Amandas kæreste viste sig at være berygtet svindler: Han har gjort mig mere modig

Amanda Kastrup er 25 år, da hun tilfældigt møder Casper Kastrup på Facebook. De bliver kærester. Og er nyforelskede helt op til skyerne. Indtil sandheden om Casper afsløres.

(© Made in Copenhagen)

Forestil dig, at du er blevet hamrende nyforelsket i en person, der er som skabt af dine drømme.

Klip til at du tre måneder senere finder ud af, at ham, du er forelsket i og nu bor sammen med, er en helt anden, end den han udgiver sig for at være.

Det er den (virkelige) historie, som filmen ’En fremmed flytter ind’, der har biografpremiere i dag, fortæller.

Det er Amanda Kastrups historie. Og det er en kærlighedshistorie. Men ikke en af den slags kærlighedshistorier, der ender med, at det elskende par lever lykkeligt til deres dages ende.

For Amanda Kastrups kæreste hedder nemlig slet ikke Casper Kastrup, som han ellers fortæller hende. Og alle de venner, familiemedlemmer og historier om den enorme familieformue, som Casper Kastrup præsenterer som sandheder for Amanda i løbet af deres forhold, er løgn.

Det ved Amanda bare ikke. Ikke før det næsten er for sent.

Det første møde

Jeg mødes med Amanda Kastrup i foyeren på Tivoli Hotel & Congress Center en grå september eftermiddag. Det var her, hendes første date med Casper Kastrup sluttede.

Dengang havde de skrevet sammen på Facebook og siden hen ringet sammen i knap to måneder – og i december 2011 mødtes de for første gang.

- Jeg havde det, som alle andre, der er forelsket, har det: Jeg var glad og havde sommerfugle i maven over at skulle møde ham, fortæller Amanda.

Amanda smiler stort fra lænestolen i hotellets lounge, mens hun tænker tilbage på den første date.

Daten går godt. Den går mere end godt. Amanda Kastrup og Casper, der deler efternavn med Amanda, er forelskede.

Amanda Kastrup mødte Casper Kastrup tilbage i 2011. Siden har hun fortalt sin historie i podcasten ' I forhold med...' i 2013 og nu på film i 'En fremmed flytter ind. (Foto: © Helle Moos, © Helle Moos)

Over de næste tre måneder bliver Casper Kastrup en fast del af Amanda og hendes lille datters liv. Han er den sjove, kærlige, romantiske kæreste, der vil gøre alt for at gøre Amanda og datteren lykkelige.

- Han var god mod mig. På alle måder. Han kom med morgenkaffe hver morgen. Og om aftenen bar han mig altid i seng. Det var et rigtigt romantisk eventyr, fortæller Amanda.

Han er ligeglad med, at hans rige familie ikke vil acceptere forholdet til en helt almindelig kvinde fra Hvidovre. Ligeglad med at hans venner og familie bliver ved med at skrive til Amanda for at få hende til at holde sig fra deres Casper Kastrup.

Det er et romantisk eventyr komplet med stormende kærlighed og store forhindringer.

Løgn vs. sandhed

Sagen er den, at Casper Kastrup har fortalt Amanda, at hans familie ejer Augustinus Fonden. En fond, der stammer helt tilbage til 1750 og som baserer sin enorme formue på tobaksindustrien. En fond, han siger, han er arving til.

Den rigtige Casper Reiper-Holm (tv) og skuespiller Esben Dalgaard (th), der spiller Casper Kastrup i 'En fremmed flytter ind'. (© DR / Made in Copenhagen)

Problemet er bare, at tilhørsforholdet mellem Casper Kastrup, hvis fulde navn er Ludvig Casper Kristian Kastrup Augustinus, og Augustinus Fonden er det pure opspind.

Casper er ikke en rigmandssøn, der trodser en snobbet overklassefamilies forventninger til ham og forelsker sig hovedkulds i en kvinde, der ikke er fin nok til dem.

Casper er ikke uddannet advokat og på midlertidig orlov fra familiens forretning.

Casper har ikke en masse indflydelsesrige venner, som han gik på Herlufsholm Kostskole med.

Caspers fulde navn er ikke Ludvig Casper Kristian Kastrup Augustinus.

Caspers rigtige navn er Casper Rieper-Holm, og han er opvokset i Nordjylland som søn af en handicapmedhjælper.

Casper Kastrup er… et luftkastel.

Det finder Amanda ud af den dag, hendes bank kontakter hende for at fortælle, at Casper Kastrup har optaget et lån på 100.000 kroner samt oprettet to kreditkort i hendes navn ved hjælp af forfalskede underskrifter.

Da den information når Amanda, har hun boet sammen med Casper i 100 dage.

Amanda politianmelder Casper Kastrup, beder ham om at forlade hendes lejlighed og hende og datterens liv. Og sådan bliver det.

Chokket

Men ligeså snart døren bag Casper Kastrup smækker, går Amanda i chok. En tilstand hun er i i flere uger, mens hun forsøger at forstå, hvad der er sket:

- Alt hvad jeg troede, jeg vidste, hvad var, vidste jeg så alligevel ikke, hvad var.

Og det er ikke kun kæresten Casper Kastrup, der ikke længere er til at stole på.

- Det var især sagen med banken, der trickede min choktilstand. For én ting er, at du render ind i en fyr, som viser sig ikke at være den, han siger, han er. Det er jo selvfølgelig fuldkomment langt ude i sig selv, konstaterer Amanda.

- Men da jeg stod i det, føltes det faktisk endnu mere langt ude, at jeg havde fået stjålet nogle penge, som jeg slet ikke ejede. For hvor jeg måske altid har et lille forbehold, når jeg møder nye mennesker, så havde jeg derimod 100 procent tillid til min bank. For det handlede jo ikke kun om Casper. Det handlede også om alle de andre ting, jeg troede, jeg kunne stole på. Det har været det værste ved oplevelsen. Tillidsknækket til systemet og autoriteter, man troede, man kunne stole på.

Da først banken og siden hen politiet fortæller hende, hvordan Casper Kastrup har snydt ikke bare hende, men også mange andre, gennemlever hendes krop også chokket.

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:59ba29e7a11f9f35388b39f5

I den første tid har kroppen helt glemt, hvordan den skal transportere maden fra munden og ned i maven.

Med hjælp fra sin bedste ven Martin Poulsen, der også medvirker i filmen, begynder Amanda de næste par uger langsomt at bearbejde chokket og den på alle måder absurde oplevelse, hun har været igennem.

Samtidig med at hun forsøger at finde hoved og hale i sandhed og løgn, skal hun også fortælle sine nærmeste sandheden om Casper Kastrup.

Og det er svært.

- Når folk hører min historie på podcast eller ser den på film, så får man opfattelsen af, at der er sket mig noget forfærdeligt.

Amandas blik hviler kort på loftet i hotelloungen, inden hun fortsætter:

- Men de 100 dage, som jeg tilbragte med Casper, var jo virkelig gode. Jeg havde det virkeligt, virkeligt godt, siger hun og sender mig et insisterende blik.

- Det har været svært at fortælle til folk, jeg kender, for de har kommet mig i en offerrolle: ’Hvor er det synd for dig, at du har været udsat for det.’ Men jeg synes jo faktisk ikke selv, at det er synd for mig. Jeg har ikke følt mig som et offer.

Hvordan kunne han narre mig?!

Men hvad så med minderne fra de 100 dage, de tilbragte sammen? Minderne om en eventyrlig forelskelse i et menneske, der viste sig at være en illusion. Er de spoleret, når Amanda ser tilbage på sin tid med Casper Kastrup?

- Nej, det er de faktisk ikke. Men det er også fordi, jeg ved, at manden har lavet alt det cirkus for min skyld. Tænk på alt det arbejde, han har lavet for at skabe alle de løgne. Han har virkelig gjort meget for at forføre mig. Det er jo ikke bare en lille løgn. Det er alt ved ham, han har løjet om for at kunne forføre mig, griner Amanda med et overskud, der viser, hvor langt hun er kommet siden chokket over sandheden ramte hende for knap seks år siden.

- Det har været hele præmissen for, at han kunne snyde mig. Han var nødt til at gøre mig så forelsket i ham, for ellers kunne det jo simpelthen ikke lade sig gøre. Så ville min logiske sans og skepsis have stået i vejen.

En kendsgerning hendes ven Martin Poulsen måtte gentage for Amanda, og som blev redningen ud af chokket:

- Martin sagde: ’Amanda, du bliver nødt til at forstå, at hvis du havde mistænkt ham for ikke at have nogen datter, for ikke at være advokat, for ikke at være rig, når han kastede rundt med penge – så ville det jo have været dig, der var vanvittig’, forklarer Amanda og uddyber:

- For det første, jeg gjorde, var jo at bebrejde mig selv: Hvordan kunne jeg tro på det? Hvordan kunne han narre mig? Martin var min redning og gjorde mig det meget klart, at det ikke var mig, der var idioten. Det var Casper, der var idioten.

Tilliden til andre mennesker

Netop troen på, at det ikke var Amandas egen skyld, har været afgørende for hendes bearbejdning af oplevelsen og ikke mindst hendes fortsatte tillid til nye mennesker:

- Som Martin sagde til mig, er vi nødsaget til at stole på, at de mennesker, vi render ind i, især hvis vi leder efter kærligheden, er rigtige mennesker. For ellers kan kærlighed ikke opstå.

For det er virkeligt alt, hvad Casper Kastrup har fortalt og gjort i den tid, de tilbragte sammen, der var løgn. Og det har alt sammen været en del af et større spil for at få Amanda til at elske ham.

Hans rolle som rigmandssønnen, der så de mange millioner som et kors, han måtte bære, frem for en velsignelse, var udgangspunktet for karakteren Ludvig Casper Kristian Kastrup Augustinus.

Dertil tilføjet løgnene om en datter, han kæmpede en bitter kamp mod sin ekskone for at få lov til at se.

Det åbenlyse hint

Og som en sød glasur, der forseglede billedet om den stakkels millionær, der hellere ville være lykkelig end rig, var Casper Kastrups ubestridte yndlingssang naturligvis Rasmus Seebachs ’Millionær’.

Omkvædet fra Rasmus Seebachs 'Millionær' er som et manuskript over den persona, Casper Kastrup, som Casper Rieper-Holm omdanner sig til overfor Amanda. (© DR)

En sang, han spillede konstant i løbet af sit forhold med Amanda:

- Da jeg kom ud af choktilstanden, var det et springbræt for mig at høre den sang og tænke på, at han har siddet og spillet den sang på repeat lige ind i hovedet på mig. Hver dag. Hele tiden. Det er virkeligt skørt, siger Amanda, der har brugt sangen som et værktøj til at håndtere den besynderlige oplevelse, hun har været igennem.

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:59b66586a11f9f1c240daeb3

Hvorfor tror du, Casper Rieper-Holm har gjort sig så umage med at opfinde Casper Kastrup for dig?

- Der må jeg være dig svar skyldig. Hvis man kunne komme det i en kasse og kalde det en sygdom, ville jeg gerne det. Men det tror jeg ikke, man kan…

Amanda retter på sin pastelgule strikbluse og fremhæver en overraskende detalje ved Casper Kastrups svindelnummer med banken:

- Altså, det var banken, der fik stjålet penge, for jeg havde jo ikke noget, han kunne stjæle. Og normalt når nogen stjæler noget, er det er en egoistisk handling for at få mere.

- Men alt det, Casper stjal fra banken, har han jo brugt sammen med mig. Alle de penge, han fik ud af min bank, brugte han sammen med mig, blandt andet på vores ferie på Gran Canaria. Så han stjal ikke mine penge, men min tid og min kærlighed.

Den betragtning gør det dog ikke lettere at gennemskue, hvorfor Casper Rieper-Holm valgte at forvandle sig til Casper Kastrup. Tværtimod.

Men det er heller ikke Casper Kastrup/Casper Rieper-Holms motiver, der er spændende i denne fortælling. Det er den effekt, de mange komplicerede løgne har haft på en dengang 25-årig kvinde fra Hvidovre.

En overraskende gevinst

Filmen 'En fremmed flytter ind' tager seeren med ind i den retssal, hvor Amandas sag mod Casper Rieper-Holm skal afgøres.

Under afsigelsen af dommen siger dommeren til Amanda: 'Af skade bliver man klog, men sjældent rig'.

Har mødet med Casper Rieper-Holm gjort dig klogere?

- Oplevelsen har faktisk givet mig virkeligt meget. Casper tog mig ud af min comfort zone. Så på et personligt plan rykkede jeg mig vildt meget af at kende ham.

Amanda griner lidt af den kendsgerning, men forklarer:

- Han har eksempelvis lært mig at holde af at rejse. Det gjorde jeg slet ikke, før jeg lærte ham at kende. Der havde jeg allermest glæde af at være hjemme ved mit eget køleskab og min egen dyne, fortæller Amanda.

- I dag kan jeg finde på at se på destinationer med min datter om aftenen – og så stå i lufthavnen med hende og en pakket kuffert næste dag. Og det kunne jeg ikke drømme om, hvis jeg ikke havde mødt Casper. Han har lært mig at være spontan.

Turen gik til Gran Canaria i sus og dus, da Casper Kastrup inviterede Amanda Kastrup på hendes første udlandsferie. (© Made in Copenhagen)

- Han var ret meget en coach for mig: ’Hvis du vil have succes, bliver du nødt til at følge det, du brænder for,' sagde han. Det har jeg helt klart taget med mig. Han var meget inspirerende, siger Amanda og smiler af det absurde i sin egen betragtning.

- Jeg har min egen virksomhed i dag. Og jeg ved ikke, om jeg havde gjort det, hvis jeg ikke havde lært Casper at kende. Det gav mig mod til at prøve nogle andre ting.

- Jeg vil jo heller ikke give ham æren for alt det, jeg har opnået efterfølgende. For det har han jo intet at gøre med. Men oplevelsen har givet mig noget.

- Jeg kan jo ikke sige, hvad der var sket med mig, hvis jeg ikke havde mødt Casper. Men jeg er helt sikkert blevet mere modig.

- Det er crazy…

Filmen 'En fremmed flytter ind' har biografpremiere i dag, torsdag 14. september, landet over.

Casper Rieper-Holm har ikke bare snydt Amanda Kastrup. Han har gennem årene snydt mænd, kvinder, unge og gamle. Du kan læse og streame reportageserien om nogle af Casper Rieper-Holms talrige svindelnumre her: