ANMELDELSE Er det her begyndelsen på superheltenes endeligt?

Hysterisk bulder og brag præger filmhistoriens måske dyreste film, 'Batman v Superman'.

Det virkede ellers som om han gjorde arbejdet rimelig effektivt, da han dukkede op i biograferne for en måneds tid siden, ham Deadpool. Det så ud som om han effektivt pillede brodden ud af alverdens superheltefilm med sin grovkornede parodi.

’Instrueret af Hjernedød Amøbe’, stod der fx i forteksterne til ’Deadpool’, der dermed tillod sig at hævde, at det egentlig er lige meget hvem der instruerer superheltefilmene. De ligner hinanden alligevel.

Og det er effektfolkene og manuskriptforfatterne, der står for det kreative. Hvis der ellers er noget kreativt indhold

Blodig, nej hysterisk alvor

Men sørme om ikke Deadpools flabede forsøg på at kvæle superheltegenren bliver overgået nogle uger senere. Denne gang er det bare ingen humor involveret. Det er blodig, nej hysterisk alvor.

Instruktøren er måske ikke Hjernedød Amøbe, men Nedsmeltet Filmtosse.

Eller måske skal man ikke lægge ansvaret for det her mordforsøg på superheltegenren hos instruktøren Zack Snyder, men hos en filmindustri, der slet ikke forstår at vise mådehold.

Sjældent, hvis nogensinde, har en film larmet og buldret så hæmningsløst.

Budgettet på over 400 mio dollars er muligvis filmhistoriens største. Hver en scene er arrangeret så opulent og spektakulært som muligt.

Eller rettere: Det virker som om folkene bag filmen først har nedskrevet de scenarier, de gerne ville se. Derefter har de bedt forfatterne Chris Terrio og David S. Goyer om at klaske det sammen til en historie.

Der er fx ingen grund til at skabe billeder af vraget af et enormt rumskib, der ligger i reklamelækkert turkis vand i Det indiske Ocean. Det betyder intet for historien. Men det ser fantastisk ud. Altså skal det med.

Listen over stjerneskuespillere er grotesk

Sådan er ’Batman v Superman: Dawn of Justice’ hele vejen igennem.

Aldrig har et lydspor støjet så meget i lag-på-lag-techno og bombastisk operette som Junkie XL’s og Hans Zimmers bulderværk.

Listen over stjerneskuespillere er grotesk: Ben Affleck, Amy Adams, Diane Lane, Kevin Costner, Jesse Eisenberg, Jeremy Irons, Holly Hunter, Henry Cavill, Laurence Fishburne, Michael Shannon …

Ingen andre end en Miss Universe, israelske Gal Gadot, kan spille den sexede Wonder Woman. Og hvem andre end Zack Snyder, instruktøren bag bombastiske superheltefilm og tegneseriefilmatiseringer som ’300’ og ’Watchmen’ og Superman-filmen ’Man of Steel’, kan placeres bag roret.

Større end stort nogensinde har været før

Stort skal det være og stort er det eddersmadreme, større end stort nogensinde har været før.

Og én superhelt er naturligvis ikke nok. De to største stjerner hos forlaget DC Comics skal hidses op overfor hinanden, uden at det rigtig lykkes at diske op med noget, der ligner en fornuftig forklaring.

Batman mener at menneskene ikke kan stole på rumvæsenet og halvguden Superman, der har været skyld i uskyldiges død i sin dyst mod rumskurken General Zod.

Og Superman alias journalisten Clark Kent mener vist at Batman er en småfascistisk selvtægtsmand.

Begge dele er en halvintellektuel indpakning af nogle figurer, der har en oprindelse et helt andet sted, i den gode, enkle historie om kampen mellem Godt og Ondt.

Og den gode, enkle historie er decideret dødfødt her.

I den første del af ’Man of Steel’ viste Zack Snyder, at han kunne fortælle en krystalklar historie og skabe en skarp karakteristik af Superman-figuren. Og med ’Watchmen’ viste han, at han kunne styre en velskrevet, kompleks historie med mange tråde.

I den første halve time ligner ’Batman v Superman’ kompleks historiefortælling à la ’Watchmen’. Derefter drukner alt i bulder og bummelum.

Mere spændende at sammenligne IKEA-reoler

Den egentlige grund til at Batman og Superman skal krydse klinger – uden at det på noget tidspunkt bliver spændende – er naturligvis at DC Comics tager konkurrencen op med det andet store amerikanske superhelteforlag, Marvel og deres The Avengers-serie med heltene Iron Man, Black Widow, Captain America, Thor og HULK.

Der er varmet op til to Zack Snyder-instruerede film om DC Comics' superheltehold, Justice League.

Er det begyndelsen på superheltenes endeligt, vi ser her?

Det var i hvert fald både sjovere og mere spændende at høre Deadpool sammenligne IKEA-reoler.

'Batman v Superman: Dawn of Justice' får dansk biografpremiere den 24. marts