Alle nævnt, ingen glemt til årets Oscar. Men de helt store protester udeblev

Oscar-showets mantra i år har været: 'Gør, hvad I vil og sig hvad I vil, men husk, det er en filmfest'.

Både Oscar-vinder Frances McDormand og #metoo-frontløberne Ashley Judd, Annabella Sciorra og Salma Hayek slog alle et slag for ligestilling og diversitet i filmbranchen under showet. (Foto: Craig Sjodin © Getty Images)

Årets Oscar-show kom høfligt rundt om både ligeløn, sexchikane, forskelsbehandling og Trump – men de helt store protester udeblev.

Der var ellers lagt i kakkelovnen til historiens måske mest politiske Oscar, efter filmbranchen er blevet rystet af voldsomme anklager om sexchikane, forskelsbehandling og underbetaling.

DR’s korrespondent Stéphanie Surrugue, der er i Los Angeles for at dække filmfesten, fortæller, at arrangørerne har været ret nervøse for, at showet skulle stikke af i politiske dundertaler i stedet for rørstrømske takketaler.

- De frygtede også en gentagelse af årets Golden Globes, hvor hele prisuddelingen kom til at handle mere om sorte kjoler og aktivisme end om de nominerede film og tv-serier, fortæller Stéphanie Surrugue og tilføjer:

- Men det havde man så løst ved at sige til alle: Gør, hvad I vil og sig hvad I vil, men husk, at det er en filmfest.

Arrangørerne af showet havde også selv valgt at lave et indslag, hvor det blandt andet handlede om #metoo.

Det blev præsenteret af skuespillerne Ashley Judd, Salma Hayek og Annabella Sciorra, der alle tre var blandt de første kendte, der stod frem med beskyldninger om sexchikane mod filmmanden Harvey Weinstein.

De tre kvinder talte netop om at turde stå frem og sige sandheden og skabe ikke bare en bedre filmverden, men en bedre verden.

I et Oscar-indslag sagde skuespiller Kumail Nanjiani, der har pakistansk baggrund: ’Nogle af mine yndlingsfilm er lavet af heteroseksuelle, hvide gutter om heteroseksuelle, hvide gutter. Nu kan heteroseksuelle, hvide gutter se film med mig og relatere til det. Det er ikke så svært, jeg har gjort det hele mit liv’. (Foto: Steve Granitz © Getty Images)

Samtlige nominerede kvinder måtte rejse sig

Mest opmærksomhed tiltrak skuespilleren Frances McDormand sig dog, da hun modtog en Oscar for årets bedste kvindelige hovedrolle for ’Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’.

Hun startede med et luret grin. Så fortalte hun, at hun var ved at hyperventilere, og at publikum skulle have tålmodighed med hende.

- For jeg har nogle ting, jeg skal fortælle jer, sagde hun.

Først takkede hun skaberen af ’Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’, så sin søster og derefter sin mand og søn, som begge ’er opvokset godt hos deres feministiske mødre’.

Derefter bad hun alle de Oscar-nominerede kvinder om at rejse sig.

- Se jer omkring, mine damer og herrer. Vi har alle historier at fortælle og projekter, der skal finansieres, lagde hun ud.

- Lad være med at tale med os om det under aftenens fester. Inviter os ind på jeres kontorer om et par dage, eller I kan besøge os – gør hvad der passer jer bedst – og vi vil fortælle jer om det hele.

Til sidst opfordrede hun til, at skuespillere fremover kræver mere diversitet på rollelisten og bag kameraerne.

Artiklen fortsætter under billedet.

Frances McDormand opfordrede under sin takketale alle de kvindelige Oscar-nominerede til at rejse sig op: - Hvis du gør det Meryl (Streep, red.), så gør alle det, så kom glad, fik Frances McDormand sagt. (Foto: mark Ralston © Scanpix)

- Vi laver film for at gøre Mike Pence vred

Showet kom i det hele taget godt rundt om diversitet, både i form af køn, alder og race, for eksempel da Jane Fonda og Helen Mirren kom hånd i hånd ind på scenen for at markere, at modne kvinder også har en plads i Hollywood.

- Så det var måske et meget politisk show, men det var også meget kontrolleret – så ingen skandaler og ingen ulykker, siger Stéphanie Surrugue.

Både Trump og hans vicepræsident Mike Pence fik også et par ord på vejen. De blev serveret af aftenens vært, Jimmy Kimmel.

- Vi laver ikke film som ’Call Me By Your Name’ for at tjene mange penge. Vi laver dem for at gøre Mike Pence vred, sagde han blandt andet.

Derudover opfordrede Jimmy Kimmel også folk til at deltage i marchen for øget våbenkontrol i Washington senere denne måned.

- Så showet bød på en ekstremt kontrolleret protest, uden at det blev for ubehageligt og uden at det kom til at overskygge filmfesten, konkluderer Stéphanie Surrugue.