Anders Matthesen storimponerer med ny film: Et perfekt mesterværk!

'Ternet Ninja' viser, at Anders Matthesen er en fremragende fortæller og en frygtløs humorist. Og Stewart Stardust har aldrig været bedre.

Anders Matthesen spiller den legendariske karakter Stewart Stardust godt live. Men den animerede udgave er simpelthen endnu mere morsom, mener Jakob Stegelmann. (Foto: Nordisk Film)

Anders 'Anden' Matthesen har gjort det igen.

14 år efter 'Terkel i Knibe' skriver han igen dansk tegnefilmhistorie med grov satire, rå karikaturer og en smuk morale.

Hans nye film 'Ternet Ninja' er blevet effektivt markedsført hen over efteråret, og de første glimt kunne faktisk godt give bange anelser.

Er Anders Matthesen faldet af på den? Har han lavet en standard-børnefilm om en dreng, der lærer sine styrker at kende og være sig selv bekendt?

En af den slags velmenende historier, voksne begynder at gabe af under forteksterne. En lille ninjadukke, der støtter en usikker dreng?

Men nej, Anders Matthesen svigter os ikke.

For med 'Ternet Ninja' leverer han en animationsfilm, der fortæller sin dybest set opbyggelige historie på en tiltrængt provokerende, satirisk og infamt morsom måde.

Han gør det, som han - og animationsmediet - er bedst til.

Kombinationen af komikeren Anden og animation er både genial og klassisk. For en af hans største kvaliteter er jo at skabe fiktive figurer, der præcist rammer typer, man kender fra virkeligheden, og er der noget, tegnefilm har brug for, er den den slags personer.

Tag bare den legendariske figur Onkel Stewart: Anden kan godt spille ham i levende live - men den animerede udgave er altså endnu morsommere.

Når Stewart for eksempel kommer til familiefest, klasker en sort kvinde bagi og lystent siger 'mørkt kød', er det så politisk ukorrekt, som det kan være. Men det er samtidig afvæbnende morsomt og en helt utrolig vigtig kommentar til debatten om ytringsfrihed, krænkelser og angsten for at fornærme med ord.

'Ternet Ninja' er selvfølgelig en slags opfølger til 'Terkel i Knibe', som er en af de bedste danske animationsfilm nogensinde. Den ser dog væsentlige smukkere ud, for teknologien har udviklet sig eksplosivt siden 2004. Heldigvis snyder det smukke udseende, for historien er ligeså brutal og rå som den om Terkel.

Historiens ternede ninja er nemlig ikke en hjælpsom Jesper Fårekylling, men en dukke, der er besat af hævn. En hævn, man forstår.

Så han udnytter drengen Askes problemer med kammerater og familie til at komme nærmere sit mål - og virker derfor ikke så umiddelbart sympatisk. Det gør ham ægte.

Animationen er gennemgående smuk og udtryksfuld. Anders Matthesen har haft god hjælp af de dygtige folk på A.Film og medinstruktøren Thorbjørn Christoffersen. Deres ekspertise sørger for, at Andens figurer lever, og at fortællingen skrider frem, som den skal.

Men 'Ternet Ninja' er på alle måde Anders Matthesens film. Et lille mesterværk i perfekt balance: Satiren, den grovkornede humor og det reelt vedkommende og gribende.

'Ternet Ninja' kan ses i biografer landet over nu.

En af Andens største kvaliteter er jo at skabe fiktive figurer, der præcist rammer typer, man kender fra virkeligheden, og er der noget, tegnefilm har brug for, er den den slags personer, mener Jakob Stegelmann (Foto: Nordisk Film)