ANMELDELSE En film kan sagtens foregå på et hotelværelse

Danske '3 ting' får rigtig meget spænding ud af forbavsende lidt.

Birgitte Hjort Sørensen og Nikolaj Coster-Waldau spiller over for hinanden i den danske thriller '3 ting'. (Foto: PR Foto fra filmen)

Jo, man kan sagtens sætte fedtede fingre på '3 ting'. Mest af alt har den problemer med at finde en balance mellem realistiske samtaler og smarte replikker af den slags, der ligesom hører med i danske tv-krimier – altså de ordvalg, der er så ladet med betydninger og underbetydninger, at de aldrig ville dukke op i en virkelig samtale, fordi det kræver mange minutter at udtænke så komplekse tanker.

Man kan også brokke sig over, at Nikolaj Coster-Waldau spiller lige lovlig tydeligt skuespil, at han er for optaget af sin rolle som skuespiller i stedet for at ramme en naturlighed – når nu '3 ting' forsøger at sætte en virkelig realistisk kulisse op.

Det generer også øjet, at instruktør Jens Dahl klipper en ravn, det gamle symbol på ulykke og død, ind i filmen flere gange – som tilskuer er vi bestemt allerede klar over, at noget skæbnesvangert er under opsejling.

Per Juul Carlsen

Filmtossen Per Juul Carlsen er vært for Filmselskabet på DR K og Filmland Podcast samt anmelder på P1 Eftermiddag.

Han er ikke meget for at tale om yndlingsfilm, men vil gerne vedgå, at hans liv blev formet af Monty Python, David Lynch, ’Rumrejsen år 2001’, ’Blade Runner’, talrige tegneserier og en helt igennem fortræffelig barndom i Randers.

Og mest af alt er det ærgerligt at '3 ting' har svært ved at få skabt nogle virkeligt interessante figurer, altså den slags mennesker, hvis valg i tilværelsen, vi bliver virkeligt nysgerrige på.

Et vellykket eksperiment

Det knaser i øjnene flere steder undervejs i Jens Dahls’ debut som instruktør. Men i sidste ende er '3 ting' et spændende, og langt hen ad vejen vellykket, eksperiment i dansk film.

Det danske Filminstitut, der har til opgave at udstikke linjerne til den danske filmproduktion, har afsat en portion af skatteydernes penge til at skabe lavbudget film, altså film produceret for så lille et beløb, at det ikke engang dækker en kvart stjerneskuespillerløn på en amerikansk af slagsen.

Sådan en film er '3 ting'. Den foregår næsten udelukkende på et hotelværelse i København, og den er indspillet med blot 10-12 skuespillere.

Handlingen er også baseret på en enkel idé, at sprængstofeksperten Mikael skal vidne mod de serbiske gangstere, han tidligere begik et stort røveri sammen med.

Han vil lægge livet helt om og begynde på en frisk i Spanien, men først skal han lige aflægge vidnesbyrd i retten, og det er i den sammenhæng, han er til møde med politiets anklager på hotelværelset.

Hvad er der med hende Camilla? Hvad er der i kassen? Og hvorfor lige butter chicken fra Valby?

Per Juul Carlsen

Her kræver Mikael tre ting til gengæld for at vidne, nemlig en kvinde ved navn Camilla, en kasse med diverse genstande og en omgang butter chicken fra Venus Pizzaria i Valby.

Birgitte Hjorts to sider

De tre ting fungerer glimrende som fremdrift i filmen. Hvad er der med hende Camilla? Hvad er der i kassen? Og hvorfor lige butter chicken fra Valby? Især forholdet til Camilla viser sig at spille en stor rolle. Hun er en væsentlig del af Mikaels fremtidsplaner, og spørgsmålet er, om hun har lyst til at indgå i dem.

Birgitte Hjort Sørensen stjæler nærmest filmen fra Nikolaj Coster-Waldau, når hun dukker op, men undervejs bliver det virkelig svært at følge hendes motiver og tankegange.

Hun varierer livligt mellem at være nem dulle og skarpt analyserende kvinde, og Camilla ender som det klareste eksempel på, at figurerne i '3 ting' ikke træder præcist i karakter. De bliver snarere typer: vaneforbryderen, der vil begynde forfra. Kvinden i hans liv. Den ambitiøse jurist. Og den dumme politibetjent.

Til gengæld fejler spændingen ikke noget. Baggrunden for det store kup, Mikael har medvirket i, er overbevisende og grundigt skruet sammen, med et par gedigne overraskelser undervejs.

Men det mest velfungerende ved '3 ting' er, at den gør noget, danske film har virkelig svært ved at finde luft og overskud til for tiden, den eksperimenterer med formen, finder en klar idé og forsøger at få alt ud af den.

3 ting

Instruktion: Jens Dahl

Medvirkende: Nikolaj Coster-Waldau, Birgitte Hjort Sørensen, Lærke Winther

Premiere: 18. maj 2017

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve