Tema Oscar 2016

Anerkendt skuespiller: Oscar-boykot er racisme mod hvide

Oscar-nominerede Charlotte Rampling kritiserer sorte for deres boykot af årets Oscar-uddeling.

Charlotte Rampling sammen med andre prisvindere, deriblandt Michael Caine, ved den europæiske filmfestival i Berlin i december 2015. (Foto: pool © Scanpix)

I stærk kontrast til den Oscar-nominerede filmstjerne Mark Ruffalo siger filmskuespilleren Charlotte Rampling, som også er nomineret til en Oscar, at kritikken af årets nomineringer er "racisme mod hvide".

Rampling, som er nomineret for sin rolle i ægteskabsdramaet "45 år", siger i et interview med den franske radiostation Europe 1, at hele kampagnen for en boykot af Oscar-ceremonien 28. februar er racistisk i sig selv.

Oscar 2016

Årets Oscar-uddeling fandt sted 28. februar 2016 i Dolby Theatre i Los Angeles. 'Spotlight' vandt hovedprisen som årets film. 'Mad Max: Fury Road' hev hele seks af de eftertragtede statuetter hjem, mens storfavoritten 'The Revenant' løb med tre - for bedste fotografering, bedste instruktør og bedste mandlige hovedrolle, der gik til Leonardo DiCaprio. Ingen af de to nominerede danske film vandt.

Gå til tema

- Den er racistisk over for hvide. Man kan aldrig vide med sikkerhed, hvad der ligger til grund for nomineringerne, men måske fortjente de sorte skuespillere ikke at komme med på den afgørende liste, siger hun.

Rampling, som er medlem af Oscar-akademiet, giver også udtryk for, at hun ikke vil støtte et forslag om indførelse af kvoter.

- Hvorfor sætte folk i bås? I dag er de alle mere eller mindre accepteret, siger hun.

Rampling er en af 20 hvide skuespillere, som er nomineret til en Oscar.

En række Hollywood-stjerner - Will Smith, Jada Pinkett Smith og den afro-afrikanske instruktør Spike Lee - vil boykotte årets ceremoni og kritiserer i skarpe vendinger, at alle de nominerede i skuespilkategorierne for andet år i træk er hvide.

Blandt andre George Clooney har støttet deres kritik. Mark Ruffalo, der er nomineret for filmen "Spotlight" om sexmisbrug i den katolske kirke, siger også, at nomineringerne er udtryk for racisme i USA.

Oscar-akademiet bliver paradoksalt nok ledet af en farvet kvinde, Cheryl Boone Isaacs, og den farvede komiker Chris Rock skal være vært ved Oscar-uddelingen 28. februar.

/ritzau/Reuters

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve