Bedrag

ANMELDELSE Direktør i Dansk Energi: Mere end to stjerner til 'Bedrag' vil være selvbedrag

’Bedrag’ gaber over for meget og er giver et alt for stereotypt billede af toppen af dansk erhvervsliv, siger aftenens gæsteanmelder Lars Aagaard, direktør i Dansk Energi. Han mener dog, aftenens afsnit giver håb for serien.

Nikolaj Lie Kaas (tv) i rollen som direktør Sander giver et billede af, at toppen af dansk erhvervsliv er flydt med elendige værdier. Det er hamrende urealistisk, mener direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard. (Foto: Christian Geisnæs © Type 1)

Lad mig sige det med det samme. Bedrag startede godt, men er ved at tabe mig.

Om det bliver bedre, må de kommende afsnit jo vise. Jeg anede en åbning i sjette afsnit af 'Bedrag'. En åbning mod det mest dramatiske bedrag, som vi kan udsætte os selv for som mennesker: nemlig selvbedrag. Mere herom senere.

Serien tager rigtigt afsæt i energi som en af Danmarks stærkeste erhverv. Vi er en branche, som er blandt de store eksporterhverv. Vi er de største investorer i et grønt og klimaansvarligt Danmark.

Vi leverer stadigt grønnere strøm til danskerne, og vi sikrer strøm i kontakten 99,997 procent af tiden. Superfedt. Det grønne vinder - når det er mere profitabelt end det sorte. Sværere er det ikke.

'Bedrag' overser en del

Energi er big business i Danmark og globalt. Heldigvis – for det er industriens 55.000 ansatte og investeringer, der skaber en grøn omstilling, som er til at betale – og dermed mulig. Så langt er Bedrag virkelighedsnær.

Bedrag overser, at branchens milliardtunge investeringer i teknologi og infrastruktur er både langt mere ingeniørtung og tålmodig end den glatte overflade af tilbagekæmmet hår og hurtige penge, som udgør den finansielle virksomhed, Energreens, kerne i serien.

Men nuvel, sådan er det med fiktion – det er i dets dna, at historien og underholdning er vigtigere end virkeligheden. Udfordringen med Bedrag som vellykket fiktionsdrama i mine øjne, at den vil for meget.

Den vil gabe over så mange lag i samfundet og vil vise, hvordan alle bedrager alle. Hvert enkeltstående bedrag er jo interessant i sig selv. Men når vi skal nå så mange bedrag bliver serien på stræk kliche-præget.

Her kører DR som mange andre drama-producenter, i samme stereotype fremstilling af toppen af erhvervslivet som korrupt og har elendige værdier. Mens manden på gulvet typisk har alle de modsatte egenskaber.

Frygtkultur dur ikke

I virkelighedens verden ligger der et ansvar i ledelse, som kræver et solidt og ordentligt værdigrundlag – og på egen krop har jeg selv mærket og talt med mange andre ledere om, hvordan ansvaret handler om hele tiden at sikre, at det værdigrundlag er intakt – også i svære situationer.

Du lykkes kun som leder, hvis du er tro mod værdierne, og din organisation respekterer dine valg og ikke frygter dig for de valg, du må træffe.

For ansvaret kræver valg, svære valg og valg som kræver refleksion over dine egne værdier. Den opgave har mange af ingredienserne til et godt drama, som drukner i Bedrags – lidt provokerende sagt – mange stereotyper, og det er egentlig ret ærgerligt, når man tænker på, hvad Nikolaj Lie Kaas mange andre roller i tidens løb her bibragt.

Mere selvbedrag, tak

Og det bringer mig til det, som alligevel nok vil få mig tilbage til skærmen næste søndag. For lige så langsomt nærmer vi os det som gør Bedrag til en interessant serie trods alt – det største bedrag som findes både i fiktionens verden og i virkeligheden. Selvbedrag.

 • Natalie Madueño og Simon Sears (Foto: Eric Kress © Type 1)
 • Lars Simonsen, Johannes Lassen, Anders Heinrichsen, Natalie Madueño og Nikolaj Lie Kaas (Foto: Eric Kress © Type 1)
 • Natalie Madueño (Foto: Eric Kress © Type 1)
 • Natalie Madueño og Simon Sears (Foto: Eric Kress © Type 1)
 • Lars Simonsen. (Foto: Anders Heinrichsen © Type 1)
 • Esben Smed (Foto: Christian Geisnæs © Type 1)
 • Thomas Hwan (Foto: Christian Geisnæs © Type 1)
 • Anders Heinrichsen (Foto: Christian Geisnæs © Type 1)
 • Thomas Hwan og Thomas Bo Larsen (Foto: Christian Geisnæs © Type 1)
 • Claes Ljungmark. (Foto: Christian Geisnæs © Type 1)
 • Thomas Hwan og Thomas Bo Larsen (Foto: Christian Geisnæs © Type 1)
1 / 11

I scene efter scene har vi close up af Claudias ansigt og af øjnene, der viser de langvarige glimt af dilemmaerne som strides i hende. De dilemmaer vil vi forhåbentlig komme tættere på i de kommende afsnit.

For nu flirter hun ikke længere med at bedrage sine omgivelser. Hun opdager lige så langsomt, at hun står midt i et selvbedrag af kaliber

Claudia bedrager sig selv med at sige, hun gerne vil være sammen med sit barn, men gør det ikke.

Dramaet lever med Claudias dilemma

Hun lyver for at holde på den gamle kæreste Tobias, der lyver for hende og bruger hende som et springbræt til økonomisk rigdom ved at være en del af børsnoteringen af det finansielle selskab som Energreen er.

Hvad gør Claudia næste søndag? Vil hun bøje sin etik, moral og kærlighed og spinde sig selv helt ind i svindlernes spind, eller vil hun granske sig selv afsøge egne værdier og følge dem? Her lever dramaet mest i mine øjne.

Men lykkes det at komme ind på indersiden af Claudias dilemmaer, så vil Bedrags drama løfte sig.

Jeg vil så gerne være venlig, også over for de som har gjort deres bedste med Bedrag. Men mere end 2 stjerner vil for mig være selvbedrag.

Du kan se eller gense hele aftenens afsnit af 'Bedrag' på DR TV her

Du kan også læse mere om serien på 'Bedrags' Facebook-side, som du kan klikke videre til herunder.

https://www.facebook.com/bedragDR/videos/1015033418537684/

Du kan også følge 'Bedrag' på Instagram, som du kan klikke videre til her.