Anklager om sexchikane spændte ben for stjernespækket Bille August-film: 'Det var dybt ulykkeligt'

Filmen '55 Steps' fra 2017 havde tirsdag aften endelig premiere på filmfestivalen i Svendborg.

Bille August ærgrer sig over, at filmen ikke blev lanceret rigtigt på grund af #MeToo-sag med en af skuespillerne. (Foto: Mikkel Leimand)

Med sommerfugle i maven og lutter ører mødte instruktør Bille August sit publikum til filmfestivalen Svend19 i Svendborg tirsdag aften til en længe ventet Danmarkspremiere på filmen '55 Steps'.

Filmen udkom egentlig i 2017, men har ikke tidligere været vist på dansk grund.

- Det er da en kæmpe oplevelse. Jeg glæder mig til at sidde sammen med publikum og mærke, hvordan de oplever filmen. Jeg håber, folk tager den til sig, sagde Bille August inden premieren.

#MeToo-skandale bremsede premiere

Årsagen til at Danmarkspremieren har været så længe undervejs - næsten to år fra den amerikanske premiere - er en større #MeToo-skandale, som ramte en af filmens skuespillere, Jeffrey Tambor.

Anklagerne mod Jeffrey Tambor betød, at ingen filmselskaber ville røre ved ham, og det gik i sidste ende ud over Bille Augusts film. (Foto: Mike Blake)

Kun få uger før '55 Steps' havde premiere på en amerikansk filmfestival - i oktober 2017 - anmeldte Jeffrey Tambors assistent, Van Barnes, skuespilleren for seksuelle krænkelser. Anklagen bremsede hele distributionsprocessen til Bille Augusts store ærgrelse.

- Det er selvfølgelig frustrerende, at noget, man har lagt så meget arbejde i, og et projekt, som betyder så meget for mig og for alle os, der har lavet den, pludselig ikke kan blive distribueret på normal vis, siger Bille August.

Kunne ikke sælges

#MeToo-skandalen betød pludselig, at ingen selskaber ville sælge filmen.

- På det tidspunkt havde vi allerede forhandlet en distributionsaftale med et stort amerikansk selskab, men da de så hørte om den her historie med Jeffrey Tambor og hele #MeToo-bevægelsen, meldte de fuldstændig pas. Og ingen andre selskaber ville have noget som helst med den film at gøre, og det var jo dybt ulykkeligt, fortæller Bille August.

Kort efter assistentens anklage anmeldte også skuespilleren Trace Lysette kollegaen Jeffrey Tambor for seksuelle tilnærmelser under indspilninger til den populære amerikanske tv-serie 'Transparent', som Jeffrey Tambor derefter blev skrevet ud af.

Men selv om hans assistent endte med at trække anklagen tilbage, og Jeffrey Tambor aldrig selv accepterede anklagerne, så bremsede de mange skandalehistorier muligheden for at få '55 Steps' ud i de danske biografer.

- Filmbranchen var så beplettet på det tidspunkt, og der skulle jo ingen ting til, før det udløste endnu et stop på vejen, siger Bille August.

Derfor blev filmen ikke bredt ud til hele verden i det omfang, den var tænkt.

Men efterhånden lykkedes det Bille August og holdet at få en aftale med en streamingtjeneste, hvor filmen blev tilgængelig.

Endelig premiere

Trods en stor ærgrelse for Bille August, fordi filmen ikke fik den opmærksomhed, den fortjente i 2017, så er han overbevist om, at #MeToo-bevægelsen har været vigtig for filmbranchen.

Hilary Swank i rollen som advokat i '55 Steps'. (Foto: Bernd Spauke © photo:Bernd Spauke)

- Jeg tror ikke, at seksuelle krænkelser forekommer længere på indspilninger, så det er enormt positivt. Men det er ærgerligt, at det indimellem bliver brugt på en forkert måde, og det er da også trist, at vores film blev ramt af det, siger Bille August.

Men nu glæder det Bille August, at den endelig kommer ud til et dansk publikum.

- Vi laver jo film for et publikum. Og jeg synes også, det er synd, at publikum ikke har haft lejlighed til at få et fornuftigt og ordentligt forhold til filmen, fordi den blev bremset uretfærdigt, siger han.

En sand historie

Filmen bygger på en sand historie om en ung kvindelig patient på et psykiatrisk hospital, som bliver overmedicineret. Hun hyrer en advokat, og de to lægger sag an mod den amerikanske medicinalindustri og det amerikanske hospitalsvæsen. Og de ender med at vinde sagen.

Historien fik stor betydning for måden, man medicinerede patienter på, og skildrede samtidig en helt speciel venskabshistorie. Derfor var det også en vigtig historie for Bille August at fortælle.

- Jeg var meget betaget af den her venskabshistorie, fordi det er en sådan en yin-og yang-historie. En smuk og aktuel fortælling om menneskeretigheder og en nødvendig historie at lave, siger Bille August.

Helena Bonham-Carter og Hilary Swank spiller hovedrollerne som den psykiatriske patient og hendes advokat i '55 Steps' (Foto: Bernd Spauke © photo:Bernd Spauke)

Bille August mindes filmoptagelserne med glæde.

- Filmen blev produceret for relativt få penge, og der var stor idealisme omkring indspilningen, husker han.

Skuespillerne var meget engagerede i projektet, fordi temaet var vigtigt for dem, og det krævede enorme forberedelser, inden optagelserne påbegyndtes for cirka tre år siden.

- Det var især det forarbejde, som Helena Bonham-Carter lavede, fordi det at spille retarderet er utrolig svært. Hun brugte enormt meget tid på at studere og besøge psykiatriske hospitaler, fortæller Bille August.

Bille August hyldes i år som æresgæst til filmfestivalen i Svendborg, Svend19, som en udvalgt personlighed indenfor dansk film.