ANMELDELSE De to hovedroller gør ny dansk ungdomsfilm til mere end teenageromantik

Alt er velkendt i filmudgaven af 'En-to-tre NU!' - men hovedpersonerne emmer af energi.

Per: Hej Per! Hvor er jeg glad for at finde ind til dig. Det har bestemt ikke været nemt. Ofte har jeg virkelig svært ved at mig selv som 48-årig, men at finde frem til mig selv som 16-årig, for 32 år siden, det er en kamp.

32 år siden … det er i 1984, Allan Simonsen brækker snart skinnebenet … jeg … eller du … går i 2.g i gymnasiet.

Du er blevet forelsket. Du gider ikke gå i skole og alt er svært at få styr på. Er det ikke rigtigt?

Per som 16-årig: Måske … hvad vil du?

Per: Jeg vil høre om du kunne lide filmen, ’En-to-tre NU!’

Per (16 år): Den var god. Hvorfor?

Per: Den er jo skrevet til én på din alder, og ikke til mig. Jeg har set den slags film mange gange før og kan hurtigt gennemskue sådan noget teenagehurlumhej. Især amerikanerne har en helt industri af den slags stormfulde forelskelser. ’En flænge i himlen’, fx – eller ’Twilight’ og alle de mindst vellykkede scener i ’The Hunger Games’.

Sådan fungerer kærlighed slet ikke ude i virkeligheden. Men det er du jo ved at opdage …

Et kynisk gammelt røvhul …

Per (16 år): Det lyder som om jeg ender med at blive et kynisk gammelt røvhul …

Per: Nej nej, jeg er ikke kynisk. Jeg taler bare af … erfaring. Når man er 16 år, opfatter man kærlighed og forelskelse som noget vildt og stormfuldt og dramatisk, som skubber alt andet til side.

Det er noget med at forelske sig hudløst ved første øjekast og vente i timevis indtil hjertets udkårne dukker op så man kan invitere hende eller ham i biografen og alt står stille omkring én og man fantaserer om at være uadskillelige for evigt og ta’ på romantiske rejser ved Middelhavet og hvad ved jeg.

Lige præcis som det sker i ’En-to-tre NU!’ Cecilie og Jeppe banker ind i hinanden og det ene øjeblik er de helt oppe at flyve og Jeppe spiller fantastisk på sit basketballhold og pludselig er Cecilie forsvundet fordi hun kæmper med et eller andet og Jeppe spiller ad helvede til og så kommer hun tilbage igen, superlækker, som i en Hollywoodfilm og så siger Jeppe: ’Jeg tror, jeg elsker dig’, hvorefter Cecilie kaster op og skrider igen.

Så vildt er det

Så vildt er det i Barbara Rothenborg ’En-to-tre NU!’ Ja, undskyld, jeg griner lidt i mit grånende skæg. Lige nu er du, kan jeg huske, i gang med andet år af en håbløs forelskelse som varer tre år, og som jeg ser tilbage på med den allerstørste undren. Altså, hun er sød og smuk, men jeg ved sgu ikke lige, hvad du forventer af det.

Tror du I vil blive lykkelig sammen, hvis du scorede hende?’

Per (16 år): Vil det sig, at jeg … ikke scorer hende?

Per: Ups. Hov, det må du undskylde. Jeg mener, du har ikke score hende endnu, i hvert fald. Glem det. Min pointe er, at kærlighed ser helt forskellig ud når man er 16 og 48 år. For mig er kærlighed aldeles vidunderligt, men også hårdt arbejde. Ingenting kommer af sig selv. Og det BLIVER bestemt ikke af sig selv.

Derfor er jeg et kynisk gammelt røvhul overfor ’En-to-tre NU!’ Men filmen bliver fortalt til sådan en som dig, sådan en der omfavner den mest romantiske idé om kærligheden og bare fantaserer derudaf. Og det er fedt! Og det er fantastisk! Men jeg ved jo også at det gjorde skideondt dengang.

Nå … du kunne godt lide filmen?

Per (16 år): Det har jeg jo sagt.

Per: Ja, de er også helt fantastiske sammen, de to, Clara Rosager og Jeppe Nikolaj Groth som Cecilie og Jeppe. Hun er især meget overbevisende – vildt at det er hendes første rolle. Det er netop de to, der gør, at jeg ikke synes, jeg har set ALT i ’En-to-tre NU!’ før. Jeg tror også på dem.

Som 48-årig bør jeg jo også tro på det evigtgyldige Piet Hein-citat, filmen bruger: ’Husk at elske mens du tør det – Husk at leve mens du gør det’. Det er smukt, men også til den ret romantiske side, gamle Piet.

Nå, undskyld jeg forstyrrede dig, mit 16-årige jeg. Det hele skal nok gå. Jeg ved jo hvad der sker dig sidenhen og det er lige så fantastisk og vidunderligt selvom det slet ikke ligner noget i ’En-to-tre NU!’

Hyg dig mens du gør det …

'En-to-tre NU!' får biografpremiere den 5. maj