Alt bliver vendt på hovedet! 80'er-klassiker vækkes til live i sjov og vellykket serie

'Cobra Kai' fører 'Karate Kid'-universet ind i nutiden - og vender hele vores forståelse af historien på hovedet.

'Cobra Kai' har de oprindelige 'Karate Kid'-stjerner og filmrivaler Ralph Macchio (tv.) og William Zabka (th.) med i hovedrollerne. I denne nyfortolkning er skurke- og helterollerne dog vendt på hovedet. (Foto: CURTIS BONDS BAKER © 2020 Netflix)

Det lyder som en sketch, ikke en hel serie. En genial sketch, men dog en sketch, hvor man har prøvet at forestille sig historien om Karate Kid fra skurkens synspunkt:

Hvad nu, hvis historien slet ikke handlede om lille, søde Daniel, der kommer til en ny by, lærer nobel karate, sætter mobberne på plads og vinder både prinsessen og det halve gymnasium?

Hvad nu, hvis vi vendte det hele på hovedet, og historien i virkeligheden handler om Johnny, der havde det fint, indtil skide Daniel-san flytter til hans skole. Daniel stjæler hans kæreste, får sin voksne lærermester, Miyagi, til at banke Johnny og hans venner, og til sidst vinder han guddødeme den vigtigste konkurrence over Johnny med et semi-ureglementeret saksespark i ansigtet.

Cobra Kai er navnet på den dojo, hvor de onde teenagere træner den slemme slags karate i den oprindelige 'Karate Kid'-film fra 1984.

Men nu er det også navnet på en serie, der startede som en sjov idé på det hedengangne YouTube Red (nu Premium). Nu har Netflix købt de første to sæsoner og selv produceret en tredje, der lige har fået premiere.

Med tredje sæson har 'Cobra Kai' udviklet sig til et eksempel, som vil blive taget frem, når der skal laves reboots og genoplivninger af gamle film og serier i fremtiden. For det er et af de meget få eksempler på, at det kan lykkes at balancere nostalgi med kreativ integritet.

Den er faktisk så vellykket, at du ikke engang behøver at have et forhold til de gamle 'Karate Kid'-film for at være med. Bare du kan lide at se teenagere, der smadrer hinanden med flyvespark og knytnæver.

Her er tre gode grunde til at se 'Cobra Kai'.

1

Knivskarpt koncept

'Cobra Kai' tager teenage-karakterne fra den elskede 80’er-film 'Karate Kid' og fører dem ind i fremtiden, hvor vi følger dem i voksenlivet. Genremæssigt er den gamle film og den nutidige serie dog vidt forskellige, da universet nu er blevet komedie-gjort. (© 2020 Netflix)

Starten af 'Cobra Kai' er en slags mini-masterclass i filmpsykologi og instruktørens magt over seeren.

Skaberne tager Johnny, den person, vi (folk mellem 25 og 50 år, der har set 'Karate Kid' uden ironi) har hadet og ønsket så mange spark i ansigtet, at han ikke kan rejse sig igen. Og på syv minutter forvandler de ham til underdog-helt til det punkt, hvor vi hepper på ham, når han cirkelsparker en teenager i hovedet. Eller jeg er i hvert fald dum nok til at falde for det.

Staklen er blevet en halvgammel alkoholiker, der ikke ser sin søn og bliver behandlet som lort på sit arbejde som håndværker. Alle vegne ser han reklamer med sin gamle konkurrent Daniel-san, der er blevet succesfuld bilforhandler-mogul og reklamerer med, at han "hugger priserne små" og "sparker konkurrenterne".

Så da en gruppe arrogante teenagere gør grin med Johnny og smadrer sig ind i hans bil - det eneste, han virkelig elsker og beskytter - føles det helt rigtigt, at en granvoksen mand bruger karate imod dem.

En mindre selvsikker serie ville have ladet det snige sig ind på seeren, hvem hovedpersonen er, og først afsløre det i slutningen af første afsnit, men ikke 'Cobra Kai'.

Det er et virkelig sjovt tankeeksperiment, der også handler om, hvor automatisk vi holder med de personer, som en film beder os om at holde med, uden at tænke over, hvilke tricks der får os til det. Måske fordi hovedpersonen har det svært. Måske bare fordi manuskriptforfatteren lige viser dem gøre en lille, god gerning i starten af filmen. Eller måske simpelthen fordi det er dem, der er med i flest scener.

2

Lysende klar karate

Tredje sæson af 'Cobra Kai' er produceret af Netflix, mens de første sæsoner fra 2018 og 2019 blev produceret til YouTube Red/Premium. Alle sæsoner ligger på Netflix. (Foto: Tina Rowden © 2020 Netflix)

Noget af det, der gør det virkelig svært at genoplive gamle film og serier, er, at man på én og samme tid skal holde fast i det gamle og forny sig. Dyrke nostalgien og se fremad. Være noget gammelt og sig selv på én gang.

Ved at vende historien så indlysende på hovedet gør 'Cobra Kai' sig selv fri og formår samtidig at holde fast i de ting, der fungerede rigtig godt i de gamle film. Instruktionen og koreografien af kampsportsscenerne var noget af det, der gjorde 'Karate Kid' til en actionfilm for alle. Både børn og andre, der normalt ikke er til kampsport eller action.

Her er der ikke hundredevis af soldater, der skal mejes ned med maskingevær eller komplicerede våben. Actionscenerne er helt enkle kampe med klare regler, ideologier og følelser på spil. Kameraet er meget roligere, end man typisk forbinder med action, og man er næsten aldrig i tvivl om, hvis fødder og hænder der rammer hvem.

Der bliver ikke klippet midt i et spark eller et slag for at komme tættere på næsen, der brækker. Man har heller ikke følelsen af, at der bliver smidt slåskampe ind hist og her for sjov.

Alle kampscener er med til at drive handlingen og følelserne frem.

3

En funklende stjerne på en mørk reboot-himmel

'Cobra Kai' finder sted 30 år efter 'Karate Kid'. Johnny vælger at søge hævn over sin rival, Daniel, ved at genåbne karatestudiet ved navn Cobra Kai. (Foto: Bob Mahoney © 2020 Netflix)

Det sjove koncept og de effektive kampscener ville jo ikke være meget værd i serieform, hvis ikke de var krydderier i en troværdig og medrivende historie. Men Daniel og Johnnys gamle rivalisering og genopbygningen af de to forskellige karateskoler - Cobra Kais barske overfor Miyagi-Dos blide - giver masser af stof til et vedkommende og effektivt teenagedrama.

Her læner serieversionen sig også vældig meget op ad forgængeren. For nok bliver mangfoldigheden i køn og hudfarve større, men seriens kerneenergi kommer stadig fra figurernes kæmpe faderkomplekser og historiens helhjertede forsøg på at overbevise seeren om, at man godt kan være en bad ass uden at være et røvhul.

Beviserne på, at det er svært at lave et godt reboot er mange. Og en stor del af dem er sørgelige og ynkelige.

'MacGyver'. '90210'. 'Hænderne mere fulde'. 'X-Files'. Sidstnævnte var egentlig ikke den værste, bare den jeg tog mest personligt.

Sammen med enkelte serier som 'Gilmore Girls' og 'Twin Peaks: The Return' skinner 'Cobra Kai' stærkt på en mørk himmel af genoplivninger, der som oftest ikke er meget mere end fikse ideer og pengeprojekter uden skyggen af hjerte eller integritet. Og så er der 'Queer Eye' selvfølgelig. Den skinner med.

Du kan se alle tre sæsoner af 'Cobra Kai' på Netflix.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter