Amerikansk filmgigant smider bombe under biograferne: 'Konsekvensen er helt uoverskuelig'

Alle film fra Warner Bros. skal i 2021 have premiere på streamingtjeneste og i biografen samtidig i USA.

Sci-fi-filmen 'Dune', der har Timothée Chalamet i en af hovedrollerne, er en af de film, der både får premiere i biografer og på HBO Max i USA i 2021. (© Warner Bros.)

En af de største mediekoncerner i Hollywood er kommet med en udmelding, der ifølge eksperter kan få stor indflydelse på branchen, og hvordan vi i fremtiden ser film.

Filmgiganten Warner Bros. har nemlig besluttet, at alle premierefilm i 2021 skal udkomme samtidig i biografen og på streamingtjenesten HBO Max.

Det skriver flere internationale medier, blandt andre Variety og BBC.

Det drejer sig om 17 konkrete film såsom 'Matrix 4', den meget imødesete Denis Villeneuve-film 'Dune', et remake af 'Tom og Jerry' og 'Sopranos'-forløberen 'The Many Saints of Newark'.

Warner Bros. understreger, at beslutningen lige nu kun gælder i USA og i 2021.

Se traileren til sci-fi-filmen 'Dune', der lige nu ser ud til at få premiere den 30. august 2021.

Den drastiske beslutning kommer i kølvandet på corona-pandemien, der har lagt mange biografer i USA øde hen med det resultat, at filmselskaberne har tabt mange penge. Og det forudser Warner Bros. vil fortsætte langt ind i 2021.

- Ingen ønsker mere end os, at filmene kommer tilbage på det store lærred. Vi ved, at nyt indhold er biografernes livsnerve, men vi er nødt til at balancere det med en virkelighed, hvor de fleste biografer i USA vil operere med reduceret kapacitet gennem 2021, siger Ann Sarnoff, der er administrerende direktør i Warner Bros.

Premierefilmene vil dog kun være tilgængelige på HBO Max den første måned. Herefter vil de udelukkende vises i biograferne i en periode, oplyser Warner Bros.

Kan blive (amerikanske) biografers død

Nyheden får DR's filmanmelder Per Juul Carlsen til at sammenligne Warner Bros.' beslutning den med igangværende minkskandale herhjemme.

- Det her er den amerikanske filmbranche, der påkalder sig en nødret til at gøre noget, fordi de er på skideren på grund af corona, siger han.

Beslutningen om at udsende film til streaming og biograflærred er ikke nogen "klog beslutning", selvom den som forbruger virker oplagt, mener Per Juul Carlsen:

- Warner kommer til at underminere en gammel tradition, hvor biograferne også får en bid af kagen, når filmstudierne udsender nye film. Som forbruger giver det jo til gengæld god mening, at man kan se filmene hjemme fra sofaen.

Men rent branchemæssigt betyder det, at biograferne kommer til at knække halsen, forudser Per Juul Carlsen.

- Det amerikanske system er sat sådan sammen, at den stærkeste vinder. Og konsekvensen af Warners beslutning er helt uoverskuelig, vil jeg mene, siger Per Juul Carlsen og tilføjer:

- Man har længe snakket om, at filmbranchen ikke vil ligne sig selv efter coronakrisen. Det her er et godt eksempel på lige netop det, mener han.

De store amerikanske biografkæder som AMC Entertainment Holdings Inc. og Cinemark Holdings Inc. er mildest talt ikke begejstrede, og begge selskabers aktier har efter nyheden taget et dyk på mere end 16 procent.

Direktør for AMC siger til finansmediet Bloomberg, at han ikke forstår, at man har truffet beslutningen set i lyset af, at man forventer, at der snart er en vaccine på vej.

- WarnerMedia vil tydeligvis ofre en stor del af indtjeningen til dets filmstudier og produktionspartnerne for at støtte opstarten af HBO Max. Vi vil gøre alt i vores magt for, at det ikke sker på bekostning af os.

Danske Biografer og Nordisk Film: Vi er rolige

Lars Werge, direktør for Danske Biografer, er dog mere rolig og afventende. Dels fordi Warner Bros. udmelding i første omgang handler om det amerikanske marked - og dels fordi der er kommet gang i hjulene på de danske biografer igen:

- Warners udmelding får mig til at tænke, at man i krisetider skal lade være med at gå for voldsomt i panik. Og det synes jeg deres strategi lugter lidt af, siger han indledningsvist.

Da filmstudiet for kort tid siden offentliggjorde, at de ville udsende 'Wonder Woman 1984' i biografer og på HBO Max samtidigt, regnede mange med, at det var en helt særlig undtagelse. Det var det ikke. (© 2020 Warner Bros. Entertainment)

Men panik eller ej, så vil de tendenser, der er i USA, altid ramme de danske kyster på et tidspunkt. Udsigten til det tager direktøren for de danske biografer også forholdsvist roligt.

- Det kan sagtens betyde, at vi vil være nødt til at forhandle længden på den periode, hvor biograferne har eksklusivitet i forhold til at vise en ny film, siger han og fortsætter:

- Og vi er sådan set åbne for at diskutere hvad som helst. Selvom det nu ikke lader til, at Warner har ladt meget være til diskussion i deres beslutning.

Spørger man direktøren for Nordisk Films biografer, Casper Bonavent, hvad Warners udmelding betyder for danske biografer, er der heller ikke umiddelbart panik at spore:

- Fra et biografsynspunkt kan vi se, at der er en væsentligt anderledes situation internationalt, og særligt i USA, end den vi har i Danmark. Og det er det, Warner nu forholder sig til med deres beslutning, som vi ser det.

Men vil det ikke kunne få konsekvenser for de danske biografer på sigt?

- Vi forholder os til, hvad der sker i vores eget territorium, og vi har ikke fået forelagt noget fra Warner, svarer Casper Bonavent, der dog siger, at de naturligvis også følger aktivt med i, hvad der sker i USA.

HBO Nordic bliver til HBO Max

Warner Bros. nyhed om de samtidige filmpremierer i biografer og streaming var ikke den eneste nyhed fra filmgiganten.

I anden halvdel af 2021 kommer HBO Max nemlig til Europa - og dermed også Danmark. Det betyder, at streamingtjenesten HBO Nordic opgraderes til HBO Max, som i øjeblikket ellers kun er tilgængelig i USA.

HBO oplyser, at man med opgraderingen vil fordoble antallet af film og serier, der er tilgængelige i Europa.

Med overgangen til HBO Max vil der dermed ske store forandringer fra det udbud, man er vant til på HBO Nordic, siger Claus Bülow Christensen, der er medieanalytiker og følger streamingudviklingen tæt.

- For de danske forbrugere vil det betyde, at de får yderligere en stor, stærk streamingtjeneste. Med HBO Max vil man komme op i en anden liga, hvis man sammenligner med det HBO Nordic, vi kender i dag. Til gengæld tror jeg, det vil komme til at koste mere, end det gør i dag.

Det vil også ske store forandringer med indholdet, ifølge Claus Bülow Christensen.

- Der er meget indhold, der vil forsvinde, men der vil også komme meget nyt indhold til. Det drejer sig om Warner Bros. store bagkatalog som 'Venner', 'Harry Potter'-filmene og 'Batman'-filmene for bare at nævne nogle få eksempler.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter