Alle taler om Disney+ - men er det dine penge værd?

Disneys største styrke er også deres største svaghed, mener serieekspert.

Nu kan du se alle Marvel- eller 'Star Wars'-filmene i streg, vise dine børn, hvilke Disney-film du selv voksede op med, eller se nyere film, som ellers kun kan lejes eller købes andre steder. Men de hårdtslående serier mangler. (© © 2019 Disney. All Rights Reserved.)

Da jeg første gang spændt loggede ind på Disneys nye, stort anlagte streamingplatform, Disney+, var det svært for en 36-årig familiefar som mig ikke at blive begejstret.

Alle de Disney-klassikere, jeg desperat har villet vise mine to døtre, som hidtil kun har været tilgængelige for cirka 200 kroner på diverse leje-/købstjenester, var pludselig blot et klik væk.

Siden de kom på idéen om egen streamingtjeneste, har Disney nemlig med fuldt overlæg gjort det virkelig svært for stort set alle at se deres bagkatalog.

En smart strategi, der åbenbart har virket på mig. Jeg mærker tydeligt mundvandet trænge sig på over titler som 'Løvernes konge', 'Vaiana' og 'Star Wars', der pludselig bliver tilbudt i mit feed.

Mere end 500 film, 7.300 serieepisoder og over 40 originale Disney+-produktioner fra verdens måske mest kendte film- og underholdningsbrand er nu frit tilgængeligt for den overskuelige pris af 59 kroner om måneden. Et forrygende slagtilbud.

En kombination, der umiddelbart er svær for andre tjenester at konkurrere med, specielt når det kommer til mængden af børne- og ungdomsindhold.

Disney+ har en aggressiv forretningstrategi, som lader til at virke og allerede har sikret tjenesten over 60 millioner abonnenter.

Dog står det efter en dag med Disney+ klart, at tjenestens største styrke også er dens største svaghed.

Er du i tvivl, om Disney+ er noget for dig? Så kan du blive klogere på platformens styrker og svagheder her.

Så renskuret familievenlig, at det næsten er for meget

Familieværdier er og bliver det vigtigste for Disney, hvis primære målgruppe er børnefamilier. De mindre kan gå på opdagelse i diverse animationsklassikere, som for eksempel 'Toy Story', imens far og mor ser Marvel-film og 'Star Wars' med de ældste. (© Disney)

Disney har de seneste år gjort meget for at opbygge det mest familievenlige image i hele underholdningsbranchen.

Det kan tydeligt ses på indholdet på Disney+, der er totalt blottet for vovede, eksperimenterende film og serier i modsætning til deres streamingkonkurrenter:

Netflix, der har spandevis af gysere og science fiction-indhold. HBO, der har tankevækkende, politisk ladede serier. Og DR, som tør at lave eksperimenterende og nyskabende børneindhold i øjenhøjde med de yngste.

Bevares, der er ikke noget galt i, at Disney+ vil være 'familietjenesten' over dem alle, men priser for eksperimenterende og provokerende indhold, vinder de altså ikke.

Et kæmpe film- og seriekatalog for nostalgikerne

Hitsangerinden Beyoncés visuelle album, filmen 'Black Is King', kan ses eksklusivt på Disney+. Den særlige musikfilm kommer efter Beyoncés album 'The Lion King: The Gift', som blev udgivet i forbindelse med den nyeste 'Løvernes konge'-film fra 2019. Filmen handler om en afrikansk prins, som bliver sendt væk fra sit kongerige efter sin fars død og senere må forsøge at genvinde farens trone. (Foto: Travis Matthews © Disney/Beyoncé Knowles)

Selvom man ikke kan gå på samme form for opdagelse i et væld af genrer, som man for eksempel kan på Netflix, så bugner Disney+ med kvalitetsindhold til relativt få penge.

Overordnet set er tjenesten delt op i film, serier og 'originals', som er indhold lavet direkte til Disney+.

Under film-kategorien finder man stort set alt det, som de seneste år har været så svært at opdrive andre steder: Disneys legendariske animationsfilm med titler som 'Lady og vagabonden', '101 Dalmatinere', 'Aladdin', 'Den lille havfrue' og 'Frost'. Listen bliver bare ved og ved.

Man kan også inddele Disney+ i brands: Marvel, Pixar, Disney, Star Wars og National Geographic. Her bugner det med film som 'Iron Man' og 'Rise of the Skywalker' og på National Geographic er der dokumentarfilm om naturen.

Under serie-kategorien skal man ikke regne med det mest nyskabende eller overraskende indhold.

Man kan gå i nostalgi-mode med de gamle tv-serier som 'Duck Tales', dykke ned i samtlige 'The Simpsons'-afsnit, se ungdomsindhold a la 'Hannah Montana' eller dyrke sit indre legebarn med 'Star Wars'-serien 'Clone Wars' og Marvels 'Agent Carter'.

Selv venter jeg med spænding på Marvels kommende palette af serier anført af 'The Falcon and the Winter Soldier', der lader til at blive den mest ambitiøse superhelte-serie nogensinde.

Deres originalproduktioner derimod er bestemt af høj kvalitet, men det er stadig for tidligt at fælde en dom over denne kategori.

Tiden vil vise, om Disney+ i længden kan hold trit med for eksempel Netflix og HBO Nordic, der konstant spytter spritnyt indhold ud.

Men hvis Star Wars-serien 'The Mandalorian' (som af uransagelige årsager kun udgives et afsnit ad gangen!) og sangerinden Beyoncés visuelle konceptalbum 'Black Is King' sætter standarden for Disney+s originalproduktioner, så kan vi forvente både spændende og måske endda nyskabende indhold i fremtiden.

Lækker platform, som er perfekt til Disney-elskere

'The Rise of Skywalker' er det nyeste skud på stammen i 'Star Wars'-filmuniverset. På Disney+ kan du se den og 'Star Wars'-serien 'The Mandalorian'. (Foto: Jonathan Olley © 2019 Lucasfilm Ltd. & ™/Disney)

Der er ingen tvivl om, at Disney+ er en virkelig god streamingtjeneste, som hurtigt vil konkurrere med de største spillere herhjemme, som lige nu er Netflix og DR efterfulgt af Viaplay, TV2 Play og HBO Nordic.

Indholdet på Disney+ taler for sig selv, særligt hvis man er nostalgiker eller del af en børnefamilie. Men familieværdierne, Disney opererer ud fra, udelukker også mange former for spændende, kontroversielt og nyskabende indhold.

Både website og app lader til at køre så godt som perfekt.

Appen er lækker og overskuelig, og der var ikke nogen streamingproblemer, da jeg testede tjenesten. Opdelingen mellem kategorierne fra Marvel til Pixar gør det nemt og overskueligt at finde rundt blandt de mange titler og finde et godt bud på den næste visning.

Kort sagt, hvis du elsker Disney og har været frustreret over ikke at kunne se deres filmklassikere eller Marvel og Star Wars-universerne, som Disney har købt rettighederne til, så vil du elske Disney+.

Hvis du derimod er mere til mørke og hårdtslående film og serier, så er HBO, Amazon og Netflix mere end rigeligt for dig.

Er du træt af amerikaniseret børne- og undgomsindhold uden synderlig kant, så er DR med Ramasjang og DR3 samt TV2 Play og Xee, der begge laver fortrinlige ungdomsserier, bedre bud.

Med andre ord: Disney+ er ikke en tjeneste, der kan stå alene, men et godt og billigt tilkøbsprodukt med en lang række af verdens bedste animationfilm for både børn og voksne.

Facebook
Twitter