ANMELDELSE Endnu en af de der film, hvor en stor stjerne laver helt om på sig selv

Will Smith fyrer den af med nigeriansk accent i fodboldhjernerystelsesdramaet 'Concussion'.

Naturligvis har jeg ikke ret.

Jeg har bare en mening. Ligesom alle andre. Og den er muligvis ikke den samme som din.

Men da jeg hørte superstjernen Will Smith tale engelsk med nigeriansk accent i begyndelsen af ’Concussion’ var jeg solgt. Jeg var på.

Du vil muligvis tænke ’åh nej, ikke endnu en af de der film, hvor en stor stjerne tager 300 kg på eller smider 50 af slagsen eller skifter hudfarve eller køn og alle falder på røven og råber om Oscars.

’Og du vil muligvis tage tanken videre og sige til dig selv: ’Som regel er de der skuespillershowoffs bare en paradeforestilling, der ser vanvittigt godt ud i en trailer eller i et overskudsoverfyldt interview i et andet amerikansk talkshows, og som har en uheldig tendens til at stjæle al opmærksomhed fra selve filmen, fra historien, fra dramaet, fra konflikten, fra pointen.’

Du har ganske ret

Og du har ganske ret. Det så imponerende ud da Daniel Day-Lewis gjorde sig selv spastisk lammet i ’Min venstre fod’ eller Eddie Redmayne blev en kvinde i ’Den danske pige’.

Men ofte kan man ikke huske filmene for andet end det store udklædningsshow.

Under alle omstændigheder er der heller ikke nogen facitliste i den sammenhæng – heller ikke med Will Smith i ’Concussion’.

Du vil muligvis mene, at det er en elendig imitation af nigerianere, der taler engelsk i USA. Det kan jeg sgu ikke høre. Og jeg er også fløjtende ligeglad.

I det øjeblik Will Smith med ligefrem og stolt stemmeføring og i et nidkært velsiddende jakkesæt taler om alle sine fine uddannelser midt i en amerikansk retssal, er min nysgerrighed vakt.

Hvad er det for et menneske? Afrikanere plejer at være lidende, nedbrudte ofre for hungersnød eller krigsforbrydelser i amerikansk film – så hvad er han for en størrelse, ham den stolte, veluddannede, smilende mand

Og det bliver bedre endnu. Kort efter står Will Smith blandt døde mennesker i et lighus i Pittsburgh. Han lægger sin hånd på de dødes hoved og bryst, siger deres navn og be’r dem hjælpe ham med at finde årsagen til deres død. Og så skærer han dem i stykker med skalpel og roterende bor.

Jeg troede næsten ikke mine egne øjne …

Et forpint liv i smerter og depressioner

Bennet Omalu, som Will Smith lægger krop til, findes såmænd i virkeligheden.

I 2002 foretog han en obduktion af Mike Webster, en tidligere stjernespiller i amerikansk fodbold, der gennem flere år havde levet et forpint liv i smerter og depressioner. Omalu undrede sig over at Websters hjerne så normal ud, og efter nærmere undersøgelser fandt han frem til at det var de konstante slag og stød, Webster havde modtaget som fodboldspiller, der havde ødelagt ham.

Den menneskelige hjerne er ikke skabt til at blive stødt og rystet så grundigt som fodboldspillernes, konkluderede Omalu, der gav fænomenet betegnelsen CTE og forsøgte at advare den amerikanske fodboldverden.

Og her kommer den egentlig historie i ’Concussion’: på trods af adskillige tilfælde af tidligere fodboldspillere, der gik aldeles op i limningen efter deres karrierer, var ingen interesseret i at høre om Omalus konklusion.

I USA er amerikansk fodbold en religion, opium for folket, et samlingspunkt og et bindeled mellem amerikanere. Det skulle en kulsort afrikaner, der ikke engang var amerikansk statsborger dengang, naturligvis ikke komme og pille ved.

Men jeg var på

Det er den kamp, instruktøren Peter Landesman, beskriver i ’Concussion’. Og den får alt hvad den kan trække af følelsesrutsjeture.'

Omalu finder en smuk kone, bliver nedgjort af amerikanerne, bliver fyret og må skifte job – kort sagt alt hvad der hører til den type historier i amerikansk regi. Og naturligvis skal vi til sidst have slået fast, at USA faktisk er et ret fedt land hvor afrikanere også kan blive til noget – de kan endda blive portrætteret på film af Will Smith.

Men inden da får Will Smith, den her glatte fyr, der ellers er bedst når han dræber rumvæsner med sjove rumvåben i ’Men in Black’, skabt en helt usædvanlig figur.

Du vil muligvis mene, at han er alt for meget Smith og for lidt Omalu. Og jeg vil ikke afvise, at du har ret. Men jeg var på.

'Concussion' er i de danske biografer fra den 24. marts

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk