Anders vælter sig i smøger, alkohol og kvinder i ny rolle: 'Man tænker da, sikke en idiot!'

I 'Fred til lands' bider Anders Juul skeer med en rolle, der dulmer sit system med både cigaretter, alkohol og kvinder.

Du kender sikkert typen.

Han var lidt uden for i skolen; det var ligesom, at han ikke passede ind. Straks efter gymnasiet flyttede han til København, Aarhus eller en anden stor by, og han har ikke set sig tilbage siden.

Men hvorfor var det egentlig, han ikke passede ind? Og hvorfor er hans forhold til hjemstavnen så anstrengt?

Det er de helt store, eksistentielle spørgsmål, den 38-årige skuespiller Anders Juul prøver kræfter med i rollen som Martin i DR-serien 'Fred til lands', der bliver sendt søndage på DR1.

- Han har bygget en skal op for at passe på noget inde bagved, som han ikke ved, hvad er, og som han ikke kan håndtere, fortæller skuespilleren med det fyldige, brune hår og det næsten kulsorte fuldskæg, da vi sætter os ned for at tale om hans rolle i DR's nye, store dramasatsning.

I 'Fred til lands' følger vi en gruppe mennesker i den fiktive fynske by Ebberup, der har været ramt af en forbrydelse. En uskyldig ung mand ved navn Aksel er blevet myrdet, men forbrydelsen er ikke blevet straffet.

Martin – spillet af Anders Juul – er onkel til Aksel, og han tager tilbage til byen for at tage sig af sin bror Peter, der sørger over tabet af sin eneste søn.

Det er dog ikke ligefrem lyst og hjemstavnslængsel, der får Martin til at tage tilbage til Ebberup.

- Ebberup er på én eller anden måde vores alles barndomsby. Den er et symbol på at vende hjem – og så er den forbundet med alle mulige problematikker og ubehageligheder for Martin, forklarer Anders Juul, der blandt andet er kendt for sin medvirken i tv-serier som 'Badehotellet', 'Borgen' og 'The Rain'.

Se et klip fra tredje afsnit af 'Fred til lands', inden du læser videre:

Bruger cigaretter, alkohol og kvinder for at finde ro

Anders Juul forklarer, at Martin forlader Ebberup og flytter til København i det sekund, det bliver muligt for ham. Han kommer ind på Forfatterskolen og skriver en autobiografisk bog om sin opvækst i Ebberup, der bliver en kæmpe succes. Men da succesen ebber ud, og Martin skal til at skrive to'eren, så kan han ikke.

- Han går med på succesen og kan godt lide at holde hof og får ikke forholdt sig til alt det, der ligger nedenunder. Det hele ligger ubevidst i ham. Men det betyder, at han på et tidspunkt bliver tvunget tilbage til det sted, han er flygtet fra; nemlig hans barndomshjem.

Og så er vi fremme ved 'Fred til lands', hvor seerne for første gang stifter bekendtskab med Anders Juuls karakter.

- Det handler om at have styr på sig selv og sit ophav. Vores ophav er jo et udgangspunkt for os allesammen, og hvis vi er flygtet fra det, som Martin er, bliver vi på et tidspunkt nødt til at genbesøge det, fortæller Anders Juul.

Han understreger, at Martin ikke har særlig godt styr på sit ophav. Derfor bliver hans strategi at forlade sine relationer, før de forlader ham.

- Han bruger cigaretter, alkohol, kvinder - og til dels også det at skrive - til at bringe sit system til ro. Problemet er, at skriveriet er begyndt at gøre det modsatte, for nu befinder han sig i en overbevisning om, at han ikke kan skrive.

Og så er der det med pengene. Det er nemlig ikke af lutter godhed, Martin tager tilbage for at passe på sin sørgende bror. Der mangler også penge på kontoen, som han håber at kunne låne af sin bror.

- Jeg tror, de fleste synes, at sådan en type som Martin er rimeligt pres. Han er sådan et menneske, hvor man tænker: 'Han er mega for meget', 'Gud, hvor er han selvoptaget' eller 'Sikke en idiot!'

Anders Juul (til venstre) overfor Morten Hee Andersen i 'Fred til lands'. - Jeg trives bedst, når vi undersøger, hvad det er for en form for kontakt, vores karakterer er i - fremfor at jeg bare kommer og leverer noget, jeg har forberedt hjemmefra, fortæller Juul om rollen som Martin. (Foto: Tine Harden © dr)

En mand, der prøver at blive bedre

Ja, lad os bare slå det fast: Ved første øjekast kan det være ganske svært at finde sympati for Anders Juuls storrygende, tætdrikkende og seksuelt promiskuøse rolle.

Det har skuespilleren dog blot taget op som en spændende udfordring.

- Jeg kunne godt tænke mig, at man opdagede, at han i virkeligheden er et barn, der roder rundt i blinde for at finde ud af, hvordan han er i verden. Hvis der er nogen, der har behov for at blive passet på, så er det faktisk ham. Jeg ville elske, hvis man i løbet af serien kom om på den anden side af ham og sagde: 'Okay, det er faktisk en mand, der prøver at blive bedre'.

Og netop rollen som en vaskeægte sjuft har faktisk også givet privatpersonen Anders Juul mulighed for at blive bedre og skærpe sit allerede åbenlyse, skuespilmæssige talent.

- Jeg kunne mærke, at 'Fred til lands' kommer fra nogle mennesker, som har oplevet noget, de gerne vil fortælle. Der er ikke et konstrueret plot, hvor man så prøver at få nogle karakterer til at passe ind. Det er omvendt, mener Anders Juul.

- Serien er gennemarbejdet ned til mindste detalje. Der er ikke ét gram overflødigt fedt på nogle af afsnittene. Det er ikke altid, at sol, måne og stjerner står rigtigt i et projekt, men det synes jeg virkelig, det gjorde her. Jeg kunne bare mærke: 'Det her vil jeg så gerne lave!'

Som sagt, så gjort. Efter en succesfuld casting lykkedes det Anders Juul at få fingre i rollen som Ebberups fortabte søn.

- Hans forventning til kærlighed, tryghed og tilknytning er, at den på et tidspunkt forsvinder igen. Så hans strategi er at forlade sine relationer, før de forlader ham, fortæller Anders Juul om rollen som Martin. (Foto: Tine Harden © dr)

Succes på de skrå brædder

Det er dog ikke kun på film og i tv, at den driftige skuespiller er en ombejlet herre. Han nyder også stor succes på de skrå brædder.

Forestillingen 'Jeg løber', der handler om, hvordan en mand tackler sorgen efter sin seksåriges datters død, skal nemlig spilles for tredje sæson i træk først i det nye år.

Stykket er sat op af dramatiker Line Mørkeby, som blev nomineret til en Reumert-pris for 'Årets Dramatiker' for stykket – og desuden er Anders Juuls kæreste. Han beskriver selv stykket som 'et hjertebarn'.

Men når man selv vader i succes, som det er tilfældet for Anders Juul, hvordan sikrer man sig så, at succesen ikke stiger én til hovedet - ligesom det sker for hans rolle Martin?

- Jeg har ikke en idé om, at jeg kan fylde mit liv op med bifald. Det er en kærlig gestus, man skal tage imod. Men hvis jeg pludselig tror, jeg kan tage roserne fra mit arbejde med mig over i mit privatliv, så tager jeg fejl.

Martin i en omfavnelse med Anna (spillet af Marijana Jankovic). - Jeg elsker at undersøge, hvor meget jeg kan lægge af mig selv i en rolle. Jo mere jeg får med, jo mere er der også for andre at spejle sig i, siger Anders Juul om sin rolle. (Foto: Tine Harden © dr)