Alt andet end bare en fortsættelse: Ny udgave af Beverly Hills er helt anderledes end originalen

'BH90210' går helt nye veje og viser nye sider af skuespillerne, skriver Frederik Dirks Gottlieb.

- Ud over at skuespillerne spiller sig selv, har serien et ekstra metalag, hvor figurerne leger med tanken om at genoplive den gamle serie – her i den nye serie. Forvirrende? Ja, helt klart, men også et frisk pust, skriver Frederik Dirks Gottlieb. (© Shane Harvey/FOX)

Da jeg voksede op i 90'erne, var amerikanske tv-serier en ikke ubetydelig del af min hverdag.

I folkeskoletiden var jeg, på trods af hånlige kommentarer fra min far om disse seriers lave kvalitetsniveau og enerverende dåselatter, besat af børnevenlige sitcoms.

Som helt lille var det især den ærkeamerikanske familieserie 'Full House' ('Hænderne Fulde'), der fyldte mine nedslidte VHS-bånd op, og senere var det den lidt mere frække 'Will & Grace', der turde tackle vanskelige emner som sex og homoseksualitet.

Det var også foran fjernsynsskærmen, at jeg fik min første småtraumatiske gyseroplevelse med David Lynchs mesterværk 'Twin Peaks' og yderligere ødelagt min nattesøvn af den ikoniske science fiction-thriller 'X-Files'.

I gymnasietiden kom jeg lidt sent til ballet, da jeg steg på første omgang genudsendelser af 'Beverly Hills 90210'.

Ikke desto mindre følte jeg, at 'Beverly Hills' var essensen af at være ung, og Dylans høje pomadehår og oprullede t-shirt-ærmer blev heftigt imiteret.

Men mine barndommens tv-helte forsvandt aldrig - de var blot på pause.

Den dag i dag kører samtlige ovenstående serier nemlig stadigvæk i mere eller mindre genkendelige versioner.

Nyeste skud på stammen er 'BH9210', en finurlig, 'Klovn'-agtig genforeningsserie med de nulevende skuespillere fra 90'ernes helt store ungdomsserie 'Beverly Hills'.

I lang tid var det svært helt at finde ud af, hvad den nye serie ville indeholde, men nu hvor første afsnit endelig er blevet tilgængeligt, føler jeg, at der er brug for en gennemgang af de mest overraskende øjeblikke fra 'BH90210'.

1

Fortsættelse, reboot eller hvad er det her?

Den originale 'Beverly Hills 90210'-serie blev vist fra 1990-2000. I Danmark fik serien premiere i 1992, hvor mere end 900.000 danskere i snit så med. (© Shane Harvey/FOX)

Lad os starte med den helt åbenlyse 'overraskelse'.

Nemlig det faktum, at den nye version ikke er en fortsættelse af den gamle serie.

I stedet for har vi fået en spøjs hybrid-serie, som mikser virkelighed med fiktion på en måde, som jeg ikke ved, om jeg har set før.

'BH90210' ligger nok tættest op af serier som 'Curb Your Enthusiasm', 'Louie' og den danske 'Klovn'.

Ikke så meget i tonen, men mere i formen, hvor vi gang på gang bliver i tvivl om, hvor meget figurerne minder om deres virkelige jeg.

Der er dog et ekstra metalag her, hvor figurerne leger med tanken om at genoplive den gamle serie – her i den nye serie.

Forvirrende? Ja, helt klart, men også et frisk pust, der på trods af halvdårlig instruktion og tåkrummende skuespil, til tider er ægte sjovt – hvis man er fan af den gamle serie vel at mærke!

2

En ny komisk side af skuespillerne

Jason Priestly (tv.) og Ian Ziering i den nye udgave af 'BH90210'. (© Shane Harvey/FOX)

Man kan fremhæve mange kvaliteter fra den originale ti sæsoner lange 'Beverly Hills'-serie, men humor og selvironi er ikke nogle af dem.

Lige så selvhøjtidelig og belærende den gamle serie til tider kunne være, lige så uhøjtidelig og nærmest selvudslettende er den nye serie.

