'Alle skal se og elske den': Ny sæson af hitserie er en af de mest rørende kærlighedshistorier længe

DR's serieekspert er begejstret over den nye sæson af 'Master of None'.

Lena Waithe (tv.) og Naomi Ackie (th.) spiller parret Denise og Alicia, der er kørt fast i deres parforhold i den nyeste sæson af 'Master of None', som bærer undertitlen 'Moments in Love'. (© Netflix)

Det her er min mest personlige anbefaling længe.

Jeg ønsker virkelig, at alle skal se 'Master of None: Moments in Love'.

Jeg tror, at man bliver et lidt større og smukkere menneske af at se den. Men jeg indrømmer, at jeg er ekstremt farvet af, at den trykker på cirka alle mine personlige præferencepunkter.

Noget Ingmar Bergman-inspireret, noget queer, noget off-beat komedie, noget parforholdskrise, noget med en forfatter, der har svært ved at være i den virkelige verden, noget med at få børn, noget med at flytte i et smukt hus ude i skoven.

Normalt plejer jeg at prøve at formulere mig så hårdt og specifikt som muligt for både at tiltrække dem, jeg tænker, der vil elske en serie, men også skræmme dem væk, der vil hade den.

Altså, som da jeg skrev, at 'Handmaid's tale' er "torturporno" og 'Pose' er en "melodramatisk paillet-flyver" af en serie. Jeg ved jo, at vi læser hurtigt på nettet, så de formuleringsmæssige armbevægelser kan godt blive lidt store.

Du ved, overdrivelse fremmer forståelsen.

I dag er min mission anderledes. Jeg vil have alle, der læser det her, til at se serien. Og elske den ligesom mig. Skriv til mig, hvis det lykkes.

Skriv også gerne til mig, hvis du ser den og ikke kan lide den. Hvis du er totalt hjerteløs, vil du måske synes, at den er... lidt langsom. Men så har vi to et personligt problem, som jeg håber, vi kan mødes og tage os af, ansigt til ansigt.

Skriv et tidspunkt og et sted til mig. Så møder jeg op med røde øjne, et fuldt hjerte og min notesbog proppet til randen med beskrivelser af scener, jeg elsker.

Her giver jeg en forklaring på, hvorfor 'Master of None: Moments in Love' er så seværdig.

1

Et impressionistisk mesterværk

'Moments in Love' er tredje sæson i 'Master of None'-serien. Serien er skabt af Aziz Ansari. (© 2021 Netflix)

De første billeder, der rammer én i 'Moments in Love' - efter et meget klassisk, filmisk titelkort i en smagfuld grøn farve - er et par naturbilleder af nogle træer.

Tæt på og så lidt længere væk. Det er ikke de mest interessante træer i verden, men de er vældig, vældig ægte.

Det samme gør sig gældende med menneskene. På de næste billeder ser vi et par på omkring de 30, der vågner i en seng.

I løbet af de næste tre afsnit får vi foldet deres parforhold roligt ud. Den ene er romanforfatter, der kæmper med den svære toer, den anden er indretningsarkitekt og føler, at hun har mistet sig selv lidt i livet uden for byen. Måske skulle man få et barn?

Både titlen 'Moments in Love', kammerspilsformen og længden af serien forholder sig kærligt og kommenterende til manuskriptforfatter og instruktør Ingmar Bergmans 'Scener fra et ægteskab'. I det klassiske samlivs-tv-drama fra 1973 kæmper et (hvidt, heteroseksuelt) svensk par i cirka samme livsfase med og mod den langsomme opløsning af deres forhold.

De bor sammen og ligner udefra det perfekte forhold. De virker lykkeligt tilfredse og har opnået alt, hvad de kunne drømme om, men de flytter sig følelsesmæssigt længere og længere væk fra hinanden - og sig selv.

Følelsen af det perfekte forhold driver processen mod at skabe de perfekte rammer. For Denise og Alicia i 'Moments in Love' er det et smukt, gammelt hus med åbent ildsted, vinduesmosaikker og fritlagte bjælker uden for New York.

Men når indholdet, selve forholdet, ikke længere føles perfekt, så kommer det snigende, fordi formen, rammerne, ikke længere kan holde sammen på det hele. Og det føles overraskende nok i 2021 stadig uhyggeligt voyeuristisk og langsomt, åndeløst pinagtigt at se, hvordan det ser ud, når kagen falder sammen og siver ud af formen.

