Anmeldelse: En skodopgave på papiret ... og en sjusket oplevelse på det store lærred

Den genoplivede ’The Mummy’ kan ikke finde sine egne ben at stå og gå på.

Sofia Boutella spiller rollen som 'The Mummy' i filmen af samme navn.

Lad os sige at du lige har fået job hos et stort filmselskab. Måske vil chefen teste dig med en virkelig, virkelig svær opgave. Måske vil bossen bruge dig som syndebuk fordi hun ved, hun har fået fingrene i en skodopgave.

Under alle omstændigheder skal du tænke rigtig, rigtig kreativt. Filmselskabet hedder Universal Pictures. Det er et fint selskab, det næstældste i Hollywood, og nogen har søsat en vild idé.

Per Juul Carlsen

Filmtossen Per Juul Carlsen er vært for Filmselskabet på DR K og Filmland Podcast samt anmelder på P1 Eftermiddag.

Han er ikke meget for at tale om yndlingsfilm, men vil gerne vedgå, at hans liv blev formet af Monty Python, David Lynch, ’Rumrejsen år 2001’, ’Blade Runner’, talrige tegneserier og en helt igennem fortræffelig barndom i Randers.

Universal skal ta’ kampen op mod de to store tegneserieforlag, Marvel og DC, der har stort held med deres superheltefilm. Og nu er planen, at Universals gamle monstre helt tilbage fra 1930’erne skal samles under samme paraply, ligesom når Nick Fury holder styr på superheltene i organisationen S.H.I.E.L.D.

Uhyggelige gespenster som Dracula, The Invisible Man, The Mummy, The Wolf Man og Frankensteins monster skal genoplives i forskellige film, men med en fælles overbygning, et fælles kontor, der holder ondskaben under kontrol.

Indtil videre har Universal planlagt en ny film om Frankensteins brud med Javier Bardem som Frankensteins monster og The Invisible Man med Johnny Depp som Den usynlige mand. Men først en ny film om Mumien.

Skurk med et snært af IS

Okay, værsgo, hvad vil du gøre? Hvordan vil du ta’ kampen op med Marvels superhelte? Tænk kreativt. Der er mange milliarder på spil her.

Vil du fyre den af med klassisk ramasjang og postmoderne fnisen i skægget og glimt i øjet som i de tre Mumie-film med Brendan Fraser som en Indiana Jones-agtig helt? Eller skal der fyres helt op for den gotiske ondskab, så man virkelig fornemmer, at der er årtusindgammel, mørke kræfter i spil?

Og hvordan løser man udfordringen, at det er de onde, der er berømte, ikke heltene? Hvem skal holde styr på ondskaben på kontoret? Draculas gamle modstander Van Helsing? Vampyrdræberen Buffy? Indiana Jones?

Og først og fremmest: hvordan fa’en skal det her kunne ta’ kampen op med Marvels imperium på et biografmarked, der i forvejen er godt proppet til med amerikanske effektbrag og storfilm?

Okay, du vælger at spille lidt på flere heste. Det lyder lidt fesent, men okay. Du har en gotisk ondskab så voldsom i kraft af den 3000 år gamle egyptiske prinsesse Ahmanet, at den kan indhylle hele det centrale London i en kulsort sandstorm. Og du giver tilmed Ahmanet et præg af IS og nutidig terror, eftersom hendes mumie bliver fundet nær Mosul i Irak. Ikke så dumt.

Den ondskab kan da mærkes i de her tider. Og det er også cool at gøre mumien til en kvinde, spillet af den smukke algierske skuespillerinde Sofia Boutella.

Tom Cruise er tilbage - nu som hovedrolleindehaver i 'The Mummy'. (© Universal Pictures)

Tom Cruise og selvironi svinger ikke

Og så vil du sætte Tom Cruise til at spille hovedrollen som en slubbert, der bruger den amerikanske hær som dække for at stjæle kunstskatte i Mellemøsten, og som pludselig bliver opslugt af ondskaben, da han ved en fejl vækker Ahmanet af sin årtusindgamle søvn?

En skurk og en usling, der ved et tilfælde skal kæmpe mod Det onde. Spændende tænkt.

Og den Nick Fury-agtige figur, der skal holde styr på ondskaben, hvem skal det være? Okay, Dr. Henry Jeckyll fra en anden Universal-klassiker, ’Dr. Jeckyll og Mr Hyde’? Også finurligt tænkt.

Men er du sikker på, at det er en god idé at sætte Tom Cruise til levere sjove, selvironiske replikker, i stil med Indiana Jones? Tom Cruise og selvironi plejer ikke at svinge så godt.

Og du vil lade det hele eksplodere i et inferno af computerskabte vraltende mumie-zombier, der går amok i undergrunden i London? Og du ser ikke nogen grund til at bruge ret meget tid på udvikle figurerne og beskrive nuancerne i Dr Jeckylls særlige arbejde?

Og du mener det er en god idé at lade Tom Cruise og Annabelle Willis’ smukke videnskabskvinde ende i en teenageagtig romance uden at begrunde det bare en lille smule – han stjæler jo trods alt hendes livsværk i begyndelsen af filmen.

Er det ikke alt i alt for sjusket og sjasket? Man skulle tro det kræver noget langt mere selvstændigt og betydeligt mere klarsynet for at ta’ kampen op med Marvel og DC….

Instruktør: Alex Kurtzman

Medvirkende: Tom Cruise, Annabelle Willis, Sofia Boutella

Premiere: 8. juni

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve