Anders Matthesen er tilbage med grov film: Vi er blevet mere sarte

Den populære komiker mener, at vi spænder ben for os selv, hvis vi farer op, hver gang en joke virker stødende.

Anders Matthesen er aktuel med den nye animationsfilm 'Ternet Ninja', og ifølge ham selv er den både for børn og voksne. (Foto: Martin Fält © DR & Nordisk Film)

- Av for satan i nonnefissen!

Der er ikke sparet på de grovkornede gloser i animationsfilmen 'Ternet Ninja', der netop har fået premiere i biografer landet over.

Komikeren Anders Matthesen er ophavsmand til filmen, som han både har skrevet og instrueret, ligesom han også lægger stemme til næsten alle filmens karakterer – der i øvrigt er hentet fra bogen af samme navn, som komikeren også har skrevet.

Nærmest samme bedrift begik han i 2004, da 'Terkel i knibe' tog biografgængerne med storm.

Dengang gik 375.000 danskere ind for at se Terkel og den uhyggelige chikane, han blev udsat for på Kastanjevangen Skole.

Og selvom 'Ternet Ninja' ikke er en opfølger til den tidligere publikumssucces, så foregår filmen alligevel i samme univers som 'Terkel i knibe'.

Således går filmens hovedperson, Aske, også på Kastanjevangen Skole, hvor musiklæreren Arne Nougatgren stadig underviser. Og flere af karaktererne fra 'Terkel i knibe' optræder også i små biroller i løbet af filmen.

Men selvom der snart er gået 15 år mellem de to film, så er komikken ikke blevet blødere, bare fordi manden bag er blevet ældre.

Filmen byder på børnemord, narkotika og blodhævn, og spørger man Anders Matthesen selv, er det helt i orden.

- Når de for eksempel mobber hinanden, er det noget, der sker i filmen. Det er jo ikke mig, der gør grin med nogen. Det er jo ting, der også sker ude i livet. Og det prøver vi at vise. Der skal være et sprog og en facon karaktererne imellem, siger han.

Aske går i 7. klasse, og mødet med det levende stykke legetøj, den ternede ninja, får ham rodet ud i en hæsblæsende affære fyldt med tis i bukserne, narkosælgere og drabelige vagthunde. (© Nordisk Film)

Komikeren mener da også, at børn og deres forældre sagtens kan tåle, hvis film lapper over og henvender sig til begge målgrupper.

- Da vi lavede 'Terkel', var det helt bevidst, at jeg ville lave noget, der også var til voksne. Jeg syntes, det manglede, og jeg bryder mig ikke så meget om den der opdeling, siger han og fortsætter:

- Når jeg ser andre animationsting i 'Disney Sjov', så går figurerne gennem et afsnit og bliver en lille smule uvenner, og så deler de skyldens tærte mellem sig til sidst og siger; 'Jeg kunne have gjort det bedre', 'Ja, det kunne jeg nok også'. Sådan snakker folk jo ikke i virkeligheden.

For Anders Matthesen var det vigtigt, at karakterernes sprog mindede om det, man finder ude i den virkelige skolegård. Derfor bliver der også brugt et væsentligt hårdere sprog, end der gør i andre animationsfilm. (Foto: Martin Fält © Dr)

Sarte tider

Den populære komiker har i løbet af sin karriere gjort grin med alverdens emner, og intet har været for helligt til at blive taget under kærlig behandling.

Men som årene er gået, kan Anders Matthesen i dag se sig omkring i en verden, der er præget af et stort fokus på, hvad man må sige og gøre - og særligt hvad man ikke må. Og han mener, at vi er blevet mere berøringsangste.

- Tiderne er mere sarte, og for at være sikre på ikke at larme på det forkerte tidspunkt, så har vi fjernet en joke eller to fra filmen, som nogle på settet ikke har set grunden til, siger han.

Vi kan som samfund gøre det meget bedre, hvis vi ikke hele tiden stopper op og bekriger hinanden over ord. I hvert fald ifølge Anders MAtthesen, der mener, det er vigtigere at kigge på intentionen bag, det der bliver sagt. (Foto: Martin Fält © Dr)

Ifølge Anders Matthesen stopper vi os selv fra at komme videre som samfund, fordi vi i hans optik er lidt for gode til at diskutere formen i stedet for indholdet.

- Vi er nået så pisselangt og kan nå endnu længere. Men vi stopper hele tiden det gode flow ved at sige; 'Åååh, du kom til at sige negerdukke, det siger man ikke mere!'. Og det er fint nok stille og roligt at sige; 'Det der skal du ikke sige, og det der må du gerne sige', men det bliver hele tiden en krig, siger han og fortsætter:

- Jeg synes, det er en lidt overfladisk måde at se det på. Man skal hellere kigge bag noderne og høre musikken. Er det en ond film, der smider mennesker på bål, eller er det en god film, der vil noget godt?

En meget moralsk film

Anders Matthesen mener ikke, at humoren i filmen overskygger det budskab, der folder sig ud, som filmen skrider frem.

Komikeren synes snarere, at reaktionerne er med til at understrege den følsomhed i samfundet, som han oplever.

- 'Ternet Ninja' er jo i virkeligheden en meget moralsk film. Men det viser også, hvor sarte tiderne er. Man tager afsæt i en film, som er moralsk, at den næsten er irriterende. Den siger, at man skal tro på sig selv og tage sig sammen og ikke lade stå til, bare fordi andre gør det. Men alle spørger mig, om det er okay at sige; 'Av for satan i nonnefissen'. Det er sådan tiderne er lige nu, lyder det.

Anders Matthesen har haft et travlt 2018, hvor han ikke kun er aktuel med sin nye film. I oktober kunne han fejre sit 25-års jubilæum som komiker med en række kæmpeshows i Royal Arena i København og Boxen i Herning. Og til næste år drager han atter på landevejen for at besøge kultursteder i hele landet med sit show 'Anden bringer ud'. (Foto: Martin Fält © Dr)

Derfor maner han også til besindighed, så man ikke hidser sig unødigt op, når der i 'Ternet Ninja' bliver gjort grin med kvinder, overvægtige eller etniske minoriteter.

Hovedpersonen Askes papbror, Sune, skal eksempelvis høre rigtig meget for, at han er overvægtig.

- De kalder Sune en masse ting. Men det er fordi, han ikke er særligt sød. Og så bruger de jo de kasteskyts, der ligger lige for. Det har ikke noget at gøre med, at jeg har et horn i siden på tykke, griner komikeren, der også påpeger, at den anden hovedperson, den ternede ninja, ligeledes er en kompleks karakter, man ikke bare skal afskrive som tarvelig.

Sune (til venstre) er Askes papbror og gør alt, hvad han kan, for at gøre livet surt for Aske. (© Nordisk Film)

- Den ternede ninja er jo også barsk, og han repræsenterer nogle barske værdier og gamle dyder. Men han har også en udvikling, han skal gennemgå. Så når han taler om piger på en bestemt måde, så er det jo for at vise, at han er en lille, brutal én. Det er ikke mig personligt, der mener det, understreger Anders Matthesen.

'Ternet Ninja' kan ses i biografen nu.

Se her, hvordan det gik til, da Anders Matthesen for nylig interviewede sig selv i DR Byen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk