.

3

'Her'

Kan man blive forelsket i kunstig intelligens? Svaret er ja. I hvert fald, hvis det lyder som Scarlett Johansson, kan man konkludere, hvis man ser filmen 'Her'. Her ses Theodore (Joaquin Phoenix) iført høretelefoner med styresystemet Samanthas stemme i sine ører. Filmen er fra 2013 og instrueret af Spike Jonze. (© 2013 Warner Bros. Entertainment)

- Det er en fremragende film, men det er særligt imponerende, hvordan både Joaquin Phoenix' karakter og seerne formår at blive forelsket i en stemme.

- Som seer hepper jeg på forholdet, selvom det unægtelig er kompliceret at være i et forhold med en kunstig intelligens.

- Det lykkes at få seeren ombord, fordi Joaquin Phoenix gør det troværdigt, men også fordi Scarlett Johanssons stemme indeholder så mange nuancer.

- Det er langt fra en rolle, som mange andre skuespillere ville kunne spille lige så overbevisende, hvilket desuden er et af de bedste eksempler på, hvor dygtig en skuespiller hun er, mener Ida Rud.

'Her' kan ses på Viaplay, iTunes m.fl.

4

'Marriage Story'

Både Adam Driver og Scarlett Johansson blev i 2020 nomineret til en Oscar for deres roller i Netflix-filmen 'Marriage Story', hvor de spiller ægteparret Barber, der gennemgår en skilsmisse. Filmen er instrueret af Noah Baumbach. (Foto: WILSON WEBB © Netflix)

- Jeg får kuldegysninger bare af at tænke på filmen, starter Ida Rud.

- Det er den hjerteskærende fortælling om, hvad der sker, når to mennesker, der elsker hinanden, holder op med lige netop dét.

- Og selve filmen er en tour de force mellem Adam Driver og Scarlett Johansson, der balancerer de to stærkere skuespillere, så vi har sympati for begge parter. For han er urimelig. Det er hun også. Og hun er fej, men det er han også.

- Scarlett Johansson har igennem hele sin karriere været enormt god til at vælge – eller få – roller, som er hele, afrundede karakterer, og som alle indeholder noget usympatisk og menneskeligt.

- Hun vælger ikke heltinderoller, men roller, hvor der er noget skævt i, hvilket 'Marriage Story' også er et godt eksempel på.

'Marriage Story' kan ses på Netflix.

5

Den, hun ikke skulle have lavet: 'Rough Night'

Da venindegruppen genforenes efter ti år til en festlig weekend i Miami, går det vildt for sig. Men 'Rough Night' (på dansk: 'Girls Night Out') er mest af alt en "rædsom, usjov film", hvis man skal tro filmekspert Ida Rud. Filmen er fra 2017 og instrueret af Lucia Aniello. (© 2017 Sony Pictures)

- Det er noget af det mest pinefulde, jeg har set. Det er en letbenet kartoffelkomedie, der sigter efter laveste fællesnævner med en humor baseret på jokes om sex, bræk og lort.

- Det er en uintelligent udgave af 'Tømmermænd i Las Vegas'-filmene, der nok er lavet for at gå i 'Bridesmaids' fodspor, men det går helt galt. Også for Scarlett Johansson, mener Ida Rud.

- Hun bliver overstrålet af alle de andre skuespillere, som på daværende tidspunkt ikke var a-liste skuespillere, og hun er desuden usympatisk hele vejen igennem, fordi hun blandt andet ikke formår at være sjov på niveau med de andre.

- Det er en rædsom, usjov film, som jeg ellers havde positive forventninger til, da det er folkene bag tv-serien 'Broadcity', der står bag komedien.

'Rough Night' (på dansk 'Girls Night Out') kan ses på Viaplay, Blockbuster m.fl.

Facebook
Twitter