Amerikansk stjerneinstruktør: USA kan lære meget af Danmark

Den amerikanske instruktør og manuskriptforfatter Oliver Stone roste Danmark, da han blev fejret på Sarajevo Film Festival.

Oliver Stone har fået æresprisen Sarajevos Hjerte sammen med den britiske komiker John Cleese. (Foto: ELVIS BARUKCIC © Scanpix)

Han kunne ikke lade være med at komme med et politisk budskab, den amerikanske instruktør og Oscarvinder, Oliver Stone.

Selv ved Sarajevo Film Festival, den største i Sydøsteuropa og omkringliggende lande, hvor der, trods elendige eller ikke-eksisterende budgetter produceres spændende film og filmtalenter. På den 23. festival, der slutter i dag, har Stone, sammen med den britiske komiker John Cleese, fået æresprisen Sarajevos Hjerte.

Oliver Stone

Oliver Stone har instrueret over 20 spillefilm, som 'Natural Born Killers', 'Platoon', 'Født den 4. juli' og mange dokumentarfilm som 'Comandante' om Fidel Castro, 'Snowden', og 'The Putin Interviews', som i USA er blevet kritiseret for at være mikrofonholderi for Putin.

I hans film er der tit regeringskritiske temaer. Han deltog i Vietnamkrigen, som han endda fik to medaljer for. Denne krig fik ham til at se verden på en anden måde end den vante. Han begyndte at se på USA som en undertrykker og udnytter af arbejderrettighederne. Desværre fortsætter denne tendens, siger Stone til det nationale bosniske tv-selskab BHRT1 :

- I dag lever vi i en tid med store koncerner, og jeg begynder at betragte verden som et meget mere kompliceret sted i forhold til tidligere, og derfor er mit arbejde som filmmenneske meget mere udfordrende.

- For eksempel har USA ikke et godt forhold til Rusland, og jeg forsøger at komme med holdninger om, at vi skal tale med Rusland, men det er meget svært at vise det og fortælle om det til amerikanske medier, da de bliver kontrolleret af de store koncerner, siger han.

Drømmer om social lighed

Stone drømte som barn om social lighed i sit land. Men han blev skuffet og desillusioneret, da han nåede voksenalderen. Så meget at han som 19-årig skrev en roman om underbevidsteden, som man kunne flygte til. Bogen 'A Child's Night Dream' er et værk, der fejrer drømmernes magt.

30 år efter, i 1997, blev bogen udgivet i forkortet udgave, og nu er Oliver Stones søn, Sean Stone, i gang med at færdiggøre filmatiseringen af romanen.

I dag mener Oliver Stone, at USA burde sikre social hjælp til alle. Men det er et politisk spørgsmål, understreger han:

- Det er meget svært at løse det. Og det er heller ikke nemt at være amerikansk leder. Jeg er bekymret for mit land.

Og så nævnte han som eksempel Danmark:

- Danmark er et lille land, men vi kan lære noget af den danske effektivitet på flere områder. USA bruger alt for mange penge på militærindustri og sikkerhed. Ufatteligt store summer, men Amerika udfører ikke engang det arbejde særlig godt.

Men Stone er også optimist og fuld af håb:

- Det hjælper, at folk og vi i filmbranchen fortæller om situationen udover de officielle versioner. På den måde vil folk få mere at vide og forstå, hvordan tingene hænger sammen. Folk ved, hvor stor magt staten har, og våben, og vi må minde dem om det. Her spiller Europa en stor rolle. Europa kan bringe en bedre fremtid. For menneskerne dér er mere bevidste om problemerne.