Andesteg og kikset permanent: Riising og Heick tager på sjov tidsrejse gennem danskernes jul

Værterne på DRs Store Juleshow tager et humoristisk dyk ned i danskernes julehistorie.

Det siges, at vi danskere har fejret julen siden år 900, og ikke overraskende har den danske julefest taget mange former gennem tiden.

Værterne på DRs Store Juleshow, Jacob Riising og Annette Heick, har været en tur i historiearkiverne og kostumekælderen, og giver i videoen øverst et indblik i, hvordan julen herhjemme har taget sig ud siden 50'erne.

For showets mandlige vært, Jacob Riising, var det en slags 'walk down memory lane' at optage videoen. Selvom han 'kun' kan huske tilbage til 80'erne.

- Det var en kæmpe én på opleveren. Man drak meget voldsomt i gamle dage, og det var næsten det hårdeste at følge med og drikke i fire årtier. Navnligt i 70'erne drak man sig skidefuld juleaften, fortæller Jacob Riising

Men et tilbageblik på julen gennem 50 år skal selvfølgelig handle om andet end alkoholindtag.

Plettet hår i 90'erne

- Det var sjovt, at man i løbet af ganske få timer kunne se, hvordan man så ud med mange forskellige slags frisurer. Til 90'erne fik jeg sådan nogle pletter i håret. Jeg tror nok, at DJ Aligator havde det hår, og ham syntes jeg var meget hot, siger Jacob Riising.

Det er selvfølgelig okay, at vi griner lidt af, hvordan vi så ud dengang. Men en tanke har dog sat sig fast i Jacob Riisings hoved.

- Man har svært ved at forestille sig, at man om 10 år vil skrige af grin og sige 'hold kæft, noget idiotisk tøj' om det, du og jeg har på nu. Men sådan er det jo, når man får lidt afstand til det.

Dyk ned i danskernes julehistorie og se, hvordan 60’ernes andesteg blev skiftet ud med flæskesteg i halvfjerdserne, og 80’ernes jule-permanent måtte lade livet til fordel for en fræk pelsfrakke og zebrastriber i de glade 90’ere.

Fyr op i pejsen og for julestemningen, når DRs Store Juleshow løber over skærmen lørdag klokken 20.30 på DR1.