Tori Spelling (Donna) laver reality-tv om sit familieliv med dalende seertal, Jennie Garths (Kelly) familieliv er i ruiner, Jason Priestly (Brandon) har svært ved at få succes som instruktør på grund af sit hidsige temperament, Brian Austin Green (David) lever i skyggen af sin megastjerne-kone, Ian Ziering (Steve) er en tomhjernet fitness-freak, Gabrielle Carteris (Andrea) har det stramt over at være blevet bedstemor, og Shannen Doherty er blevet dyrevelfærdsaktivist.

Det er med andre ord ikke just skuespilkarrieren, der har taget fart, og alle føler sig lidt som fiaskoer på den front.

Fra første minut af det første afsnit, hvor vi lander midt i Toris drøm om at være på The Peach Pit igen i armene på David med Brandon, der serverer milkshakes, er der noget trist på spil.

Men det er jo ofte i tristessen, at humoren skal findes frem, og denne her serie er til tider ægte morsom – hovedsageligt fordi skuespillerne tør gå hårdt til sig selv.

Næsten så hårdt, at det ind i mellem bliver en smule trist for en die hard 'Beverly'-fan som mig selv.

3

Indsigt bag kulisserne?

Skuespillerne hedder deres egne navne i serien, ligesom der ofte kommenteres på deres privatliv i den virkelige verden. (© Shane Harvey/FOX)

'Do you ever wonder how our lives would have turned out if we hadn't done that show?' spørger Jennie Garth en øldrikkende Jason Priestly. 'Every single day,' svarer han, mens han tager en stor tår af Coronaen.

De to er tydeligvis mærket af at være blevet sat i bås og har svært ved at konkludere, om det var en fordel eller en ulempe at være med i så succesfuld en serie.

Det føles som om, vi får nogle ægte tanker fra de to skuespillere, og hele vejen igennem dette første afsnit er man konstant i tvivl, om hvad der er rigtigt, og hvad der er fiktion.

I en anden scene bliver Gabrielle Carteris (Andrea) lagt an på af en kvindelig, mangeårig Andrea-fan, der påstår, at hun havde et kæmpe crush på Andrea.

Da hun hinter, at Andrea-figuren flirtede med noget homoseksuelt, siger Gabrielle: 'It was network tv in the 90's so there was no way they were gonna let that happen'.

Det er et interessant statement, og man tænker, at denne scene ville være underlig, hvis ikke der rent faktisk forgik en samtale bag kulisserne om, hvorvidt Andrea skulle skrives som en homoseksuel figur.

Der er også utallige kommentarer om Jason Priestlys bad boy-persona, der står i stærk kontrast til Brandon-figuren, Shannens utålelige manerer og Brians stilstående karriere, der står i stærk kontrast til hans kones (han er i virkeligheden gift med skuespillerinden Megan Fox).

Det er underholdende, og de prøver tydeligvis at give de hardcore fans en masse gode grin, der dog kræver, at man ved en del om ikke bare 'Beverly Hills' men også skuespillernes privatliv.

4

Luke Perry mindes og Shannen Doherty undgås

Luke Perry (nummer tre fra venstre) døde i marts i år af et slagtilfælde, kun 52 år gammel. Shannen Doherty (nummer tre fra højre) er indtil videre kun med i den nye serie via Skype. (© Mikel Roberts/Getty Images)

Flere af de medvirkende - især Jennie Grath og Tori Spelling - har været med til at skabe serien, og de har tydeligvis været mærket af Luke Perrys alt for tidlige død.

I adskillige scener mindes de den afdøde skuespiller, der også snart kan ses i 'Once Upon a Time in Hollywood', som han nåede at indspille, inden slagtilfældet indtraf.

Perry havde ikke planer om at medvirke i 'BH90210', blandt andet fordi han var kontraktuelt forpligtet til serien 'Riverdale', men da han døde, besluttede Shannen Doherty, som heller ikke havde planer om at medvirke, at hun alligevel gerne ville spille bold.

Om ikke andet så for at mindes Luke Perry.

I første afsnit er hun dog kun med i én scene via Skype, og man mistænker interne stridigheder at være årsagen til, at hun ikke fysisk er tilstede blandt de andre.

Jeg håber og tror dog, at de varmer op til en genforening, da det ikke har været nogen hemmelighed, at alle på 'Beverly Hills'-settet altid havde det ret svært med Doherty, da de gamle afsnit blev indspillet.

Der kommer i alt seks afsnit af 'BH90210', som du i Danmark kan se hver torsdag på C More og hver fredag aften klokken 20.55 på TV2 Zulu.