Animationsfilm får anmelder til at måbe: 'Det er en svimlende anderledes filmoplevelse'

Den japanske animationsfilm 'Weathering with You' er noget helt særligt.

'Weathering with You' handler om en ung mand, der løber hjemmefra for at prøve lykken i Tokyo. Her møder han Hina, der ikke er en helt almindelig pige. (© GKIDS INC.)

Hvordan fortæller man en historie om klimaproblematikken, uden det hele ender i en katastrofefilm? Det oplagte svar er, at man bare lade være. I hvert fald, hvis man tror på klimaforskernes forudsigelser.

Men det er selvfølgelig også muligt at gribe det så utroligt sidelæns, dejligt overraskende og virkelig japansk an som Makoto Shinkai i 'Weathering with You'.

Der bliver ikke råbt klimakamp eller miljøkatastrofe på noget tidspunkt, men når regnen vælter ned over Tokyo i stride strømme over en hel sommer, og endda går over i sne på et tidspunkt, så er det urimeligt svært ikke at have tidens skøre vejr blæsende rundt i hovedet.

Og så handler 'Weathering with You' egentlig om noget helt andet. Om teenageromantik. Om at finde lige netop den, som skæbnen har udpeget for en. Og om at kæmpe for den kærlighed.

Aldrig havde vi set noget lignende

I den sammenhæng ligger 'Weathering with You' rent i slipstrømmen på Shinkais forrige film, 'Your Name'.

Japansk tegnefilms største succes nogensinde, hvor to teenagere, en dreng og en pige, på forunderlig vis byttede krop på tværs af tid og sted.

Og så sendte Shinkai ellers sine hovedpersoner og sit publikum af sted på en vild og vanvittig rejse henover japansk kulturhistorie, naturreligion, spændet mellem by og land, teenageromantik og ekstatisk popmusik med gruppen Radwimps.

Makoto Shinkais forrige film 'Your Name' er den største anime-film, der nogensinde er lavet. (© GKIDS INC.)

Aldrig havde vi set noget lignende. Slet ikke i Danmark, hvor amerikanerne i årevis har stopfodret os med animationsfilm, der er bygget over de samme par

skabeloner
.

Makoto Shinkais film er ikke så lækkert fuldfedt tredimensionelle som amerikansk computeranimation. Og de er ikke ligeså smukt svungne, som den gamle mester i anime - japansk animation - Hayao Miyazaki får sine film til at være.

Tokyo er et vildt sted

Men 47-årige Shinkai har noget, ingen andre har. En svulstig poesi, en sanselig puls og en højtflyvende energi, der uden de mindste problemer binder kærlighed og teenagekvaler sammen med vind og vejr og naturmysticisme.

Shinkai kan animere et

skybrud
, så man mærker fugten sive op gennem ens bukseben. Han kan få solen til at skinne, så energien drøner gennem kroppen og ud i fingerspidserne. Og han kan få et par vægtløse teenagere til at svæve opad i en hvirvelvind og flyve afsted på en popmelodis vinger.

Der er kort sagt ikke mange rammer for Shinkais fabulerende fortællelyst.

I de første 25 minutter har 'Weathering with You' betydeligt mere til fælles med formopløsende instruktører som Terry Gilliam og Christopher Nolan, end han har med Disney.

Anime betyder animation på japansk. Selvom det i Japan betegner alle slags animationsfilm, så kender vi det herhjemme som et betegnelse for japanske tegnefilm. (© GKIDS INC.)

Uden at man overhovedet fornemmer, hvor historien er på vej hen, drysser provinsdrengen Hodaka hjemløs rundt i den gennemsjaskede japanske hovedstad og gentager for sig selv "Tokyo er et vildt sted".

Og det er det! Ved et tilfælde redder han pigen Hina fra et par skumle typer. Det er takket være en pistol, han har fået stukket i hånden. Også ved et tilfælde.

Inden længe opdager han, at Hina har et særligt forhold til vejret. Hun kan få solen til at titte frem og sprede den regn, der har plaget Tokyo i månedsvis. Men vejret er ikke sådan lige til at styre, og politiet leder efter Hodaka, der er stukket af hjemmefra.

Ikke bundet af målgrupper og morale

Og så drøner historien af sted. Uden at tænke på målgrupper og uden at bekymre sig for, om alle bifigurer og forgreninger nu også har en pointe i forhold til en velindpakket morale, som vi kender det fra både amerikanske og danske film.

Ingen formanende pegefinger taler om miljøkatastrofer i 'Weathering with You'. Shinkai har snarere smidt en håndfuld elementer ned i en hat og spurgt sig selv: "Hvad er den vildeste historie, jeg kan fortælle ud af det her?"

Og så er 'Weathering with You' hoppet op.

Undervejs bliver teenageromantikken så styrende for historien, at den mister sin uforudsigelige charme. Men 'Weathering with You' er stadig så svimlende anderledes en filmoplevelse, at der ikke er andet at gøre end at måbe og holde godt fast i biografsædet.

(© GKIDS INC.)
Facebook
Twitter