Det er, hvad det er, som man siger. Pointen er, at der ikke er nogen pointe.

Der er ikke nogen skurke, og der er i hvert fald ikke nogen helte. Og det hele er spillet så naturalistisk, at man nærmest får et chok i de enkelte scener, hvor der pludselig dukker en birolle op, der spiller skuespil.

2

Aziz Ansari skriver sig ud af sin egen serie

Aziz Ansari ses her i anden sæson af 'Master of None'. (© Netflix)

Lad dig ikke forvirre for meget af forbindelsen til de første to sæsoner af 'Master of None'. Hvis ikke du har set dem, så se denne her først. 'Moments in Love' er et selvstændigt værk, som du sagtens kan se uafhængigt af de første to sæsoner.

I de første to sæsoner spiller komiker Aziz Ansari hovedrollen i sin egen serie. Han har hele tiden sagt, at han kun ville lave en sæson mere, hvis han følte, at han havde historien til det.

I mellemtiden kom der en anonymiseret historie frem om en ung kvinde, der havde haft sit livs værste date med Ansari. Historien udkom, da panikken over #metoo var på sit højeste og ramte Ansari hårdt, fordi han er erklæret feminist.

Ikke mindst 'Master of None' havde fungeret som det offentlige bevis på hans progressive holdninger. Så jeg havde for længst opgivet håbet om en ny sæson.

Pludselig, i slutningen af april, smed de så plakaten og en trailer for 'Master of None presents: Moments in Love', hvor Ansari ikke var at spore nogen steder.

Interessant nok er Dev stadig med i et par scener, hvor han enten skændes uværdigt med sin kæreste eller beklager sig over sit hårtab eller sin mislykkede skuespillerkarriere. Hvis ikke man har set de første sæsoner eller kender Ansari, vil man bare tænke, at han er en lidt ligegyldig bifigur i historien.

Nogles reaktion ville måske være: "Hvad??!! Kan han nu ikke engang være med i sin egen serie??!!", hvis Ansari ikke var med i sæsonen. Derfor er han med for at vise, at han ikke er blevet tvunget ud eller cancelled.

Det er en kreativ beslutning, der giver mening kunstnerisk og faktisk ender med at løfte en af mine yndlingsserier til et helt nyt niveau.

3

Lena Waithe overtager hovedrollen

Lena Waithe (th.) i rollen som Denise i 'Master of None'. Naomi Ackie spiller Denises kæreste, Alicia. Waithe har været med til at skrive serien i samarbejde med Aziz Ansari. (© 2021 Netflix)

I stedet er det Devs ven Denise, der spiller hovedrollen sammen med sin kæreste, Alicia. Denise er blevet succesfuld forfatter og er flyttet med kæresten ud i et smukt gammelt hus, hvor hun prøver at skrive bog nummer to.

'Master of None' har hele tiden leget med perspektivskift, så selvom det på en måde er et brat skifte, så føles det ikke ude af trit med serien. I tidligere afsnit har vi for eksempel set (hørt) New York fra en døvs perspektiv og oplevet, hvordan en tur hjem fra byen opleves forskelligt for en mand og en kvinde.

I mellemtiden er Lena Waithe, der spiller Denise, blevet en stjerne i serieverdenen.

Hun var blandt andet med til at skrive 'Master of None', og hendes selvbiografiske afsnit, 'Thanksgiving', der handler om, hvordan hun springer ud over for sin familie, indbragte hende og serien en Emmy. Siden har hun både lavet Chicago-dramaet 'The Chi', gyserserien 'Them' og indiehittet 'Queen and Slim'.

Det føles på en underlig måde ret naturligt og spændende, at hun overtager hovedrollen. Og selv her i den relativt korte fortælling om Denise og Alicia får vi et effektivt og rørende perspektivskift lidt over halvvejs.

'Master of None: Moments in Love' viser nye muligheder for, hvad man kan med serier, men først og fremmest er det en af de mest rørende og vedkommende kærlighedshistorier, jeg har set længe. Altså af den der slags, der handler om, hvad der sker efter løgnen om, at "de levede lykkeligt til deres dages ende".

Du kan se 'Master of None: Moments in Love' i fem afsnit på Netflix.